Een open-source boekhoudprogramma, ideaal voor de boekhouding?

Oct 30, 2018 | Boekhoudpakketten | 0 comments

Welk type boekhoudprogramma past het beste bij mijn situatie? Of wat is een open source boekhoudpakket precies? Vandaag de dag zijn er twee type boekhoudprogramma’s die we duidelijk van elkaar kunnen onderscheiden.

We bedoelen de online boekhoudprogramma’s en open-source boekhoudpakketten. Wellicht ben je een startende ondernemer en heb je wat moeite met de keuze voor de ideale boekhoudsoftware, dit begrijpen wij goed en willen je dan ook wat meer wegwijs maken in de wereld van het boekhouden. .

Een open-source software houdt kortweg in dat gebruik kunt maken van een boekhoudpakket en deze vervolgens naar eigen wensen kunt aanpassen. Hier heb je natuurlijk wel enige programmeer kennis voor nodig maar je zult uiteindelijk een boekhoudpakket creëren die perfect bij jouw onderneming aansluit.

Deze open-source boekhoudprogramma’s maken gebruik van een API of een open source broncode. We snappen dat dit wat technisch is en willen dan ook doorgaan over de voordelen van deze twee verschillende boekhoudsoftware.

Open-source boekhouden en een API, wat is dit?

Het werd in de inleiding al een klein beetje technisch en we willen het je duidelijk uitleggen, laten we dus eerst bij het begrip open-source beginnen. Wanneer je open-source software gebruikt maak je automatisch gebruik van een open broncode. Wat dit inhoudt is dat je zelf dingen kunt toevoegen in je eigen persoonlijke boekhoudprogramma.

Een leuke klus voor iemand die goed kan programmeren, je creëert namelijk een boekhoudsoftware die perfect aansluit bij jouw onderneming. Dit neemt helaas niet weg dat programmeren flink wat tijd kost, iets wat je als ondernemer al zo weinig hebt.

Op naar het volgende begrip, de API, de afkorting voor Application Programming Interface. Door een API kan een programma communiceren met een andere programma of verschillende onderdelen hiervan. Als gebruiker hoef jij deze API niet meer op te zetten, in de meeste gevallen bestaan deze al en kun je ze in de vorm van een plugin koppelen aan je persoonlijke boekhoudprogramma.

Is een open-source boekhoudpakket gratis?

Wanneer je op zoek gaat naar open-source boekhoudprogramma’s dan zul je er weinig tegenkomen die een bedrag in rekening brengen, het is in veel gevallen namelijk gratis. Maar het is een grote misvatting dat het gebruik van open-source software echt gratis is. Je hebt namelijk wel een flinke brok kennis nodig over programmeren en het werken met open broncodes. Denk bijvoorbeeld ook aan zaken als installatie, configuratie, aanpassingen of dergelijke integraties in het programma.

Wanneer je deze kennis niet zelf in huis hebt kan een open-source boekhoudpakket hoog in de kosten oplopen en baal je van je keuze voor dit type. Je had misschien beter voor een online boekhoudpakket kunnen gaan, deze hoef je namelijk niet meer te prepareren en personaliseren. Vaak hebben online boekhoudprogramma’s een zeer gebruiksvriendelijke interface.

Online boekhouden met behulp van API

Heb jij alle kennis in huis en weet je zeker dat je voldoende kunt programmeren om aan de slag te kunnen met open-source boekhoudsoftware? Veel mensen beantwoorden deze vraag met een nee. In dit geval kun je het beste voor een online boekhoudpakket kiezen die gebruik maakt van een API. Het is mogelijk om de API uit te lezen alle benodigde processen inrichten naar persoonlijke smaak en efficiëntie.

Online boekhouden met behulp van een API kunnen wij ook de starters aanraden, deze software pakketten hebben namelijk prima handleidingen over algemene handelingen die je wellicht zult gaat gaan tegenkomen.

Wederom moet je de installatie, configuratie en integratie niet vergeten als je aan de kosten denkt, het kan namelijk voorkomen dat je wat deskundigheid moet inhuren. Geen paniek, je hoeft niet direct je zakken leeg te strooien, vaak kom je al een heel eind wanneer je de hulp inschakelt van de helpdesk van de software.

Voor- en nadelen van open-source boekhoudsoftware

Het voornaamste voordeel van een open-source boekhoudpakket is dat je het programma volledig naadloos kan aansluiten op jouw onderneming. Een online boekhoudpakket kun je namelijk niet meer veranderen waardoor je het moet doen met wat je aangeboden krijgt, vaak is dit niet voldoende voor de wat complexere ondernemingen. Een vereiste van open-source boekhoudsoftware is dat je enige kennis in huis hebt over programmeren, heb je dit niet? Dan kan het een duur grapje worden door de in te huren expertise.

Hierdoor is de open-source software in een keer niet meer gratis. Wanneer je alles gaat terug rekenen aan kosten zul je merken dat je met een online boekhoudpakket flink wat had kunnen besparen. Vooral de ondernemers die vraag hebben naar een gepersonaliseerde boekhoudprogramma hebben baat bij open-source software. Daarnaast komt er ook nog bij dat veel van de software niet in het Nederlands beschikbaar zijn, wij kunnen u vertellen dat de boekhouding in het buitenlands verrichten knap lastig is!

Open-source boekhoudpakketten voor Nederlandse ondernemers?

Zoals je hebt kunnen lezen in het vorige stuk heb je een grote kans dat je een open-source software vindt die zich richt op de internationale markt. Wij willen u op het hart drukken dat u goed moet kijken of er een ondersteuning voor de Nederlandse taal en het Nederlandse BTW stelsel aanwezig is. Is dit niet mogelijk dan heb je vrijwel niets aan je tot dan toe gratis boekhoudsoftware.

Nederlandse boekhoudsoftware moet aan bepaalde richtlijnen voldoen volgens de fiscus, omdat deze boekhoudpakketten vooral internationaal gericht zijn bestaat er een grote kans dat deze richtlijnen niet voldaan worden. Hieronder zullen we deze richtlijnen met je bespreken:

  • Houd goed rekening met bankmutaties of andere digitale betalingsopdrachten. Standaarden van banken uit het buitenland zullen verschillen met de Nederlandse banken. Hierdoor kan het niet mogelijk zijn dat je bank transacties (automatisch) kan verwerken in je open-source boekhoudpakket. Je zult hier als programmeur zelf een gepaste oplossing voor moeten vinden.
  • Het open-source pakket moet de mogelijkheid bieden tot auditfiles. Dit zijn bestanden waarin alle gegevens staan vermeld. De fiscus kan deze auditfile vorderen, iets wat in het buitenland niet altijd standaard is. Nederlands online boekhoudpakketten bieden deze functie allemaal, internationale vaak niet.
  • De BTW aangifte is in ieder land anders met andere regels. De Nederlandse boekhoudsoftware ondersteunen allemaal een elektronische aangifte bij de Nederlandse fiscus. Met een open-source boekhoudpakket is het hoogstwaarschijnlijk dat je de aangifte met de hand moet opzetten en versturen.

De keuze voor open-source boekhouden of online boekhouden, wat is het beste?

Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt en we zullen eerlijk met je zijn, open-source boekhouden zouden we niet aan raden boven online boekhouden. En daar hebben wij ook zo onze redenen voor. Het allergrootste nadeel van een open-source boekhoudpakket is dat de software relatief gezien niet erg snel wordt doorontwikkeld.
Je moet je hierbij de volgende situatie voorstellen, de wet en regelgeving in Nederland verandert redelijk vaak, je open source boekhoudpakket zal deze nieuwe wetgeving niet ondersteunen. Dit kan fataal zijn voor de boekhouding van je onderneming.

Je kunt er natuurlijk altijd zelf nog voor kiezen om de software met de open broncode door te ontwikkelen. Echter hebben maar weinig mensen en ondernemers deze kennis in huis en kan het een erg dure bedoeling worden. Wij kunnen je dan het beste een online boekhoudpakket adviseren, deze heeft een zeer gebruiksvriendelijke interface en zal voor het grote deel van de onderneming goed aansluiten. Ook hoef jij jezelf niet druk te maken over het veranderen van regels en dergelijke, een online boekhoudpakket wordt constant doorontwikkeld.

Voordelen van online boekhoudpakketten in Nederland

Een online boekhoudpakket heeft in tegenstelling tot de open-source software veel voordelen, hieronder hebben we de belangrijkste pluspunten voor zowel startende als ervaren ondernemers op een rijtje gezet:

  • Gebruiksvriendelijk is op en top, ook voor de starters wordt boekhouden een eitje.
  • Online boekhoudprogramma’s in Nederland bieden uitstekende klantenservice. Heb je een vraag? Stel hem direct aan de helpdesk!
  • Een online boekhoudpakket is erg flexibel, schalen is geen probleem door extra aangeboden modules.
  • Je weet zeker dat je aan alle wet en regelgeving op ondernemend en fiscaal gebied voldoet, je wilt immers geen rompslomp.
  • Met gebruik van handige boekhoudprogramma apps overal, waar maar ook inzicht in je boekhouding. Super handig!
online boekhoudprogramma
open source boekhoudprogramma
Handige & leuke Video’s

Alle aanbieders vergelijken!