Wat is nou precies boekhouden?

Jul 28, 2018 | Boekhoudpakketten | 0 comments

Boekhouden, mensen krijgen al snel lichte paniek wanneer ze het woord horen. Dit is niet meer nodig door de vele boekhoudpakketten die tegenwoordig op de markt verschenen zijn!

Wat is boekhouden?

Kort en duidelijk, boekhouden is in principe gewoon het inboeken van financiële gebeurtenissen. Veel mensen denken dat boekhouden hetzelfde is als administratie inboeken, maar dat is niet zo.

Zo is administratie een ander vak wat vaak een stuk breder is. Onder administratie valt kilometerregistratie, urenregistratie, enz. Je kan boekhouden dus een beetje zien als het kleine broertje van administreren. Ook zijn er tegenwoordig veel boekhoudprogramma ZZP mogelijkheden.

Wat zijn nou precies financiële gebeurtenissen

Dit zijn gebeurtenissen die ervoor zorgen dat je omzet maakt, maar ook kosten, bezittingen en schulden. Bij dit kan je denken aan het versturen van een factuur aan een klant die zijn rekening moet betalen voor bijvoorbeeld afgeleverde bouwmaterialen.

Ook kan je financiële gebeurtenissen zien in het binnen krijgen van een inkoopfactuur van de groothandel, bankafschriften en kasadministratie. Boekhouden is niet alleen maar financiële gebeurtenissen inboeken, het is ook een taak van een goeie boekhouder om jou als ondernemer waardevolle informatie te geven om het leven van jou als ondernemer een stuk makkelijker te maken.

Het oude boekhouden tegenover modern boekhouden

Boekhouden staat bekend als een taak waar veel mensen geen zin in hebben. Zoals we allemaal ook weten was dat ook de waarheid, boekhouden was erg taai voor de gemiddelde ondernemer. Maar er is verandering te zien in de boekhoudwereld, door de technologische verbeteringen de afgelopen jaren is boekhouden ook een stuk makkelijker geworden.

Echter zijn er nog veel boekhouders die via het oude boekje werken en niet met de vernieuwde softwareprogramma’s. Voor de ondernemer kost dit uiteraard meer geld doordat de desbetreffende boekhouder meer uren moet maken om de boekhouding af te maken. Is dit ook van toepassing op jou als ondernemer? Lees dan snel verder om meer te lezen over de nieuwe boekhoudprogramma’s.

Geef maar door die papieren

Voortaan wordt er veel gebruik gemaakt van een nieuw boekhoudmodel. Namelijk het ‘over de schutting’ model. Jij als ondernemer brengt dan een keer per kwartaal al jouw financiële gebeurtenissen naar de boekhouder. Wat doet de boekhouder dan met deze hoop gebeurtenissen dan?

Vraag je jezelf misschien af, de boekhouder boekt al deze financiële gebeurtenissen in het boekhoudprogramma, vervolgens krijg jij een mailtje waarin staat wat je aan belasting moet betalen over dat jaar. Vaak komt hier wel het probleem bij kijken dat je erg laat jou omzet en kosten kunt inzien, omdat het natuurlijk erg veel werk is voor de boekhouder. Boekhouding programma is over het algemeen stukken sneller!

Wat is dan online boekhouden?

Online boekhouden is er zoals de naam al zegt gemaakt om ervoor te zorgen dat je online jouw boekhouding bij kunt houden. Dit zorgt ervoor dat het je minder tijd kost en kosten bespaart. Wij hebben hier voor jou een aantal voordelen op een rijtje gezet om te laten zien waarom je beter kan kiezen voor een onlineboekhoudpakket.

Voordelen van online boekhouden

  • Bij veel online boekhoudpakketten wordt er een app geleverd waarin je zelf direct van al je bonnetjes een foto kunt maken om deze te laten inboeken door jou boekhouder ( Jouw boekhouder zit vaak gekoppeld aan het boekhoudprogramma zodat hij erin kan werken voor jou)
  • Ontvangen facturen van bijvoorbeeld inkoop kun je gemakkelijk en snel direct doormailen naar het boekhoudprogramma, wat je erg veel tijd bespaart.
  • Veel boekhoudprogramma’s geven je de mogelijkheid om zelf facturen op te stellen.
  • Papieren administratie wordt voortaan overbodig door online boekhoudprogramma’s. Dat betekent geen volle portemonnee meer met bonnetjes.
  • Bankafschriften worden vrijwel altijd direct ingeladen zodat je altijd een goed beeld hebt van alle zaken.
boekhouding
belasting aangifte informer
Handige & leuke Video’s

Alle aanbieders vergelijken!