Salarisadministratie uitbesteden of zelf doen? Alles van A-Z!

May 2, 2020 | Boekhouder

Als hoofd van een bedrijf krijg je te maken met heel veel belangrijke zaken die stuk voor stuk een rol spelen in het succes van je onderneming. Een van deze zaken is de salarisadministratie. Dit kun je zelf doen, maar je kunt het ook laten uitbesteden aan een externe partij als een boekhouder.

Een salarisadministrateur heeft veel baat bij salarisadministratie uitbesteden, maar er zitten ook voordelen aan het zelf doen van deze administratie. Hier vind je alle informatie over salarisadministratie uitbesteden, de voordelen, de nadelen en de mogelijkheden. Zo weet je wat je opties zijn en wat voor jouw organisatie de beste keuze is.

Wat is salarisadministratie precies?

Dit gaat in de eerste plaats om het uitbetalen van de lonen, maar er zijn meer zaken die hierbij komen kijken. De belangrijkste zaken zijn de loonstaat, de loonstrook en de jaaropgave. Je moet de administratie zeven jaar bewaren.

Verder verschilt het per bedrijf waar de salarisadministratie nog meer uit bestaat. Wanneer een bedrijf de uren van medewerkers bijhoudt via een prikklok zorgt dit ook voor een meer uitgebreide salarisadministratie. Hetzelfde geldt voor bedrijven waarbij de huisregels, vakantie- en ziektedagen en de onkosten van het personeel ook bij de administratie horen.

Zelf doen of salarisadministratie uitbesteden?

Dit is een vraag die binnen veel bedrijven gesteld wordt. Je wilt het HRM-proces (Human Resources Management) zoveel mogelijk optimaliseren en makkelijk maken. Aan de ene kant is de salarisadministratie uitbesteden een aantrekkelijke optie, maar aan de andere kant heb je ook te maken met nadelige punten.

Het zelf doen kost weer meer tijd en brengt andere nadelen met zich mee. Het is belangrijk om als bedrijf de voor- en nadelen op een rij te zetten zodat je een goede keuze kunt maken in het wel of niet uitbesteden van de salarisadministratie.

Dit zijn de voor- en nadelen van zelf doen

Stel, je wilt de salarisadministratie niet uitbesteden en dit zelf doen. Welke voor- en nadelen brengt dit dan met zich mee? Zelf doen betekent dat je te maken krijgt met een aantal voordelen waar je als bedrijf zeker veel aan hebt:

  • Je hebt een duidelijk overzicht en inzicht in je grootste kostenposten;
  • Je kunt geld besparen door je als bedrijf zelf te richten op de salarisadministratie;
  • Met dit geld kun je andere zaken bekostigen, zoals het digitaliseren van je bedrijf of het bouwen aan je onderneming;
  • Je kunt zelf andere software koppelen aan de salarisadministratie.

Heeft het zelf uitvoeren van de salarisadministratie ook nadelen? Er zijn zeker zaken die erbij komen kijken waardoor je kunt overwegen om deze werkzaamheden uit te laten besteden. In de eerste plaats heb je veel tijd nodig. Het doen van de salarisadministratie kost veel tijd en die tijd moet je wel hebben.

Ten tweede heb je ook de juiste kennis nodig van alle zaken omtrent salarisadministratie. Salarisadministratie omvangt niet alleen het uitbetalen van de salarissen, maar ook het wijzigen van relevante informatie, het verwerken in een geautomatiseerd systeem en het op tijd en correct overmaken van lonen, belastingen en afdrachten. Dit kost tijd en kennis, en dit heb je als bedrijf niet altijd.

Wat houdt salarisadministratie uitbesteden in?

Je kunt ook kiezen voor salarisadministratie uitbesteden. Wat houdt dit in? Kort gezegd huur je een externe partij in die de eerder genoemde werkzaamheden voor je uitvoert. Op deze manier kun jij je bezig houden met andere zaken binnen je bedrijf en weet je dat alle werkzaamheden op correcte wijze worden uitgevoerd.

Wanneer je als bedrijf veel werknemers in dienst heb raak je op den duur het overzicht kwijt. Om dit te voorkomen huur je een dienst in, zoals bijvoorbeeld een boekhouder, die dit allemaal voor je kan regelen. Zo hoef je daar zelf niet mee bezig te zijn en kun je je op andere zaken binnen het bedrijf richten. De gehele boekhouding uitbesteden wordt door velen als positief ervaren.

Voordelen van salarisadministratie uitbesteden

De salarisadministratie uitbesteden gaat gepaard met een aantal fijne voordelen. In de eerste plaats is er natuurlijk sprake van tijdbesparing. De tijd die je zelf bezig zou zijn met de salarisadministratie, kun je nu aan andere zaken besteden.

Vooral wanneer je zelf weinig kennis hebt van de salarisadministratie en alles wat hierbij komt kijken, is het een aderlating om dit aan een professionele partij over te laten. Het tweede voordeel is dan ook dat je zelf minder kennis van de wet- en regelgeving nodig hebt.

Daarnaast is er altijd een helpdesk beschikbaar van het kantoor dat de salarisadministratie voor jou regelt. Dit betekent dat je altijd terecht kunt voor vragen en opmerkingen en dat de helpdesk altijd tot je dienst is. Een vierde voordeel is de verantwoordelijkheid die je uit handen kunt geven. De salarisadministratie uitbesteden betekent dat deze werkzaamheden in de handen komen te liggen van professionals die precies weten wat ze doen.

Zijn er nadelen?

Heeft de salarisadministratie uitbesteden ook nadelen? Hoewel het natuurlijk erg fijn is om deze werkzaamheden over te laten aan professionals, kan dit ook nadelen voor je opleveren. In de eerste plaats brengt een externe salarisadministratie natuurlijk kosten met zich mee. Wanneer je de salarisadministratie zelf doet bespaar je op de kosten. Meer weten over wat een boekhouder verdient?

Verder geef je de controle van de salarisadministratie enigszins uit handen en ook dit kan voor jouw bedrijf nadelig zijn. Je bent nu tenslotte afhankelijk van een derde partij.

Vind een geschikte partij

Welke mogelijkheden heb je als het gaat om de salarisadministratie uitbesteden? Er zijn heel wat bedrijven te vinden die zich richten op het uitvoeren van de salarisadministratie voor jouw bedrijf. Het is dus erg gemakkelijk om een partij te vinden die deze werkzaamheden voor je onderneming op zich kan nemen. Vraag gratis 4 boekhouder offertes op bij jou in de buurt.

Het is wel belangrijk om te bepalen in hoeverre je als bedrijf baat hebt bij het inhuren van een dergelijke partij. Leg de voor- en nadelen naast elkaar. In sommige gevallen heb je er als bedrijf zeker baat bij om je salarisadministratie uit te laten besteden.

Bijvoorbeeld wanneer je zelf beperkte kennis hebt maar de salarisadministratie wel altijd correct wilt uitvoeren. Wil je liever de controle niet uit handen geven en heb je de juiste kennis paraat? Dan kun je het ook altijd zelf doen.

 
Handige & leuke video’s