Buitengewone baten en lasten, wat houden ze in? | Alles wat je moet weten op één pagina!

Jan 27, 2021 | Boekhoudpakketten

Tot voor het jaar 2015 werd er vaak gesproken over buitengewone baten en lasten. Inmiddels zijn deze begrippen een beetje achterhaald omdat ze eigenlijk niet meer relevant zijn.

Met ingang vanaf het jaar 2015 is het immers zo dat deze lasten niet langer apart worden gerapporteerd. Is jouw interesse met betrekking tot deze buitengewone baten en lasten toch gewekt en zou je dan ook graag precies willen weten wat ze inhouden? Lees dan snel verder!

Wat zijn buitengewone baten en lasten?

Voor buitengewone baten en lasten geldt dat het eigenlijk opbrengsten zijn die niet het gevolg zijn van een normale bedrijfsvoering. Met andere woorden, het betreft hier activiteiten die kosten en opbrengsten genereren, maar niets te maken hebben met het verkopen van producten.

Dit lijkt misschien op het eerste zicht een beetje vreemd, maar er zijn voldoende voorbeelden van aan te halen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het verkopen van een bedrijfsauto;
  • Het verkopen van een bepaald vastgoed;
  • Het verkopen of verhuren van een patent;

Dit zijn een aantal voorbeelden van buitengewone baten. Het financieel voordeel dat door de verkoop (of verhuur) van bovenstaande voorbeelden tot stand komt zal immers ten voordele komen van het bedrijf in kwestie.

Buitengewone lasten ontstaan op hun beurt dan weer op het moment dat er sprake is van bijvoorbeeld een reservering voor reorganisatie.

Waarom bestaat er zoiets als buitengewone baten en lasten?

In de praktijk hebben bijzondere baten en lasten eigenlijk een beetje een dubieus karakter. Het spreekt immers voor zich dat ze gewoon deel gaan uitmaken van je administratie en boekhouding.

Door het opnemen van deze bijzondere baten en lasten wordt de boekhouding dus eigenlijk een beetje misleidend. Dat lijkt negatief, maar het kan in de praktijk voor een bedrijf ook erg interessant zijn.

Zo kan men er bijvoorbeeld voor kiezen om het bedrijfsresultaat slechter te maken waardoor er minder dividendbelasting dient te worden uitgekeerd. Aan de andere kant is het zo dat er ook een positief effect kan worden gecreëerd voor de boekhouding, waardoor aandeelhouders tevreden kunnen worden gesteld.

Buitengewone baten en lasten in jaarrekening

Vandaag de dag is er geen sprake meer van buitengewone baten en lasten. In plaats daarvan wordt er op de winst- en verliesrekening uitsluitend nog gesproken over de volgende zaken:

  • Het bedrijfsresultaat;
  • De belastingen;
  • Het resultaat na belastingen;

Bovenstaande voorbeelden geven aan dat de buitengewone baten en lasten voortaan onder de bedrijfsvoering vallen. De belangrijkste reden voor deze keuze heeft betrekking tot het feit dat deze baten en lasten konden worden gebruikt om de boekhoudkundige cijfers te manipuleren, en dat is uiteraard niet toegestaan.

Het feit dat deze buitengewone baten en lasten tegenwoordig tot de bedrijfsvoering worden gerekend heeft de boekhouding er net wat eenvoudiger op gemaakt.

In het bijzonder mensen die gebruikmaken van een boekhoudprogramma kunnen hierdoor behoorlijk wat tijd en moeite besparen.

Maak jij nog geen gebruik van dergelijke software, maar ben je dat wel van plan? Maak dan zeker gebruik van de vergelijker op deze pagina. Deze kan je beslist helpen bij het vinden van het boekhoudprogramma die aansluit op de wensen van jouw onderneming.

Misschien ook interessant voor jou?

 
Handige & leuke video’s