Boekhouden in de cloud: wat is het? En wat zijn jouw mogelijkheden?

Jun 25, 2020 | Boekhoudpakketten | 0 comments

Tegenwoordig krijg je vaak te maken met online boekhouden, cloud boekhouden of online boekhoudprogramma’s. Steeds meer ondernemers en ZZP’ers kiezen ervoor, omdat ze hierdoor altijd en overal bij hun boekhouding kunnen. Boekhouden in de cloud wil namelijk zeggen dat je toegang hebt tot de boekhouding vanaf iedere laptop, smartphone of pc.

Dit komt doordat de boekhouding niet op een vaste pc staat, maar op een online server en dit noemen we de cloud. Het is een plek waar je bestanden kunt opslaan, maar die niet tastbaar is. Hierdoor kun je met ieder apparaat die verbinding heeft met internet toegang krijgen tot de server en zo dus ook tot jouw boekhouding. 

Waarom kiezen voor boekhouden in de cloud?

Cloud boekhouden kent heel veel voordelen waar je vroeger geen gebruik van kon maken. Vroeger was het namelijk gebruikelijk om een programma te installeren op je laptop voor de boekhouding. Dit is het tegenovergestelde van boekhouden in de cloud, omdat het vroeger offline boekhouden was. Gelukkig gaat boekhouden ook met zijn tijd mee en kunnen we tegenwoordig gebruik maken van cloud boekhouden, waardoor je altijd en overal toegang hebt tot jouw boekhouding.

Maak je nog steeds gebruik van een offline boekhoudprogramma? Dan kan het verstandig zijn om over te stappen op boekhouden in de cloud. Hieronder hebben wij namelijk een aantal situaties onder elkaar gezet, waarbij het niet handig is als je een offline boekhoudprogramma gebruikt.

  • Heeft de accountant toegang nodig tot de boekhouding? Dan moet de accountant persoonlijk bij je langs komen en daar zitten natuurlijk ook weer extra kosten aan verbonden
  • Ben je in het buitenland of ben je onderweg zonder laptop of pc waar het programma opstaat? Dan heb je geen toegang tot de boekhouding
  • Het is mogelijk dat je pc of laptop crasht, waardoor je de hele boekhouding in één keer kwijt zou kunnen zijn

Dit zijn een aantal redenen waarom het verstandig zou kunnen zijn om te kiezen voor boekhouden in de cloud. Meer over online boekhouden? Druk snel op de link.

Hoe veilig is cloud boekhouden daadwerkelijk?

Veel mensen hebben argwaan als het gaat om de veiligheid van gegevens in de cloud. Zo zijn sommige bang om gehackt te worden of dat iemand in zijn of haar account komt. Toch raar dat veel mensen denken dat de cloud onveilig is, want dit is juist niet zo. Er worden onder andere dagelijkse back-ups gemaakt die een lange periode bewaard blijven. Hierdoor is het bijna onmogelijk om veel data kwijt te raken.

Daarnaast is een cloud server meestal veel beter beveiligd dan een laptop of pc. Dit komt mede doordat jouw pc of laptop in aanraking komt met verschillende sites en e-mails, waardoor je laptop of pc kan worden gehackt. Een goede cloud omgeving is voorzien van de modernste beveiliging en is daardoor volledig afgeschermd van bedreigingen van buitenaf.

Boekhouden in de cloud door middel van een app

In een aantal gevallen is het mogelijk om gebruik te maken van een app waarmee je kunt boekhouden in de cloud. Dit verschilt natuurlijk wel per boekhoudpakket en daarom is het verstandig om verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken.

Als je een boekhoudprogramma hebt gevonden die beschikt over een boekhoud app, dan is het heel makkelijk om vanaf je smartphone foto’s te maken van bonnetjes die direct online beschikbaar zijn.

Daarnaast heb je altijd en overal toegang tot de boekhouding en kun je deze aanpassen of beheren vanaf je smartphone. Bekijk de verschillende pakketten en mogelijkheden om erachter te komen welk online boekhoudpakket het beste bij jou past.

Handige & leuke Video’s