Beste boekhoudprogramma in Nederland, welk pakket in 2023?

Mar 6, 2023 | Boekhoudpakketten | 0 comments

Tegenwoordig is er een enorm aanbod aan boekhoudprogramma’s beschikbaar, de vraag die wij dan ook vaak te horen krijgen is wat is het beste boekhoudprogramma van dit moment? Omdat alle boekhoudsoftware zo enorm verschilt in functionaliteit en doelgroep is er niet echt een eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Om het je makkelijk te maken hebben wij een top 5 van de beste boekhoudsoftware gemaakt voor iedere doelgroep.

Beste boekhoudprogramma van 2023

Waar letten we op bij de keuze voor beste online boekhoudprogramma

Iedere ondernemer heeft natuurlijk andere behoeften en een specifiek wensenpakket als het gaat om de beste boekhoudsoftware. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een factuurmodule of een urenregistratie, daarnaast kan het ook nog zijn dat je behoefte hebt aan een aantal koppelingen zoals een bankkoppeling of webshopkoppeling omdat je voornamelijk online onderneemt. We hebben gekozen voor een aantal criteria waarop we de beste boekhoudprogramma’s van dit moment beoordelen:

Criteria 1: Prijs van het beste boekhoudprogramma, wat betaal je maandelijks voor het programma? Heb je de mogelijkheid om korting of een actietarief te betalen of kun je gratis gebruik maken van het boekhoudprogramma?

Criteria 2: De algemene gebruiksvriendelijkheid van een boekhoudprogramma, op welke besturingssystemen kun je gebruik maken van deze software? Hoe makkelijk is de user-interface te gebruiken en kun je beschikken over een app?

Criteria 3: De koppelingen, functionaliteiten en de mogelijkheden die je hebt met de beste boekhoudprogramma’s. Welke koppelingen zijn er aanwezig en wat is er allemaal mogelijk binnen de software?

Beste boekhoudprogramma top 5 algemeen

 1. e-Boekhouden.nl
 2. Visma Accounting
 3. Informer
 4. Exact
 5. Rompslomp

Beste boekhoudprogramma ZZP top 5

 1. e-Boekhouden.nl
 2. Exact
 3. Visma
 4. MyFinance
 5. Yoursminc

Beste boekhoudprogramma MKB top 5

 1. e-Boekhouden.nl
 2. Twinfield
 3. Digitaal Kantoor
 4. Exact
 5. YourSminc

Uitslagresultaten beste boekhoudprogramma top 5 algemeen

 1. Winnaar beste boekhoudprogramma algemeen – e-Boekhouden.nl

Misschien is dit geen vreemde winnaar want tegenwoordig e-Boekhouden.nl uitgegroeid tot de grootste en bekendste aanbieder in Nederland. Dat is ook niet zo gek want er zijn een aantal sterke punten aan deze aanbieder, zo is het momenteel mogelijk om maar liefst 15 maanden lang gratis gebruik te maken van het pakket en krijg je daar een enorm scala aan functionaliteiten voor terug.

Als je die 15 maanden hebt gebruikt kun je beschikken over een enorm scherp tarief van maar € 9,95 p/mnd. Daar krijg je een licentie voor terug voor een gebruiker en je hebt de mogelijkheid om maar liefst 240 inkoopfacturen in te schieten.

Ook als je een grotere administratie hebt hoef je je geen zorgen te maken, als je behoefte hebt aan meerdere gebruikers en een groter aantal inkoopfacturen betaal je € 24,00 p/mnd en krijg je daar een onbeperkt aantal inkoopfacturen voor terug. Daarnaast kun je 2 administraties aanmaken en kun je vrij gebruik maken van alle mogelijkheden van de boekhoud- en factuurmodule. Voor onbeperkt boeken en factureren betaal je €14,50 en €9,50 per maand en dat zijn scherpe tarieven als je ze vergelijk met andere aanbieders.

Met de gebruiksvriendelijkheid van dit beste boekhoudprogramma zit het ook wel goed, over het algemeen ziet het dashboard er overzichtelijk en simpel uit. De user-interface is misschien enigszins ouderwets maar dat doet niets af van de functionaliteiten.

Zo kun je beschikken over een geïntegreerde BTW aangifte, is een bankkoppeling mogelijk en is het mogelijk om klanten of boekhouders toegang te geven tot je administratie. Dat is niet het enige binnen dit pakket want je kunt ook gemakkelijk facturen inboeken, automatisch betalingen controleren en gebruik maken van een mobiele applicatie.

 1. Visma Accounting

Visma is een nieuwkomer in onze lijst voor beste boekhoudprogramma’s van 2023, dat is niet zo gek want dit programma is erg makkelijk in gebruik en er zijn een aantal interessante actievoorwaarden verbonden aan het kiezen voor Visma. Zo is het op dit moment mogelijk om 1 jaar lang gratis gebruik te maken en kun je direct onbeperkt boeken en factureren. Daarnaast heb je de beschikking over alle functionaliteiten die je kan verwachten van een professioneel boekhoudprogramma voor ondernemers.

Op dit moment is Visma dus 1 jaar gratis te gebruiken voor ondernemers die 1 gebruiker nodig hebben, als je het wat groter wil aanpakken en je behoefte hebt aan meer gebruikers en een dubbele administratie kun je een groter pakket aanschaffen voor € 32,00 p/mnd waarmee je nog steeds onbeperkt boekt en factureert. Als je het eerste jaar gratis gebruik hebt gemaakt van Visma betaal je een maandelijks bedrag van maar € 29,- p.m.

De user interface van Visma is prima in orde en zelfs modern te noemen, we hadden vrij snel door waar we alles konden vinden, daarnaast was het gebruik van de Visma app ook een prettige ervaring en een goede toevoeging op een toch al behoorlijk compleet dashboard op de desktop.

Met de functionaliteiten zit het ook wel goed, je kunt in het standaardpakket namelijk gebruik maken van koppelingen met de bankrekening, een gratis app waarmee je makkelijk facturen scant, en facturen aanmaken is een makkie binnen Visma.

Daarnaast kun je gebruik maken van een automatische BTW aangifte en is het mogelijk om E-facturen te ontvangen en verzenden. Daarnaast is het ook mogelijk om extra uitbreidingen toe te voegen aan het pakket, denk daarbij aan offertes & orders, urenregistratie, financiële software voor beter overzicht en een webshop koppeling.

 1. Informer

Informer heeft ook een grote opmars gemaakt in de lijst  voor het beste boekhoudprogramma van 2, dat is ook niet raar want dit bedrijf zet vooral in op robotic account of ook wel automatisch boekhouden genoemd. Met deze functie is het mogelijk om een groot deel van je boekhouding te automatiseren zodat je bepaalde handelingen niet meer hoeft uit te voeren. Ook qua prijs kan Informer prima concurreren met andere boekhoudprogramma’s, wat  wel opvalt is dat het bedrijf geen actievoorwaarden of gratis gebruik aanbiedt zoals bovenstaande aanbieders wel doen.

Je kunt bij Informer voor een bedrag € 15,00 p/mnd gebruik maken van het boekhoudprogramma en beschikken over onbeperkt verkoopfacturen en onbeperkt inkoopfacturen inschieten. Wil je een wat groter pakket aanschaffen dan is dat ook mogelijk bij Informer, als je kiest voor een account met 2 gebruikers en administraties betaal je een evenredig bedrag, je bent dan € 45,00 p/mnd kwijt.

Qua functionaliteiten heb je bij Informer helemaal niets te klagen, zo kun je gebruik maken van online factureren en in je eigen huisstijl facturen versturen vanuit je pakket. Ook is het mogelijk om direct online betalingen te regelen, je kunt klanten laten betalen via iDeal of Paypal. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een foto in te scannen van bonnetjes of facturen, dit kan via je smartphone. Dit alles wordt ook wel online boekhouden genoemd.

Ook heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van een automatische bankkoppeling en kun je de btw-aangifte met een paar klikken naar de Belastingdienst sturen en direct betalen via een iDEAL koppeling. Nog een groot voordeel is dat je gratis toegang kunt verlenen aan je accountant, boekhouder of adviseur, deze kan dan op afstand inloggen om je te helpen met je administratie.

 1. Exact

Iedereen kent Exact natuurlijk wel van naam, het is dan ook niet zo gek dat dit boekhoudprogramma genoemd wordt in de lijst van beste boekhoudprogramma’s van 2023. Over het algemeen liggen de kosten van de pakketten van Exact wat hoger omdat ze geschikt zijn voor de wat grotere ondernemingen. Als je een beginnende onderneming bent betaal je namelijk al snel € 42,00 p/mnd voor een account voor 1 gebruiker en krijg je daar maar 5 verkoopfacturen voor bijgeleverd, dat is aanzienlijk minder als de bovenstaande aanbieders. Als je een grotere organisatie bent gaan deze kosten wel aanzienlijk omhoog, als je wil beschikken over een Exact pakket met een groter aantal functionaliteiten en mogelijkheden betaal je al snel € 215,00 p/mnd. Toch staat daar veel tegenover, zeker als je een bedrijf bent dat gaat groeien.

Toch is het wel mogelijk om een maand lang gratis gebruik te maken van Exact waardoor je alle functionaliteiten kunt testen. Het grote voordeel dat veel ondernemers zien is dat de boekhouding en CRM in een grote tool worden gecombineerd en dat is wel zo fijn als je een grotere organisatie hebt. Daarnaast heb je de mogelijkheid om modules zoals urenregistratie, productie, project management en voorraadbeheer toe te voegen waardoor je een all-in-one pakket ter beschikking hebt voor heel je organisatie.

Bij Exact kun je kiezen uit diverse pakketten die op iedere organisatie aansluiten, je hebt namelijk het essentials pakket, dit is het meest simpele pakket waarbij je over alle standaardfuncties van een boekhoudprogramma beschikt zoals koppelingen met je bank, webshop of elektronisch factureren.

Het prettige van Exact is dat het pakket prima geschikt is voor organisaties die groei verwachten, het is erg gemakkelijk om op te schalen met een branche oplossing of één van de 220+ zakelijke softwareprogramma’s waarmee Exact gekoppeld is. Er is op dit moment bijna geen boekhoudprogramma dat koppelmogelijkheden op dit niveau levert.

 1. Rompslomp

Rompslomp is een van de nieuwkomers in de lijst van beste boekhoudprogramma’s van dit jaar, het bedrijf is nog niet zo lang actief in deze markt maar in korte tijd zeer populair geworden. Dit boekhoudprogramma is vooral gericht op eenvoud en gemak voor zelfstandig ondernemers maar het is ook mogelijk om een grotere boekhouding binnen Rompslomp te runnen. De kracht van rompslomp zit in de prijs en de uitgebreide functionaliteiten die je geleverd krijgt.

Zo betaal je voor de meest simpele account maar € 5,75 p/mnd en heb je direct de mogelijkheid om onbeperkt te factureren en onbeperkt te boeken. Ook voor de ietwat grotere administraties is Rompslomp nog behoorlijk voordelig, zo betaal je maar € 17,25 p/mnd als je 2 administraties en gebruikers wil toevoegen binnen Rompslomp. Dat is behoorlijk weinig als je naar de totale functionaliteiten van Rompslomp kijkt.

Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om onbeperkt facturen te maken en versturen in je eigen huisstijl, kun je gebruik maken van een makkelijke Android / iPhone / iPad app om facturen in te schieten en verwerken. Daarnaast heb je nog een breed scala aan functionaliteiten zoals urenregistratie, betaalkoppelingen en CRM beheer. Al met al kun je stellen dat Rompslomp over alle functionaliteiten beschikt die anderen ook hebben tegen een bodemprijs.

De interface van Rompslomp is opvallend modern en zoals het bedrijf zelf al aangeeft erg makkelijk te gebruiken. Dat geldt overigens ook voor de app die heel makkelijk in gebruik is en prima aansluit op de dashboard versie van Rompslomp. Als we puur naar de prijs/kwaliteitsverhouding kijken is deze aanbieder een echte interessante keuze voor veel ondernemers.

Uitslagresultaten beste boekhoudprogramma zzp top 5

Het beste boekhoudprogramma ZZP moet natuurlijk wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je hebt tegenwoordig talloze mogelijkheden om uit te kiezen, om die reden hebben we een uitgebreide review voor je samengesteld zodat je daarna op je gemak makkelijk alle opties kunt vergelijken in onze handige tool.

Het beste boekhoudprogramma voor ZZP moet aan een aantal eisen voldoen om met recht een goede keuze genoemd te worden. Zo moet het makkelijk zijn om te starten met boekhouden en moet het instellen van alle opties gemakkelijk zijn.

Een aantal functionaliteiten die erg belangrijk zijn in het beste boekhoudprogramma voor zzp zijn onder andere:

 • Gemakkelijk facturen maken en sturen naar klanten
 • Inkomende facturen en bonnetjes gemakkelijk inboeken in de boekhouding
 • Gemakkelijke bankkoppeling zodat je bankgegevens makkelijk uitleest
 • Urenregistratie en rittenregistratie functie
 • Openstaande facturen inzichtelijk maken zonder moeite
 • Financiële situatie helder door balansrekening, jaarrekening, btw overzicht

Daarnaast zijn essentiële factoren de maandelijkse kosten en de tijdsbesparing die je maakt met een pakket. Daarnaast is het beste boekhoudprogramma ZZP ook echt gericht op deze doelgroep, het is dus belangrijk dat er geen enorm scala aan functionaliteiten inzitten die toch nooit gebruikt gaan worden en alleen maar voor verwarring zorgen.

 1. e-Boekhouden.nl – Winnaar beste boekhoudprogramma ZZP

e-Boekhouden.nl is ook een van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP, dit omdat er nu aantrekkelijke aanbiedingen beschikbaar zijn zoals de 15 maanden gratis voor startende ondernemers en het is qua functionaliteiten ook een van de sterkste spelers op de markt. Als je beschikt over een eenvoudige administratie kun je met e-Boekhouden.nl prima uit de voeten, maak bijvoorbeeld gebruik van handige functies zoals de scan & herken functie om alle bonnetjes direct in te scannen of maak een koppeling met je bankrekening. Een echt eenvoudig boekhoudprogramma dus.

Daarnaast kun je beschikken over functies zoals automatische BTW aangifte en heb je de beschikking over een prima klantenservice die je graag helpt bij problemen die jij als ZZP’er ervaart bij de boekhouding. Daarnaast heb je nog een aantal zaken die je goed kan regelen met e-Boekhouden.nl, denk daarbij aan herkenning van door klanten gestuurde facturen naar een eigen mailadres van e-Boekhouden.nl, de ingebouwde automatische incasso en de mogelijkheid om maandelijks op te zeggen.

Als je op zoek bent naar het beste online boekhoudprogramma zzp dan is e-Boekhouden.nl een van de betere opties door de voordelige prijstelling, het brede aantal functionaliteiten die je nodig hebt als ZZP en de flexibele contracten die je maandelijks kan opzeggen. Nog een extraatje is dat je als ZZP’er ook kunt beschikken over een gratis cursus boekhouden zodat je goed voorbereid kunt beginnen aan je administratie opzetten.

 1. Visma

Als je op zoek bent naar het beste boekhoudprogramma ZZP kan het zijn dat je tegen Visma aanloopt, dat is ook niet zo gek want je hebt nu een geweldige actie waarbij je 1 jaar gratis gebruik kunt maken van Visma eAccounting boekhouden en factureren. Visma snapt maar al te goed dat jij als ZZP’er niet constant bezig wil zijn met de administratie en biedt je dan ook een van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers. Je kunt beschikken over een gratis app waarmee je makkelijk bonnetjes en facturen kunt inscannen en het is mogelijk om een koppeling te maken met je bank.

Ook is het mogelijk om samen te werken met je boekhouder of accountant, geef ze toegang tot je account en ze kunnen direct aan de slag met je administratie. Ook is er een functie beschikbaar die het mogelijk maakt om automatisch BTW aangifte te doen, dat scheelt je ook weer een hoop rekenwerk.

Nog een voordeel voor jou als ZZP’er is dat je onbeperkt facturen kan maken en verzenden, het prettige is dat je deze gewoon in je eigen huisstijl kunt opsturen zonder dat daar kosten aan verbonden zitten. Dus ben jij op zoek naar een van de beste boekhoudprogramma voor ZZP? Dan ben je bij Visma aan het juiste adres, het voordeel is dus ook nog eens dat je 1 jaar lang gratis gebruik kunt maken van deze dienst zonder dat je ergens aan vast zit.

 1. MyFinance

Myfinance is ook een een van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers. Deze aanbieder ziet dat veel zelfstandig ondernemers het lastig hebben met de administratie, je moet natuurlijk alles zelf regelen en de boekhouding komt vaak op de laatste plaats. Dat zorgt er voor dat boekhouden soms een echte stressfactor kan zijn voor zelfstandig ondernemers.

Het doel van Myfinance is dan ook om boekhouden snel en eenvoudig te maken, en dat is goed gelukt. Je kunt als ZZP’er namelijk al voor € 9,00 p/mnd aan de slag, je hebt dan direct de mogelijkheid om 3 gebruikers te onboarden en je kunt onbeperkt factureren en onbeperkt boeken.

Ook de functionaliteiten zorgen er voor dat Myfinance een van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP is geworden. Je hebt overal en altijd inzicht in je boekhouding en het is altijd mogelijk om zaken bij te sturen, daardoor krijg je rust en overzicht over de situatie van je onderneming. Nog een voordeel is de app die je kunt gebruiken, daarmee kun je gemakkelijk bonnetjes in een klik versturen naar de boekhouding. Ook heb je  de mogelijkheid om al je facturen direct te uploaden naar de boekhouding.

Ook is er rekening gehouden met typische problemen van zelfstandig ondernemers, je kunt namelijk je kilometersstand bijhouden en ook gebruik maken van de handige urenregistratie module, op deze manier wordt doorbelasten een heel stuk makkelijker. Nog een voordeeltje is dat je btw-aangifte aan het einde van het kwartaal automatisch wordt klaargezet.

 1. Yoursminc

YourSminc is ook een optie als je op zoek bent naar het beste boekhoudprogramma ZZP. Je kunt voor € 9,95 p/mnd direct aan de slag met 2 gebruikers en beschikken over een onbeperkt aantal inkoop en verkoopfacturen. Nog een groot voordeel voor zelfstandig ondernemers is dat je nergens aan vast zit, bij YourSminc kun je op elk moment je contract beëindigen zonder enige voorwaarde. Deze aanbieder is begonnen omdat ze van mening waren dat veel beschikbare boekhoudoplossingen onnodig ingewikkeld en gebruikersonvriendelijk waren, daar is een oplossing op gevonden en dat is YourSminc geworden.

Dit pakket hoort bij de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers omdat je gemakkelijk een professionele factuur kunt ontwikkelen en versturen, daarnaast heb je ook de beschikking over een automatisch gegenereerde BTW aangifte en kun je professionele offerte’s maken zodat je deze snel naar klanten kunt versturen.

Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een handige projecttool en kun je alle uren registreren met de urenregistratie module. Ook heb je de mogelijkheid om scan & herken te gebruiken, binnen 1 minuut kun je je factuur direct je administratie inschieten voor een paar cent per document.

Ook heb je de mogelijkheid om te koppelen met diverse webshops zoals Magento of Woocommerce zodat alle orders direct ingeschoten worden in je administratie. Beoordeel zelf of dit het beste boekhoudprogramma voor ZZP is en begin nu met een gratis proefperiode waarin je alle mogelijkheden van YourSminc zelf kunt testen. Gratis boekhoudpakket is toch wel fijn om te testen of het iets is ja of de nee.

Uitslagresultaten beste boekhoudprogramma MKB top 5

Het beste boekhoudprogramma voor MKB kan nog best wel eens lastig zijn, als je namelijk diverse administraties moet voeren die ook nog de beschikking moeten hebben over een aantal gebruikers moet je er als MKB bedrijf voor zorgen dat alles soepel werkt. Daarnaast kan je ook de behoefte hebben aan een groter aantal functionaliteiten zoals CRM of voorraadbeheer. Al deze modules moeten op elkaar aansluiten en het kan dan prettig zijn om voor een pakket te kiezen die al deze functionaliteiten naadloos op elkaar aan laat sluiten.

Daarnaast speelt veiligheid ook een grote rol in de keuze voor het beste boekhoudprogramma voor MKB, je wil natuurlijk zeker weten dat je administratie in veilige handen is en dat derden geen enkele mogelijkheid hebben om in je boekhouding te komen.

Wil je dat de boekhouding statisch bereikbaar is vanuit een locatie? Dan kun als MKB bedrijf beter kiezen voor een offline programma. Ook kan het zijn dat je wil dat het boekhoudprogramma overal beschikbaar is, dan is het toch slim om te kiezen voor een online boekhoudprogramma MKB dat overal en altijd beschikbaar is.

 1. Exact
 2. Twinfield
 3. Digitaal Kantoor
 4. e-Boekhouden.nl
 5. YourSminc
Handige & leuke Video’s
 

Alle aanbieders vergelijken!