Welk boekhoudpakket moet ik nemen als startende ondernemer

Jul 28, 2018 | Boekhoudpakketten | 0 comments

Een goede start is natuurlijk een perfect begin voor jouw net opgerichte onderneming. Daar hoort uiteraard een capabel boekhoudpakket bij. Wij hebben voor jou alle informatie op een plek gezet waar je van kan profiteren!

startende ondernemer boekhoudpakket
ondernemer boekhoudpakket

Jul 28, 2018 | Boekhoudpakketten | 0 comments

Niet de eerste gedachte

Bij het starten van een onderneming denken starters vooral in het begin niet vaak aan de administratie, simpelweg omdat er nog geen omzet binnen vloeit. Ook zijn er ondernemers die denken dat ze weg kunnen komen met het bijhouden van een simpele spreadsheet via Excel. Hier is in principe niks mis mee, totdat er voor de eerste keer belastingaangifte gedaan moet worden.

De administratie van je eigen onderneming is enorm belangrijk, helaas is het van veel mensen niet de leukste bezigheid en neemt het enorm veel tijd in beslag. Het liefst besteden we de boekhouding uit, we willen helemaal niet bezig zijn met cijfertjes en aangiftes, maar ondernemen!

Hoe kunnen we dit probleem oplossen, ik wil immers zo efficiënt mogelijk mijn boekhouding bijhouden en het liefst voor zin mogelijk kosten. Om achter jouw ideale oplossing te komen heb ik een aantal handige punten voor je opgesteld, lees snel verder.

Denk goed na over je benodigdheden

Het pakket dat persoonlijk het best bij jou past hangt voor een groot deel af van wat voor soort bedrijf je bent, welke aanpak is het meest efficiënt binnen jouw onderneming. Je moet hierbij denken aan de hoeveelheid facturen die je verstuurt en ontvangt en welke functies zijn voor mij nog meer handig?

Functies waar je aan zou kunnen denken zijn bijvoorbeeld de salarisadministratie, kasfunctie, online betalingen en koppelingen met je bank. Aangeboden boekhoudpakketten bieden enorm veel functies, zorg ervoor dat je goed weet wat je nodig hebt. Op deze manier zul je niet betalen voor functies die je voor jouw bedrijf toch niet hoeft te gebruiken.

Boekhoudpakketten zijn er in verschillende opties

Uit de boekhoudpakketten die er aangeboden worden in Nederland zijn er in de grote lijnen 3 verschillende opties te kiezen. Ik zal deze 3 opties kort met u bespreken:

1. De traditionele Excel-sheet

Een traditionele Excel-sheet gebruiken voor de boekhouding is voor de startende ondernemer een prima oplossing. Wanneer er gedurende de tijd meer facturen worden verzonden en ontvangen is het verstandig om snel over te stappen op een online boekhoudprogramma, je wilt je belastingaangifte immers niet verkeerd aanleveren.

2. Online boekhoudsoftware

Wij raden eigenlijk iedere ondernemer, zowel startend als vergevorderd, een online boekhoudpakket aan. Je kunt dit programma in de meeste gevallen gemakkelijk koppelen met jouw bank zodat alle transacties die worden gedaan automatisch worden overgenomen. Met deze gegevens kun je vervolgens zelf aan geven wat voor boekingen het moeten worden, zelf facturen aanmaken en BTW aangiftes voorbereiden.

Dit zijn niet de enigste functies die online boekhoudprogramma’s te bieden hebben, er zijn er nog veel meer. Dit neemt niet weg dat elk boekhoudprogramma andere functies biedt. Via onze vergelijker kunt u alle aanbieders van boekhoudpakketten in Nederland vergelijken, gebruik deze handige tips en ga er met het voordeligste abonnement van door. De gemiddelde kosten van een boekhoudpakket liggen rond de €20 per maand.

3. De keuze voor een boekhouder

Als onderneming kan je er natuurlijk altijd voor kiezen om een boekhouder in vaste dienst te nemen of voor verschillende uren of taken in te huren. Een belangrijk aandachtspunt bij een boekhouder is dat je genoeg inzicht heb in je eigen financiën, deze geef je immers toch uit hand. Ook vanwege deze rede raden wij iedereen een online boekhoudpakket aan, altijd en overal inzicht in je financiën. Je hebt deze data immers ook nodig om juiste en weloverwogen keuzes te kunnen nemen.

Je kunt er overigens ook voor kiezen om een online boekhouder in te huren. De naam zegt het eigenlijk al, deze boekhouder doet de boekhouding volledig online. Bij deze keuze hoef je niet meer met bonnetjes rond te lopen, er zijn handige scan functies om al je bonnen en facturen in te laden.

Een online boekhouder is aanzienlijk goedkoper dan een persoonlijke boekhouder, dit heeft te maken met handige functies die gebruikt kunnen worden, er wordt enorm op tijd bespaart. Deze overgehouden tijd wordt u natuurlijk niet gefactureerd, of terwijl u betaalt minder en bespaart zelf dus ook! Het is bovendien ook mogelijk om een combinatie tussen deze twee te kiezen.

Wat kun je zelf en wat wil ik doen?

Je hoort het vaker, ondernemers die eigenlijk helemaal niet bezig willen zijn met de boekhouding en het liefst doen waar ze voor gekozen hebben, namelijk ondernemen. Je moet als ondernemer goed nadenken over welke delen van de boekhouding je zelf wilt en kunt uitvoeren. Hierbij komt eigenlijk meteen het financiële plaatje om de hoek kijken, wanneer je redelijk vermogend bent met jouw onderneming is de keuze voor uitbesteden natuurlijk sneller gemaakt.

Kennis, tijd en budget

De keuze heeft vooral te maken met kennis, tijd en budget. Het is natuurlijk logisch dat het wat goedkoper wordt wanneer u meer zelf doet. Wanneer je beschikt over kennis over het boekhouden is het een weloverwogen keuze om wat meer zelf te doen. Heb je niet veel kennis in huis dan is het slim om een groot deel uit te besteden, het gaat je uiteindelijk meer geld en vooral tijd kosten.

Snel fouten

Misschien wel het belangrijkste van een persoonlijke boekhouding zijn de fouten die je makkelijk en snel kunt maken. Via een boekhoudprogramma is dit niet tot nauwelijks mogelijk, zeg gedag tegen het opstellen van onduidelijke belasting aangiftes. Het kost enorm weinig tijd, en we weten allemaal, tijd is geld.

Een ander punt dat we al hebben aangekaart is het financiële overzicht dat je wordt verschaft bij het gebruik van een online boekhoudprogramma. Het is natuurlijk belangrijk om bij keuzes een goed overzicht te hebben van de financiële status. Kies het pakket dat het best bij jouw onderneming past en betaal niet voor functies die je waarschijnlijk toch niet gaat gebruiken. Boekhoudpakketten vergelijken is niet meer moeilijk tegenwoordig, klik op link om er meer over te lezen. Wil je direct vergelijken? Klik dan op de button.

Handige & leuke Video’s

Alle aanbieders vergelijken!