Belastingaangifte Voor Bedrijven, Wat Zijn Zaken Die Je Echt Moet Weten?

Feb 14, 2020 | Boekhouder

De belastingaangifte bedrijf, het zal je waarschijnlijk niet al te fijn in de oren klinken. Je bent gelukkig niet de enige. Ieder jaar zijn er steeds meer ondernemers die de belastingaangifte eigen bedrijf uitbesteden. Naast het feit dat het niet iedereen zijn of haar hobby is heb je te maken met een nauwkeurige en tijdrovende klus.

Je bespaart dan ook enorm veel waardevolle tijd die je nu ergens anders in kunt gaan steken. Het verhogen van de omzet bijvoorbeeld. Met een professional aan boord ben je 100% verzekerd van een goed ingevulde belastingaangifte bedrijf. Naast de tijdbesparing zorgt de adviseur ervoor dat je minder belasting hoeft te betalen of meer terug krijgt!

Echter loopt dit gehele proces van het zelf invullen van de aangifte niet helemaal vlekkeloos. Wist je dat maar 7% van de aangiftes foutloos worden aangeleverd? Al met al, er gaat vaak wat mis. Hulp bij belastingaangifte particulier is dan ook geen overbodige luxe.

Heb je al een goed beeld van alle belangrijke zaken en wil je beginnen met het gebruiken van een belastingadviseur voor bedrijven? Begin dan direct met het aanvragen en vergelijken van offertes. Het is heel gemakkelijk, je vult de gegevens in, geeft je wensen en voorkeuren aan en binnen 48 uur krijg je 5 gratis offertes van boekhouders in je mailbox.

 

Bedrijf belasting aangifte doen of de slimme keuze maken voor het uitbesteden? In dit artikel kom je alles te weten van A-Z over de belastingaangifte bedrijven. Hierbij kun je denken aan de meermalige BTW aangifte, inkomstenbelasting en natuurlijk niet te vergeten, de loonbelasting.

Naast de handige informatiegids over de belastingaangifte bedrijf kun je direct gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen. Na het ontvangen van het scherpste lokale aanbod kun je een weloverwogen keuze maken tussen verschillende boekhouders of een administratiekantoor.

Bedrijf belastingaangifte doen: over welke belastingen precies?

De belastingaangifte bedrijven zit logischerwijs anders in elkaar dan wanneer je voor jezelf in particuliere vorm de aangifte doet. Eigenaren zullen over verschillende soorten belastingen aangifte moeten doen. Waarschijnlijk heb je met ze allemaal al een keer kennis gemaakt. De meest bekende is de aangifte inkomstenbelasting over de winst van het betreffende jaar waarover je aangifte doet. Daarnaast krijg je te maken met de BTW en belastingaangifte eigen bedrijf en loondienst.

Echter is het goed om te weten dat bovenstaande informatie niet voor iedere ondernemer geldt. Sommigen rechtsvormen moeten namelijk nog meer belastingen betalen, waaronder dividend- en vennootschapsbelasting.

Belastingaangifte bedrijven is anders dan voor particulieren

Vergis je als ondernemer niet met de inkomstenbelasting aangifte voor particulieren. De bedrijf belastingaangifte is namelijk anders ingedeeld en vormgegeven. Zoals hierboven beschreven heb je als ondernemer te maken met meerdere belastingen. Voldoe je als ondernemer aan het gestelde urencriterium door de fiscus? Dan zul je ieder jaar winstbelasting moeten betalen.

De BTW aangifte voor je bedrijf uitbesteden

De belasting toegevoegde waarde, vrijwel iedere ondernemer heeft er mee te maken. Ondernemers hebben de keuzemogelijkheid om maandelijks, ieder kwartaal of per jaar de BTW over de gemaakte omzet over te maken naar de fiscus. Niet voor niks wordt de BTW aangifte ook wel aangifte omzetbelasting genoemd. De meeste bedrijven kiezen ervoor om ieder kwartaal het betreffende bedrag online over te maken.

Het uitbesteden van de BTW aangifte is sterk aangeraden. Het kost natuurlijk wel wat geld, maar je kunt beter boekhouder kosten maken en actie ondernemen, Ben je namelijk te laat dan zal er een boete in rekening gebracht worden. Vaak wordt er naast een boete ook een percentage over het BTW bedrag berekend. Ook is het goed om te weten dat je vrijstelling voor de aangifte kunt krijgen. Een administratiekantoor is volledig op de hoogte van actuele wet- en regelgeving. Zij weten in deze situatie bijvoorbeeld dat je geen BTW op de facturen mag doorberekenen naar je klanten.

Wanneer belastingaangifte bedrijf?

De BTW aangifte zal bij vrijwel ieder bedrijf ieder kwartaal ingediend moeten worden bij de fiscus. Sommigen hebben de mogelijkheid om jaarlijks de BTW uit omzet over te maken. Echter moet je hiervoor wel voldoen aan de randvoorwaarde dat je minder dan €1.883 aan BTW betaald. Profiteer in deze situatie tevens ook van de zogenaamde kleine ondernemers regeling.

Deze BTW aangifte zul je online moeten aanleveren. Om zelf een juiste BTW aangifte in te dienen heb je aantal dingen nodig:

  • Betaalde bedragen
  • Ontvangen bedrag
  • Losse BTW

Belastingaangifte eigen bedrijf en loondienst

De aangifte loonbelasting treedt voor ondernemers in werking die personeel in dienst hebben. In deze situatie zul je naast de aangifte belasting en een premie moeten betalen. Maar wat houdt de loonbelasting dan precies in? Dit is het bedrag dat een werknemers over het loon is verschuldigd aan de fiscus. Werkgevers moeten namelijk de belasting inhoud op het loon van werknemers.

Loonbelasting en premie volksverzekeringen

Loonbelasting en premie volksverzekeringen, voor ondernemers zonder personeel op de payroll klinkt het wellicht wat raar. Deze twee zaken worden in één heffing van het loon gehaald door middel van de aangifte loonbelasting. Naast deze belasting betaal je ook voor volksverzekeringen als de AOW, Anw, Wlz en de AKW.

Vennootschapsbelasting voor niet-natuurlijke rechtsvormen

De vennootschapsbelasting treed niet voor iedere ondernemer in werking. Dit hangt namelijk af van de rechtsvorm waar je voor hebt gekozen. De niet natuurlijke rechtsvormen (B.V. en N.V.) krijgen wel te maken met de vennootschapsbelasting. Dit is een percentage dat je betaald over de gemaakte winst. Hoe hoger de winst, hoe meer vennootschapsbelasting je betaald.

Niet gek dat de winst in de praktijk zoveel mogelijk wordt gedrukt. De belastingadviseur is volledig op de hoogte van geldende belastingen en kan je wijzen op dit soort zaken. Dit advies kan je tot tienduizenden euro’s per jaar schelen!

  • Tot € 200.000,- winst: 19% vennootschapsbelasting
  • Boven € 200.000,- winst: 25% vennootschapsbelasting

Er zijn positieve ontwikkelingen gaande rondom de vennootschapsbelasting voor Besloten Vennootschappen en Naamloze Vennootschappen. De bovenstaande tarieven worden de komende jaren namelijk sterk verlaagd. In 2020 wordt er een percentage van 16,5% en 22,5% bewerkstelligt. In 2021 wordt deze belasting nog sterker verlaagd naar 15% en 20,5%.

Aangifte dividendbelasting uitbesteden

Het houdt helaas nog niet op, je krijgt met de niet natuurlijke rechtsvormen namelijk te maken met de dividendbelasting van 15%. Dit tarief wordt belast over de opbrengst uit aandelen en winstbewijzen. Wanneer een B.V. of N.V. de keuze maakt voor een dividend uitkering zal er een aangifte voor de dividendbelasting moeten worden ingediend.

Belastingaangifte bedrijf uitbesteden: uitbesteden of zelf doen?

De belastingaangifte is zoals al vaker gezegd niet ieder zijn of haar favoriete hobby. Het is veel werk en nauwkeurigheid is vereist, mits je nadelige financiële gevolgen wil voorkomen.

De belastingadviseur wordt dan ook al snel ingeschakeld. De huidige wet- en regelgeving is aan verandering onderhevig. Grote kans dat je op het moment zelf niet helemaal op de hoogte bent. Met de specialistische kennis kunnen deze adviseur je tot duizenden euro’s per jaar besparen, afhankelijk van je omzet.

Let op, het uitbesteden van de belastingaangifte voor bedrijven is niet volledig zonder risico. Jij blijft als aandeelhouder eindverantwoordelijkheid voor een kloppende boekhouding. Het zelf nalopen en checken van de gegevens is dan ook altijd sterk aangeraden!

Ook goed om te weten is dat je je adviseur toegang moet geven om in te kunnen loggen op het portaal van de Belastingdienst. Dit is binnen enkele klikken op de website van de Belastingdienst geregeld. Tevens kun je het portaal bereiken via de website.

 

Handige & leuke Video’s
mkb administratie