Wat doet een boekhouder eigenlijk precies? Lees er alles over in dit handige artikel!

Feb 12, 2020 | Boekhouder

Een vraag die we nog regelmatig krijgen is, wat doet een boekhouder precies? We gaan er voor zorgen dat je volledig op de hoogte bent in deze mega gids. Kort gezegd, een boekhouder is verantwoordelijk voor de boekhouding van een particulier of bedrijf. Denk aan het opstellen van financiële rapportages, het afhandelen van de salarisadministratie en het doen van aangiftes bij de Belastingdienst.

Heb je al een goed beeld en zijn de boekhouder werkzaamheden al inzichtelijk voor je? Begin dan direct met het aanvragen en vergelijken van offertes. Het is heel gemakkelijk, je vult de gegevens in, geeft je wensen en voorkeuren aan en binnen 48 uur krijg je 5 gratis offertes van boekhouders in je mailbox.

De verschillende taken van een boekhouder

Een misvatting van veel mensen is dat de boekhouder alleen maar een boekhouding bijhoudt, toch horen er nog veel meer taken bij het vak. Meer weten? Lees hier over de boekhouder kosten.

Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van financiële rapportages, en het indienen van inkomstenbelasting bij de Belastingdienst. Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke zaken die de boekhouder kan uitvoeren zoals:

  • Bijhouden van salarisadministratie, debiteuren- en crediteurenbeheer
  • Het maken van jaarrekeningen en jaarverslagen
  • Indienen van belastingaangifte voor bedrijven
  • Invullen van belastingaangiften voor particulieren
  • Klanten voorzien van financieel advies

De boekhouding verzorgen

De meest bekende taak is natuurlijk het bijhouden van de gehele boekhouding. Doorgaans kan een boekhouder makkelijk de gehele boekhouding op zich nemen, denk daarbij aan het bijhouden van de uitgaven en inkomsten.

Daarnaast is het belangrijk dat het grootboek netjes wordt bijgehouden, ook is het mogelijk om facturen opstellen en verzenden uit te besteden aan een boekhouder.

Geven van financieel advies aan klanten

De afgelopen jaren is het vak van een boekhouder sterk veranderd, we zien steeds meer dat er financieel advies wordt gegeven en dat omscholing een vrij normale zaak is geworden voor de meeste boekhouders.

Als je een bedrijf hebt is het namelijk wel prettig als je financieel advies kunt verkrijgen zodat je op de hoogte bent van fiscale voordelen.

Ook kun je advies krijgen over overnames en kun je aan een boekhouder vragen om contracten door te spitten. Ook voor belastingadvies kun je natuurlijk prima bij je boekhouder terecht.

Belastingaangifte

Uiteraard kent iedere ondernemer de jaarlijkse belastingaangifte. Maar er komt vaak meer bij kijken, denk bijvoorbeeld aan de verschillende soorten aangiften zoals inkomstenbelasting, BTW aangifte en vennootschapsbelasting.

Al deze vormen van aangifte doen kunnen behoorlijk verschillen en kunnen behoorlijk wat tijd kosten. Gelukkig behoren deze werkzaamheden tot de specialismen van een boekhouder en kun je ze met een gerust hart uitbesteden.

Dat scheelt je veel tijd, en je weet zeker dat alle gegevens goed zijn ingevuld zodat je niet met vervelende verassingen komt te zitten aan het einde van het jaar. Het kan je behoorlijk wat boetes en naheffingen schelen.

De jaarrekening opleveren

Misschien heb je al eens wat gehoord over de jaarrekening, dit is het financiële overzicht dat iedere onderneming jaarlijks moet opleveren. In deze jaarrekening staan alle gegevens over een bepaald boekjaar.

Het is voor bedrijven verplicht om deze jaarrekening in te sturen naar de Kamer van Koophandel. Doorgaans heb je twee soorten jaarrekeningen, een fiscale en een bedrijfseconomische. Doorgaans bestaat een jaarrekening uit een balans met een winst- en verliesrekening. Het is belangrijk dat er een valide toelichting wordt gegeven op de cijfers die in de jaarrekening vermeld staan.

Jaarverslag opleveren

Het kan zijn dat je een jaarverslag moet aanleveren, dat wordt ook wel een bestuurs verslag genoemd en bestaat uit het complete overzicht van een boekjaar.

Daarbij gaat het niet alleen om de financiële verantwoording maar wordt er veel meer informatie gegeven over de werkzaamheden, doelstellingen en het  personeel. Een jaarverslag is doorgaans een flink boekwerk, en het financiële gedeelte bestaat doorgaans uit de jaarrekening en een overzicht van de totale kasstroom

Salarisadministratie

Nog een van de werkzaamheden is het bijhouden en monitoren van de salarisadministratie. Doorgaans is dit niet veel werk als je met 1 of  2 mensen bent. Toch wordt het een heel ander verhaal als je met tientallen mensen aan het werk bent.

Het kan dan een slimme keuze zijn om dit uit te besteden aan een boekhouder, daardoor heb je nog meer tijd over die je kunt besteden aan de groei van je bedrijf. Doorgaans krijg je van de boekhouder een overzicht aangeleverd van de salarisadministratie, wordt je personeel netjes op tijd betaald en heb je zekerheid over de correcte bedragen die besteed worden aan salaris.

Weet jij al welke werkzaamheden je wil uitbesteden?

Kijk naar de visie van het de boekhouder of administratiekantoor. Kijk wat ze kunnen doen voor je en wat het natuurlijk gaat kosten. Houd er rekening mee dat de gevraagde prijzen erg kunnen verschillen tussen de administratiekantoren. Als je dit goed afweegt, kan dit je wel honderden euro’s schelen, regel het binnen 3 minuten!

Tegenwoordig kun je bij ons heel gemakkelijk 5 gratis offertes van boekhouders uit de regio aanvragen. Het is heel simpel, vul een aantal vragen in, geef de regio aan waar je een boekhouder zoekt en klik op verzenden.

Binnen 48 uur ontvang je 5 volledig onafhankelijk samengestelde offertes uit de regio. Zo kun je op je gemak kijken welke boekhouder het beste bij je wensen en budget past, en het mooie is dat het volledig gratis is.

Financiële rapportages opleveren

Uiteraard krijg je dus te maken met het opstellen van een jaarrekening of jaarverslag. Maar er zijn nog een aantal dingen die je moet regelen op het gebied van financiële rapportages. Denk bijvoorbeeld aan tussentijdse financiële prognoses die opgesteld moeten worden, ook komt het regelmatig voor dat er een periodebalans of een ondernemingsplan moet worden opgeleverd.

Een boekhouder kan ook alleen een winst- of verliesrekening opstellen en deze laten controleren voor zelfstandig ondernemers. Soms zijn al deze werkzaamheden behoorlijk tijdsintensief, het kan dan fijn zijn om een boekhouder alle werkzaamheden te laten uitvoeren. Zeker als je weinig ervaring hebt kan het een enorm verschil zijn om gebruik te maken van de diensten een boekhouder.

Debiteuren- en crediteurenbeheer

Het is erg belangrijk om je debiteuren en crediteurenbeheer op orde te hebben. Heb je dit niet goed geregeld? Dan kan het zijn dat je behoorlijk wat geld misloopt, denk bijvoorbeeld aan het tijdig versturen van betalingsherinneringen, het contact opnemen met wanbetalers en betalingsherinneringen opvolgen.

Door een goed crediteurenbeheer te voeren kun je een goede relatie onderhouden met je contacten en weet je exact wanneer bepaalde rekeningen betaald moeten worden. Een boekhouder kan je makkelijk helpen met dit soort werkzaamheden en de systemen aanbrengen die al deze processen goed monitoren.

Opstellen en verzenden van facturen

Een boekhouder kan je ook ondersteunen bij het opstellen en verzenden van facturen, bij elke nieuwe klant of nieuw product moet er weer een factuur opgesteld worden.

Doorgaans is dat natuurlijk een prettige ervaring, maar veel ondernemer onderschatten de tijd die komt kijken bij het verzenden en opstellen van facturen. Ook moet een factuur voldoen aan een aantal voorwaarden om geldig te worden verklaard. Doorgaans kan een boekhoudkantoor of boekhouder deze werkzaamheden overnemen en er voor zorgen dat alles netjes verloopt.

Denk bijvoorbeeld aan het versturen van herinneringen of het periodiek klaarzetten van maandelijkse facturen die verzonden moeten worden aan klanten. Dit scheelt je veel tijd en kan je een hoop opleveren.

Een accountantsverklaring opstellen

Het opstellen van een accountantsverklaring kan een lastige taak zijn. Deze mag namelijk alleen afgegeven worden door een gecertificeerde boekhouder of accountant. Dit soort verklaringen worden opgesteld om te bewijzen dat de jaarrekening klopt en gecontroleerd is. De gecertificeerde boekhouder schrijft een rapport en geeft een verklaring over de volgende zaken:

  • Verklaring met wezenlijke bedenking
  • Verklaring met wezenlijke onzekerheid
  • Verklaring met materiële beperking of onzekerheid

Vergelijk altijd offertes om te bekijken waar je de beste boekhouder kunt vinden.

Gratis boekhouder offertes

Bent u op zoek naar de beste boekhouder in uw regio? Zoek niet langer verder en vraag vrijblijvend en gratis 4 offertes op. 

 

Handig & leuke video