Schikkingsvoorstel verwerken in de boekhouding, is dat mogelijk? | Lees hier alle informatie!

Jun 16, 2020 | Boekhoudpakketten | 0 comments

Als ondernemer zijnde wil je uiteraard zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan het bijhouden van je administratie, zo heb je meer tijd over voor het geen waar het allemaal om gaat, ondernemen.

Veel ondernemers kiezen er dan ook voor om gebruik te maken van een boekhoudpakket, zo zijn zij minder tijd kwijt aan de administratie en hebben ze meer tijd over om in de organisatie te stoppen.

Maar waarom moet je voor een online boekhoudpakket een zakelijke rekening openen? In dit artikel gaan wij antwoord geven op deze vraag, ook geven we meer informatie met betrekking tot een boekhoudpakket en een zakelijke rekening.

Wat is een schikkingsvoorstel?

Op het moment dat je een webshop, blog of een andere vorm van een website hebt, dan maak je al snel gebruik van verschillende foto’s en video’s die je op het internet kunt vinden. Het is echter zo dat je niet alle foto’s en video’s die je online kunt vinden zomaar mag gebruiken voor jouw website.

Veel van deze afbeeldingen en filmpjes zijn namelijk auteursrechtelijk beschermd. Auteursrechtelijk beschermd wil zeggen dat je deze foto’s en video’s niet zonder toestemming mag gebruiken, in veel gevallen zul je zelfs een licentie moeten kopen voordat je gebruik mag maken van deze media/content.

Op het moment dat je deze media wel gebruikt op jouw website zonder daarvoor toestemming te hebben gekregen, riskeer je een boete. Vervolgens ontvang je een schikkingsvoorstel, dit schikkingsvoorstel geeft je het recht om deze foto of video op jouw website te gebruiken.

De hoogte van de schikking wordt bepaald op basis van de soort website en het aantal gebruikers. Verder in dit artikel geven wij meer informatie met betrekking tot een schikking verwerken in de boekhouding.

Schikkingsvoorstel maar geen factuur, hoe zit dat?

Een schikking verwerken in de boekhouding werkt net iets anders dan normaal. Het is namelijk zo dat wanneer je een schikkingsvoorstel ontvangt, je hier geen factuur van krijgt aangeleverd.

Dit kan misschien voor verwarring zorgen maar dit is de normale gang van zaken als het gaat om een schikkingsvoorstel. Dit voorstel wordt namelijk gezien als schadeclaim en is dus vrij van BTW.

In deze situatie spreken we over een echt gevalletje van een schadeclaim verwerken in de boekhouding, je ontvangt dus geen factuur. Dit betekent echter niet dat je het 0% tarief moet hanteren, geef in plaats daarvan expliciet aan in je boekhouding dat het gaat om géén BTW.

Een boekhoudkaart, ook wel grootboekrekening genoemd

In de meeste gevallen, afhankelijk van je boekhoudpakket, bestaat er in je grootboekrekening nog geen tegenrekening voor het verwerken van schadeclaims en boetes. Dit houdt in dat je een nieuwe grootboekrekening kunt maken met bijvoorbeeld als naam “Diverse boetes” met 65XX als tegenrekening.

Deze code kun je in de toekomst gebruiken voor de verschillende boetes die je mogelijk gaat ontvangen. In je grootboekrekening zal deze nieuwe boekhoudkaart in de categorie winst/verlies vallen. Nu je een nieuwe boekhoudkaart hebt aangemaakt kun je de schikking verwerken in de boekhouding.

Je moet het bedrag van de schikking invoeren zonder BTW, maak vervolgens gebruik van de tegenrekening 65XX. Jezelf van meer informatie verschaffen over de betreffende schikking? Plaats gemakkelijk een omschrijving zodat ook de boekhouder direct ziet waar de mutatie om gaat.

Schikkingsvoorstel fotograaf en auteur

Je weet nu hoe je een schadeclaim moet verwerken in de boekhouding maar wat nou als je een fotograaf bent en andere partijen maken onterecht gebruik van jouw foto? Dan kun je een schikkingsvoorstel sturen naar de betreffende persoon of organisatie.

  • Je kunt een poging doen om tot een overeenkomst te komen. Door middel van een overeenkomst kan het mogelijk worden gemaakt om een factuur op te sturen naar de betreffende partij. Deze schikking verwerken in de boekhouding kan dan vervolgens via een normale boeking.
  • Binnen het auteursrecht is er ook sprake van citaatrecht, dit recht wordt toegepast op foto’s. Aan dit recht worden echter wel een aantal eisen gesteld. Zo mag de foto niet worden gebruikt als middelpunt van de pagina, deze mag alleen gebruikt worden als kleine toevoeging en ondersteuning van het artikel.
  • Het gaat in de meeste gevallen over een kleine foto omdat de afbeelding niet groter mag zijn dan daadwerkelijk nodig is. Vervolgens moet er voldaan worden aan een goede bronvermelding, op het moment dat je aan al deze eisen voldoet wordt er vaak geen inbreuk gedaan op het auteursrecht.

Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel voldoende informatie hebt opgedaan met betrekking tot het verwerken van een schikking/schadeclaim in je boekhouding.

Je weet nu dat er over een schikking geen btw betaald hoeft te worden en dat het verstandig is om een nieuwe boekhoudkaart aan te maken voor al de toekomstige boetes die je mogelijk gaat ontvangen. Een schikking verwerken in de boekhouding hoeft dus niet langer lastig te zijn.

Handige & leuke Video’s