Zakelijke betaling met privérekening, hoe gaat dit in zijn werking? | Lees hier alle informatie!

Jun 18, 2020 | Boekhoudpakketten | 0 comments

Het kan iedereen wel eens per ongeluk overkomen dat je een zakelijke aankoop privé betaald, dit is gelukkig ook helemaal niet zo erg. We blijven mensen en fouten maken kan iedereen overkomen, in de meeste gevallen kom je er ook pas tijdens het afrekenen achter dat je geen zakelijke bankpas bij je hebt, maar alleen de privé variant.

Je moet deze betaling echter wel verwerken in de boekhouding van jouw organisatie, er zijn vaak enkele stappen die je moet doorlopen voor het maken van deze aanpassing. Wij gaan in dit artikel meer informatie geven met betrekking tot een zakelijke betaling met een privé rekening.

Wel of geen factuur aanwezig?

Op het moment dat je een factuur of betaling moet doen, en je hebt alleen je privé bankpas bij je, dan kun je deze betaling gewoon doen met je privé bankpas. Het is dus geen probleem om een zakelijke aankoop privé voldaan te hebben.

Het is dan echter wel belangrijk om de factuur of bon te bewaren zodat je achteraf aanpassingen kunt doen in de boekhouding van jouw organisatie. Als je een factuur ontvangen hebt dan kun je deze verwerken in de boekhouding, zoals je dat normaal gesproken ook zou doen. In de meeste boekhoudpakketten is dit dan ook mogelijk.

Het is echter belangrijk om bij de omschrijving te vermelden dat deze factuur privé voldaan is. Je selecteert de tegenrekening Privé opname en storting bij grootboekrekeningen. Ook als er enkel sprake is van een bonnetje neem je deze over in de boekhouding van je organisatie.

Op het moment dat je geen factuur hebt ontvangen verwerk je de rekening als ‘geld uitgegeven’ in plaats van een factuur. De stappen die hierop volgen zijn dezelfde als hierboven beschreven, houdt er rekening mee dat je al de kosten in de boekhouding overneemt zonder btw. Als je een zakelijke aankoop privé voldaan hebt kun je dus makkelijk op deze manier de kosten opnemen in de boekhouding.

Ben zorgvuldig met de omschrijving van de mutatie: creëer duidelijkheid!

Een zakelijke betaling met privé rekening hoeft dus niet perse een groot probleem te zijn.

Onthoudt goed dat je de factuur achteraf verwerkt in de boekhouding, dat je een omschrijving geeft zodat je weet dat je een zakelijke aankoop privé betaald hebt en dat je achteraf het bedrag waarmee je een zakelijke betaling met privé rekening gedaan hebt terug stort op je privé rekening.

Je weet nu precies wat je te doen staat als je per ongeluk een zakelijke betaling uitvoert met je privé bankpas.

Handige & leuke Video’s