BTW relatiegeschenken | Wat houdt het precies in & is het aftrekbaar? | Lees alle informatie hier!

Dec 1, 2020 | Boekhoudpakketten

Als onderneming kun je de band met klanten verbeteren middels een relatiegeschenk. Ook kun je een relatiegeschenk geven aan een klant als blijk van waardering. Deze giften zijn ondernemingskosten en beïnvloeden je inkomstenbelasting en winst.

Hiervoor gelden uiteraard wel een paar regels. Maar weet je hoe het zit met de aftrekbaarheid van BTW relatiegeschenken? In dit artikel wordt het volgende behandeld: is een relatiegeschenk aftrekbaar? Kan je de BTW relatiegeschenken aftrekken? Hoe zit het met de relatiegeschenken aftrekbaarheid voor zzp’ers, vennoten en eenmanszaken?

Is een relatiegeschenk aftrekbaar?

Ja, relatiegeschenken zijn beperkt aftrekbaar. Hoe groot het deel aftrekbare kosten is wordt beïnvloed door het aantal mensen die je in loondienst hebt of het soort rechtsvorm van je bedrijf.

De algemene regel is dat relatiegeschenken voor de helft aftrekbaar zijn als er minder dan €125 is uitgegeven. Heeft het geven van relatiegeschenken promotie als doeleinde? Dan valt dit onder normale bedrijfskosten.

Reclame- en promotieartikelen zijn volledig aftrekbaar mits ze een geringe waarde hebben en op een duurzame manier de naam van de onderneming die doneert dragen. De kosten en de BTW hiervan zijn geheel aftrekbaar zolang de aankoopprijs niet hoger is dan €50.

Relatiegeschenken aftrekbaar zzp

Voor een zzp’er (zelfstandige zonder personeel) zijn alle gemaakte kosten voor je onderneming (gedeeltelijk) aftrekbaar. Ook relatiegeschenken worden gezien als ofwel zakelijke kosten ofwel gemengde kosten.

Die worden dan weer onderverdeeld in aftrekbare en niet-aftrekbare kosten. Het geven van relatiegeschenken is voor jouw onderneming immers van zakelijk belang. Als zzp’er kan je veel van deze zakelijke kosten hebben. Wanneer dat het geval is kun je altijd de keuze maken om een vast bedrag van €4.700,- te corrigeren.

Deze optie is pas voordelig wanneer je voor €22.500,- aan gemengde kosten hebt. Let wel op: voor het aftrekken van de relatiegeschenken moet je ondernemen als natuurlijk rechtspersoon, dus niet als bv.

Relatiegeschenken aftrekbaar vpb

Bij ondernemingsvormen zoals besloten vennootschappen vallen relatiegeschenken onder de vpb, de vennootschapsbelasting.

In tegenstelling tot de opgestelde regeling van de inkomstenbelasting zorgt deze belasting ervoor dat er minder wordt afgetrokken van het totaalbedrag dat uitgegeven is aan de relatiegeschenken. Op dit moment is 73,5% ervan aftrekbaar.

Als je meer dan €22.500,- aan gemengde kosten hebt kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een vast, niet-aftrekbaar bedrag van €4.700,-.

Relatiegeschenken aftrekbaar ib

Volgens de inkomstenbelasting vallen relatiegeschenken onder gemengde kosten. Gemengde kosten zijn voor deels zakelijk bedoeld en deels persoonlijk. Het is moeilijk om te bepalen in hoeverre een geschenk zakelijk is.

Om dat van elkaar te scheiden zijn er vaste percentages opgelegd. Van de totale kosten kan 80% worden afgetrokken, want dit wordt gezien als het zakelijke deel. Het overige (persoonlijke) deel wordt fiscaal gecorrigeerd en opgeteld bij de winst aan het einde van een boekjaar.

BTW relatiegeschenken: hoe zit dat?

Bij de totale kosten van relatiegeschenken komt er ook nog eens BTW bovenop. Die is in de meeste gevallen btw relatiegeschenken aftrekbaar. Dat houdt in dat als je het bedrag wil aftrekken, de inkoopwaarde van de relatiegeschenken onder een bepaalde waarde moet zitten. De drempelwaarde per persoon is vastgesteld op €227 per jaar-, exclusief BTW.

Ligt het bedrag erboven? Niet getreurd, je kan dan alsnog de BTW van de relatiegeschenken terugvragen wanneer ontvangers van de giften recht hebben op BTW-aftrek. Indien die ontvangers bij aankoop van hetzelfde goed minstens 30% BTW zouden kunnen aftrekken, kan je de BTW van de relatiegeschenken aftrekken.

Gebruik een goed boekhoudprogramma

Je weet nu dat bij relatiegeschenken de BTW aftrekbaar is. Het is daarom erg aangeraden om dit goed bij te houden in een boekhoudprogramma. Maak gebruik van de vergelijker op deze pagina om er zeker van te zijn dat je het juiste boekhoudprogramma gebruikt!

Misschien ook interessant voor jou?

 
Handige & leuke video’s