Jaarrekening opstellen: de belangrijkste informatie in 2020

May 6, 2020 | Boekhouder

Als ondernemer krijg je er ieder jaar weer mee te maken: de jaarrekening. En de jaarrekening opstellen kun je zelf doen, maar ook overlaten aan je accountant. Het opstellen van een jaarrekening is belangrijk voor het bedrijf, omdat je op deze manier duidelijk inzicht krijgt in de stappen die je hebt gemaakt.

Maar wat is een jaarrekening precies en wanneer moet je een jaarrekening opstellen? En moet dit ook opstellen wanneer je zzp’er bent? Op al deze vragen krijg je hier een antwoord, zodat je duidelijk op een rij hebt wat je precies moet weten over de jaarrekening.

Wat is een jaarrekening?

De jaarcijfers opstellen en deponeren, wat is dat precies en waarom moet dit? Een jaarrekening is niets meer dan een eindverslag van je bedrijf over het boekjaar. Je beschrijft de zakelijke veranderingen die in het boekjaar hebben plaatsgevonden. Eigenlijk maak je door middel van een jaarrekening de financiële balans op: de jaarcijfers. Waarom is het belangrijk om een jaarrekening op te stellen? Dit gebeurt om een aantal redenen:

  • Je krijgt een duidelijk overzicht van de jaarcijfers en dit kun je vergelijken met voorgaande jaren;
  • Je kunt financiële verantwoording afleggen aan de Belastingdienst en eventuele externe financiers.

De fiscale jaarrekening opstellen is een belangrijke klus, omdat je hiermee kunt zien of er winst of verlies is gedraaid in het boekjaar in vergelijking met andere jaren. Je hebt dus na verloop van tijd meerdere jaarrekeningen. Je kunt altijd de jaarrekening raadplegen. Het is een stuk overzichtelijker dan de gewone administratie die je hiernaast ook nog bijhoudt. Niet gek dat velen een boekhouder zoeken die alles van dit voor hen uit handen neemt.

Dit overzicht is daarnaast ook altijd handig om te hebben omdat je zo potentiële opdrachtgevers kunt voorzien van duidelijke informatie over je bedrijf. Je kunt je bedrijf dankzij het financiële overzicht ook veel beter vergelijken met branchegenoten.

Belastingdienst kan de jaarcijfers opvragen

Is een jaarrekening verplicht? Als ondernemer ben je verplicht om financiële verantwoording af te leggen aan de Belastingdienst, maar mogelijk ook aan externe financiers.

Voor de Belastingdienst kun je met de jaarrekeningen gemakkelijk de winstaangifte voor de inkomstenbelasting indienen. Als de Belastingdienst een controle uitvoert kunnen zij de jaarrekening opvragen. Voor externe financiers kan de dit financiële overzicht dienen als een soort garantie.

De datum van deponeren

Wanneer moet je de jaarcijfers opstellen en deponeren? Over het algemeen geldt de regel dat de jaarrekeningen uiterlijk vijf maanden na afloop van het boekjaar moeten zijn opgesteld en voorgelegd aan aandeelhouders (in het geval van grotere ondernemingen).

Het boekjaar loopt vrijwel altijd gelijk aan het kalenderjaar. Daarna moet de rekening binnen acht dagen zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Dit kan tegenwoordig  gemakkelijk en snel digitaal via de website van de KvK.

Opstellen voor de zzp’er

Ben je zzp’er? Dan is het belangrijk om te weten of je ook in dit geval deze rekening moet opstellen. Een fiscale jaarrekening opstellen is in dit geval niet noodzakelijk. Als je zelfstandige professional bent is het wel noodzakelijk om een balans op te stellen, maar ook een winst- en verliesrekening. (jaarrekening ZZP)

Voor de Belastingdienst is het niet altijd even relevant om een financieel overzicht te laten opstellen. Dit kun je als zzp’er altijd overleggen met je accountant; zo kun je bepalen of het in jouw situatie van belang is.

Ga je als zzp’er een lening afsluiten of een hypotheek aanvragen? Dan kan jaarrekeningen opstellen wel handig zijn zodat banken de garantie hebben. Logischerwijs kun je ook op zoek naar een ZZP boekhouder die alles voor je uit handen neemt, zo ook de jaarcijfers.

Aandachtspunten bij het opstellen

Ga je de jaarrekening opstellen of wil je de jaarrekening raadplegen? Dan is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Zo is het belangrijk om te weten of je onder de rechtsvorm valt waarbij het opstellen van een jaarrekening verplicht is. De rechtsvormen waarbij het verplicht is zijn:

Val je niet onder een van deze rechtsvormen? Dan nog kan het handig zijn om de jaarrekeningen op te stellen, bijvoorbeeld voor wanneer je een hypotheek wilt aanvragen of als je een lening wilt afsluiten. Dit kan de bank goed gebruiken als garantie.

Jaarrekening raadplegen: de inhoud van de jaarcijfers

Wat staat er precies in een jaarrekening? Dit financiële overzicht kan worden onderverdeeld in drie delen: de balans, de winst- en verliesrekening en de toelichting.

  1. Balans: dit is een momentopname van de financiële status. Deze balans bestaat uit de bezittingen, de schulden en het eigen vermogen op het moment waarop je de balans gaat opmaken;
  2. Winst- en verliesrekening: dit is een overzicht van de inkomsten en uitgaven van je bedrijf van het afgelopen boekjaar;
  3. Toelichting: hierbij ga je bijvoorbeeld wat dieper in op de manier waarop je de balans hebt opgesteld. Ook kun je hier het aantal werkzame personen binnen het bedrijf benoemen.

Wellicht klinkt het wat vreemd in de oren, wellicht ook niet. Benieuwd naar nog meer zaken waar een boekhouder rekening mee moet houden? 

Laat je jaarrekeningen opstellen door een professional

Hoewel een jaarrekening opstellen niet veel tijd in beslag hoeft te nemen, kun je er toch voor kiezen om dit uit te laten besteden. Wat grotere bedrijven hebben meestal een accountant of boekhouder die dit voor hen regelt.

Een kleiner bedrijf kan het opstellen van de jaarrekening ook aan een externe partij overlaten. Wellicht heb je zelf geen tijd of niet de juiste kennis over het financiële overzicht. Een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is kun je hiervoor inhuren, zodat je daar zelf niet mee aan de slag hoeft. Het uitbesteden van de boekhouding is de laatste jaren fors gedaald in kosten, mede door de digitalisering.

De voordelen hiervan zijn dat je als bedrijf weinig tijd kwijt bent aan het opstellen van de rekening. Je laat dit allemaal over aan een externe partij die alles voor je regelt. Op basis van jouw gegevens van het afgelopen boekjaar wordt het rapport opgesteld. Je kunt ook voor een extra uitgebreide variant kiezen.

Er zijn ook online programma’s waarbij je alles grotendeels kunt laten opstellen en een klein gedeelte zelf hoeft te doen. Deze jaarrekening software werkt makkelijk en snel. Je kunt eenvoudig en snel online een offerte aanvragen bij diverse bedrijven en zo een goede keuze maken.

Zelf doen? Let op de volgende punten

Kun je ook zelf de fiscale jaarrekening opstellen? Dat is zeker mogelijk en je bespaart het geld dat je uit zou geven aan het laten opstellen van de berekening. Let er wel op dat deze rekening voldoet aan alle wettelijke eisen. 

Op deze manier kun jij het voor heel veel doeleinden gebruiken. Niet alleen voor de Belastingdienst, maar ook voor externe financiers of eventuele aandeelhouders. Hoe uitgebreider, hoe breder inzetbaar het financieel overzicht is.

De boekhouding netjes op orde met een vrijwel volledig kloppende jaarrekening scheelt enorm in tijd maar vooral in de kosten. Het is dan ook slim om een online boekhouding op te starten. Druk op de knop hieronder en vergelijk onafhankelijk alle aanbieders binnen enkele seconden. Profiteer ook direct van tijdelijke gratis trials.

Misschien ook interessant voor jou?

Gratis boekhouder offertes

Bent u op zoek naar de beste boekhouder in uw regio voor het deponeren van de jaarcijfers? Zoek niet langer verder en vraag vrijblijvend en gratis 4 offertes op.

 
Handige & leuke video’s