Boekhouding uitbesteden? Waarom kan dit een slim idee zijn en waar moet je op letten?

Feb 12, 2020 | Boekhouder

Het kan natuurlijk zijn dat je graag wil beginnen met de boekhouding uitbesteden, of je nu zelfstandig ondernemer bent of een groter bedrijf hebt de administratie afhandelen blijft een tijdrovende zaak.

Om deze reden wordt er vaak actie ondernomen en een administratiekantoor of boekhouder ingeschakeld, gek is dat niet want boekhouders zijn over het algemeen volledig op de hoogte van alle wet- en regelgeving en nemen je veel werk uit handen.

Heb je al een goed beeld van alle belangrijke zaken en wil je beginnen met de boekhouding uitbesteden? Begin dan direct met het aanvragen en vergelijken van offertes. Het is heel gemakkelijk, je vult de gegevens in, geeft je wensen en voorkeuren aan en binnen 48 uur krijg je 5 gratis offertes van boekhouders in je mailbox.

Waarom kiezen voor boekhouding uitbesteden?

Door te kiezen voor boekhouding uitbesteden kun je de salarisadministratie, de belastingaangifte of zelfs heel de boekhouding van je bedrijf laten doen door een boekhouder of administratiekantoor. Het doen van de administratie is namelijk niet altijd een lolletje en de tijd die je moet investeren is behoorlijk groot.

Daarom wordt de administratie over het algemeen gedaan door een boekhouder, waardoor je zeker weet dat alles in orde is. Daarnaast heeft uitbesteden nog een groot voordeel op fiscaal gebied want een goede boekhouder zorgt er voor dat je geen fiscale kansen laat liggen.

Voordelen uitbesteden boekhouding

Om je inzicht te geven in alle voordelen hebben we een lijstje gemaakt van alle zaken waarop je kunt profiteren met uitbesteden. Ook hebben we een overzicht gemaakt van de nadelen zodat je direct op de hoogte bent:

 • Geen fiscale kennis meer nodig, de boekhouder is op de hoogte
 • Een correcte administratie voeren is niet moeilijk meer
 • Je bespaart enorm veel tijd die je weer in je bedrijf kunt steken
 • Je bedrijf laten groeien gaat een stuk gemakkelijker met een boekhouder

Nadelen uitbesteden boekhouding

Er zitten ook wat nadelen aan het uitbesteden van je administratie, zoals Johan Cruijff ooit zei, ieder voordeel heb zijn nadeel:

 • Afhankelijk zijn van een boekhouder of administratiekantoor
 • Je moet kosten maken om de boekhouding te laten doen
 • De verantwoordelijkheid ligt altijd bij jou, ook als de boekhouder zijn werk doet
 • Enkel inzicht in alle cijfers in samenwerking met de boekhouder

Wat voor taken kun je uitbesteden?

Een boekhouder is dus verantwoordelijk voor alle zaken rondom de boekhouding van bedrijven of particulieren. Onder het bijhouden van de boekhouding vallen een aantal standaardtaken zoals aangifte doen en het maken van financiële rapportages.

Daarnaast kunnen er ook andere taken worden uitgevoerd zoals het verzorgen van de salarisadministratie. Wil je daar meer over weten? Lees dan alles over de werkzaamheden van een boekhouder. Om je snel op weg te hebben hebben we een overzichtje opgesteld:

 • Invullen en indienen van belastingaangiften
 • Bijhouden van de salarisadministratie
 • Financieel en fiscaal advies geven
 • Debiteuren en crediteurenbeheer

Wat kost het uitbesteden van de boekhouding?

Als je aan het nadenken bent over uitbesteden is het natuurlijk belangrijk om inzicht te hebben in de kosten die daar bij komen kijken. Wil je daar meer over weten? Dan raden we je aan om onze gids te lezen over de boekhouder kosten.

Toch kunnen we je hier ook meer informatie geven, doorgaans variëren de tarieven van een boekhouder behoorlijk, zo speelt de bedrijfsvorm een grote rol, maar ook de werkzaamheden die je graag wil uitbesteden. Doorgaans rekenen beginnende boekhouders een uurtarief van ongeveer 40 tot 45 euro per uur. Als je op zoek bent naar een ervaren boekhouder dan moet je al snel denken aan een uurtarief van 80 euro per uur.

Kortom, het is belangrijk om goed na te denken welke elementen van je boekhouding je wil uitbesteden en je moet jezelf de vraag stellen wat je eventueel zelf wil doen.

Boekhouding zelf regelen of uitbesteden?

Het is uiteraard ook een optie om de boekhouding zelf te regelen, echter is dit af te raden door alle fiscale aspecten. Daarnaast zijn boekhouders tegenwoordig goed betaalbaar en verdienen ze zichzelf eigenlijk bijna altijd terug. Het is echter ook mogelijk om bepaalde taken uit te besteden terwijl je sommige dingen zelf blijft regelen.

Als je een kleiner bedrijf hebt, of je een zelfstandig ondernemer bent is het mogelijk om zelf een boekhoudpakket aan te schaffen en een hoop zelf te regelen. Je moet er dan alleen wel rekening mee houden dat je behoorlijk wat tijd kwijt bent aan het verwerken van bonnetjes, facturen en declaraties goed te laten verlopen.

Hier zitten wel risico’s aan want als je administratie niet goed te controleren is kan dat flinke boetes opleveren en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Daarnaast kan het doen van aangiften best lastig zijn en ben je niet altijd op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving.

Wat is aan te raden?

Eerlijk gezegd is het aan te raden om de boekhouding van een bedrijf of zelfstandig ondernemer te laten regelen door een professionele boekhouder. Daardoor weet je zeker dat alles klopt en loop je weinig risico op vervelende boetes of financiële missers.

Alles uitbesteden of een deel zelf regelen?

Je kunt er dus zelf voor kiezen om de gehele boekhouding uit te besteden, of dat je een gedeelte zelf blijft doen. Het is aan te raden om dit goed door  te spreken met je boekhouder. Je kunt de volgende werkzaamheden uitbesteden terwijl je de rest zelf blijft doen:

 • Salarisadministratie, denk aan de loonstroken tot uitbetaling
 • Het invullen van alle belastingaangiften, dit scheelt je veel tijd
 • Het opstellen van lastige winst- en verliesrekeningen
 • Het opstellen van een jaarverslag en jaarrekening

Als je zo weinig mogelijk tijd kwijt wil zijn aan het doen van de boekhouding is het aan te raden om de boekhouding uitbesteden volledig bij de boekhouder neer te leggen. Dan wordt alles van A tot Z voor je geregeld en hoef je je geen zorgen te maken over allerlei zaken waar je als ondernemer niet mee bezig wil zijn. 

 

Handige & leuke Video’s
mkb administratie