Wat verdient een boekhouder in 2020? | Kom er nu achter & bekijk het boekhouder salaris!

May 1, 2020 | Boekhouder

Het boekhouder salaris, hoeveel verdienen deze vakmensen nou eigenlijk? Ga je je boekhouding zelf doen, of besteed je het uit? En zo ja, wat zijn de verdiensten boekhouder? Een overzichtelijke boekhouding is zeer belangrijk, dit om een correcte btw en belastingaangifte in te kunnen dienen.

Maar natuurlijk ook om de vooruitgang en financiën van je bedrijf helder in kaart te brengen. Kortom wat past bij jouw bedrijf? Lees snel door om een totaal overzicht te krijgen over het salaris van een boekhouder.

Wat verdient een boekhouder?

Hoeveel verdient een boekhouder? Het boekhouder salaris per maand voor iemand in loondienst ligt gemiddeld op € 3.250,- bruto per maand. De factor ervaring speelt hier een grote rol, een pas afgestudeerde boekhouder zonder ervaring wordt gemiddeld gewaardeerd op € 2.500,- bruto per maand. Een boekhouder met meer dan 10 jaar ervaring wordt gemiddeld gewaardeerd op een minimaal salaris van € 4.000,- bruto per maand.

Ervaring Loon per maand in vaste dienst (bruto) Uurloon per uur in vaste dienst (bruto)
0 jaar€ 2.500,-€ 15,63
5 jaar€ 3.250,-€ 20,31
10 jaar€ 4.000,-€ 25,-
20 jaar€ 5.000,- / € 6.000,-€ 34,37

* Gemiddelde cijfers gebaseerd op een gemiddelde werkweek van 40 uur.

Wat verdient een boekhouder per uur?

Het antwoord op de vraag wat verdient een boekhouder per uur in dienstverband is grotendeels afhankelijk van de ervaringsjaren. Een starter in het vak zal gemiddeld beginnen met een bruto uurloon van €15,63. Dit bruto uurloon kan oplopen tot een gemiddelde van € 34,37. Zie de tabel hierboven om meer duidelijkheid te krijgen.

Het salaris boekhouder kan dus variëren tussen de € 2.500,- en de € 6.000,- per maand. Grote kans dat je naast alle grote accountants- en administratiekantoren ook veel ZZP’ers voorbij ziet komen. Voor ondernemers zitten hier een aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen aan verbonden. Een zelfstandige boekhouder verdiend enkel zijn of haar declarabele uren. Meer weten over het verschil tussen een boekhouder en accountant? Druk snel op de link.

Het uur tarief van een ZZP boekhouder ligt gemiddeld tussen de € 50,- en € 70,-. Wanneer je een kleinere onderneming hebt en je maakt gebruik van een online boekhoudprogramma, dan kun je al veel voorwerk doen. Het bespaart een hoop tijd en geld, je betaalt deze persoon immers per uur. Je zult merken dat de tarieven een stuk hoger liggen, dit heeft te maken met het feit dat een ZZP’er nog belasting en hoogstwaarschijnlijk verzekeringen moet afsluiten.

Echter heb je met personeel in vaste dienst ook te maken met extra kosten aan verzekeringen en sociale premies welke niet direct zichtbaar zijn in het uurloon. De hoogte van het salaris boekhouder als ZZP’er hangt af van het werkaanbod en ervaring.

Boekhouder salaris per maand afhankelijk van meer factoren

Op het internet zie je veel verschillende bedragen voorbij komen. Het is grotendeels afhankelijk van de werkzaamheden en ervaring zoals hierboven is beschreven. Heb je namelijk een boekhouder in dienst, en is hij of zij verantwoordelijk voor de volledige administratie? Reken dan maar op een relatief hoog boekhouder salaris per maand.

Wanneer je zelf alle inkomende en uitgaande facturen inboekt zal je merken dat het boekhouder salaris redelijk meevalt. In principe is dit een goede manier van besparen op de verdiensten boekhouder, echter zijn veel ondernemers op zoek naar iemand die de tijdrovende klussen overneemt.

Daarbij komt dat een gedegen controle door een ervaren boekhouder essentieel is. Je moet immers een correcte jaarrekening opstellen, en vergeet vooral de btw, salarisadministratie en belastingaangiftes niet!

Een boekhouder betaalt zich vrijwel altijd terug

Zoals je vast wel vaker gehoord hebt: een goede boekhouder betaalt zichzelf terug. Belastingvoordelen voor jouw bedrijf worden namelijk opgespoord, daarnaast ontvang je vaak advies op meerdere financiële vlakken!

Wellicht een betere vraag dan “wat verdient een boekhouder?” is “hoeveel levert een boekhouder jouw onderneming op?” Kijk vooral naar wat het jouw oplevert. Jaarlijks laten honderden bedrijven duizenden euro’s liggen aan belastingvoordelen.

Laat dit jouw bedrijf niet overkomen en ga vrijblijvend op zoek naar gedegen advies. Beste advies en werkzaamheden tegen een scherp tarief ontvangen? Vraag snel 4 gratis en vrijblijvende offertes aan!

 
Handige & leuke video’s