Nederlandse fiscus stimuleert online boekhouden voor ZZP’ers

Jul 28, 2018 | Boekhoudpakketten | 0 comments

Het gebruik van online boekhoudpakketten wordt flink gestimuleerd door de overheid. Wij hebben voor jou alle informatie hierover op een rijtje gezet zodat je direct kan profiteren! Lees snel verder!

belasting voordeel boekhouden

Jul 28, 2018 | Boekhoudpakketten | 0 comments

ZZP’ers en boekhouden

Je hoort steeds vaker verhalen over ZZP’ers, ze komen als bosjes uit de grond, steeds meer mensen kiezen ervoor en genieten van de vele voordelen die het met zich meebrengt. Je bent als ZZP’er helaas (of niet) verantwoordelijke voor een duidelijke en goede boekhouding voor de Nederlandse fiscus, niet bij iedereen geliefd. Persoonlijk boekhouden wordt veel gedaan.

Dankzij nieuwe online boekhoudsoftware kunnen ZZP’ers eenvoudig en snel een professionele boekhouding bijhouden. De belastingdienst ziet dat steeds meer mensen hiervoor kiezen en wil dit dan ook graag stimuleren. Ze zijn op zoek gegaan naar ZZP’ers die boekhoudsoftware willen testen, deze test draaide vooral om de belastingaangifte en het betalen in één keer.

Een nieuwe BTW aangifte door middel van een online boekhoudpakket

Eenvoudiger en sneller, dat waren de woorden van de belastingdienst voor de Nederlandse ZZP’ers. Het traditionele BTW-formulier moet gaan wijken voor een gebruiksvriendelijker formulier voor ook de minder ervaren ondernemers. Op deze manier kan de belastingdienst ook meer transparantie te bieden omdat het overzichtelijk is hoe het formulier is opgebouwd, de ZZP’er weet precies wat hij/zij doet. De belastingdienst wil ervoor zorgen dat deze aangifte via één knop in het boekhoudprogramma verstuurd kan worden.

Betalen moet makkelijker kunnen

Niet alleen de BTW-aangifte op de schop maar ook het betalen moet sneller en eenvoudiger gemaakt worden. Op het moment is de verwerkingstijd van banken nog te langzaam, dit is een grote factor die meespeelt. De nieuwe methode moet de mogelijkheid bieden om de aangifte via het gerenommeerde iDeal te versturen, wat veel en veel sneller verwerkt wordt. Dit zal dan ook meteen aangepast worden in het boekhoudpakket, alles is weer op orde.

Bonnetjes en Facturen, hoe moet ik hiermee omgaan met een online boekhoudpakket?

Veel ondernemers zullen er wel eens van gehoord hebben, de bewaarplicht van de fiscus. Alle bonnetjes en facturen moeten minimaal 7 jaar worden bewaard. Dit is de rede dat je bij veel bedrijven enorme kasten ziet staan met grote mappen vol papieren, niet voor iedereen ideaal.

Wanneer je kiest voor een online boekhoudpakket worden alle documenten digitaal opgeslagen in de cloud en bij de juiste boeking geplaatst, zo kun je documenten op elk moment raadplegen. Enorm veel ondernemers hebben lang met deze vraag rondgelopen, mag ik ze nu weggooien of toch maar gewoon bewaren?

Aankondiging van de belastingdienst

Na een lange tijd heeft de belastingdienst naar buiten gebracht in een officiële verklaring dat alle ondernemers in Nederland haar fysieke papieren mag weggooien wanneer deze zijn vastgezet in de online boekhoudsoftware. De scan of foto van het document dat u wilt invoegen in de software moet wel aan de juiste eisen voldoen, een hele duidelijke is dat alle informatie die op het originele document staat ook verwerkt moet zijn in de foto of scan. Doe je dit niet? Dan is het document niet langer geldig.

Ook hier is duidelijk terug te zien dat de Nederlandse Belastingdienst maar al te graag stimulatie wil toepassen op het gebruik van online boekhoudsoftware. Dit is natuurlijk logisch omdat het enorm veel tijd bespaart en nauwelijks tot geen fouten maakt. Wil je nog makkelijker besparen als ZZP’er? Bekijk dan de mogelijkheden voor rechtsbijstandverzekering voor de zzp’er

Kwaliteitskeurmerk voor online boekhoudpakketten

Het is natuurlijk enorm belangrijk om als ondernemer een boekhoudpakket te kiezen dat goed bij je past. Om je hier als ZZP’er of ondernemer mee te helpen heeft de belastingdienst een nieuw keurmerk geintroduceerd. Dit keurmerk is speciaal gericht op online boekhoudsoftware en heeft de naam Zeker-Online gekregen.

Het keurmerk wordt alleen uitgereikt aan boekhoudsoftware die de veiligheid en privacy op de juiste manier kunnen waarborgen. Privacy en data zijn in deze tijden niet meer weg te denken, niemand wil zijn klantenbestand in een keer op straat hebben liggen, en al helemaal niet na de nieuwe AVG wet. De belasting heeft naar buiten gebracht dat wanneer de software over het keurmerk beschikt dat het geschikt is om gegevens veilig te bewaren die benodigd zijn voor de belastingdienst zelf. Boekhoudpakketten vergelijken? Let dan goed op dit keurmerk.

Handige & leuke Video’s

Alle aanbieders vergelijken!