Wat kost een boekhouder eigenlijk precies? Lees er alles over in dit handige artikel!

Feb 12, 2020 | Boekhouder

Wil jij inzicht krijgen in de boekhouder kosten voor jouw organisatie of bedrijf? In deze gids kun je alle informatie vinden over uurtarieven, de aftrekbare kosten en vertellen we meer over de verschillende administratiekosten voor kleine bedrijven, grote bedrijven, het MKB en particulieren. Daardoor heb je direct een goed beeld van alle kosten en weet je waar je aan toe bent.

Heb je al een goed beeld en zijn de boekhouder kosten al inzichtelijk voor je? Begin dan direct met het aanvragen en vergelijken van offertes. Het is heel gemakkelijk, je vult de gegevens in, geeft je wensen en voorkeuren aan en binnen 48 uur krijg je 5 gratis offertes van boekhouders in je mailbox.

Wat kost een boekhouder

We krijgen natuurlijk regelmatig de vraag, hoeveel kost een boekhouder? Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig te geven, een boekhouder kost gemiddeld 72 euro per maand. Meer weten over de werkzaamheden? Lees dan het antwoord op de vraag, wat doet een boekhouder?

Toch is het antwoord een stuk genuanceerder, de werkzaamheden van je boekhouder kunnen namelijk behoorlijk verschillen. Een MKB bedrijf heeft namelijk een andere administratie als een zelfstandig ondernemer

Waarom verschillen de boekhouder kosten?

Boekhouders hanteren daarbij ook nog eigen tarieven. Daardoor betaal je bij de ene boekhouder een hoger tarief als bij een ander.

Het is daarom slim om diverse boekhouder offertes aan te vragen, daardoor kun je makkelijk zien wat de tarieven in je regio zijn en heb je inzicht in de mogelijkheden van boekhouders in de buurt.

Gemiddelde boekhouder tarieven

Boekhouders rekenen gemiddeld een tarief van zo’n 50 euro per uur. We raden je aan om niet alleen naar de prijs te kijken, het is altijd aan te raden om te kiezen voor een boekhouder die je kan helpen met zaken die voor jou belangrijk zijn.

Kies dus niet voor de goedkoopste optie maar voor kwaliteit, daarna kun je nog onderling vergelijken op prijs. Een goede boekhouder verdient zich namelijk altijd terug door zijn expertise op het gebied van administratie en fiscaliteit.

Wat kost een boekhouder per maand?

Veel mensen vragen aan ons wat kost een boekhouder per maand? Ook dit antwoord is niet eenduidig omdat de kosten boekhouder per maand afhangen van werkzaamheden die uitgevoerd worden.

Toch kunnen we wel wat zeggen over de gemiddelde kosten die je ongeveer kwijt bent over een maand. Over het algemeen liggen de kosten voor de meest voor de hand liggende werkzaamheden maandelijks op ongeveer 72 euro.

Gemiddeld € 72,00

Wat kost een boekhouder per jaar?

Veel mensen vragen aan ons hoe zit het met de kosten boekhouder per jaar? Ook dit antwoord is niet eenduidig omdat de kosten boekhouder per jaar afhangen van werkzaamheden die uitgevoerd worden.

Toch kunnen we wel wat zeggen over de gemiddelde kosten die je ongeveer kwijt bent in een jaar. Over het algemeen liggen de kosten voor de meest voor de hand liggende werkzaamheden jaarlijks op ongeveer 980 euro.

Gemiddeld € 980,00

Wat kost een boekhouder per uur

Wat kost een boekhouder per uur? Om je een goed idee te geven van alle tarieven boekhouder hebben we ze opgesomd en gekeken naar de totale boekhouder kosten voor een jaar.

Ook kun je direct terugzien wat de gemiddelde tarieven zijn en welke verschillen er onderling kunnen zijn. Handig als je bezig bent met offertes vergelijken en je een idee wil krijgen van de gangbare tarieven.

Laag tarief

€ 40,00 – € 50,00

Boekhouder tarieven die onder dit uurtarief vallen vallen in de categorie laag tarief. Doorgaans zie je dit soort prijzen terugkomen bij simpele administraties voor zelfstandig ondernemers.

Gemiddeld tarief

€ 50,00 – € 60,00

Boekhouder tarieven die onder dit uurtarief vallen vallen in de categorie gemiddeld tarief. Doorgaans zie je dit soort prijzen terugkomen bij kleine administraties, of grotere administraties die niet veel werk nodig hebben.

Hoog tarief

€ 60,00 – € 70,00

Boekhouder tarieven die onder dit uurtarief vallen vallen in de categorie hoog tarief. Doorgaans zie je dit soort prijzen terugkomen bij grote administraties, of bij complexere vraagstukken waar expertise voor nodig is.

Bespaartips voor de administratie kosten

Niemand vindt het leuk te veel geld uit te geven, vooral als startende ondernemer is het prettig om te besparen op de administratie kosten, de opstartperiode is al duur genoeg.

Het is aan te raden om op een aantal zaken te letten bij het zoeken van een boekhouder, denk bijvoorbeeld aan de werkzaamheden die je wil uitbesteden. Boek je de facturen zelf in en controleert de boekhouder alle zaken verder? Hoe veel uren wil je precies uitbesteden?

Als je bepaalde taken zelf kunt uitvoeren scheelt je dat natuurlijk in de kosten, maar er zijn nog wat manieren om te besparen. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een zakelijke rekening die je niet gebruikt voor je prive-uitgaven, alle kosten moeten namelijk uitgesplitst worden door de BTW aftrek en dat kan behoorlijk wat tijd kosten.

Kosten administratiekantoor

Als je de keuze maakt voor een administratiekantoor dan wordt er meestal gewerkt met een vast maandtarief. Daardoor weet je als klant precies waar je aan toe bent. De meeste diensten zijn inbegrepen in dit tarief waardoor je meestal geen facturen krijgt voor meerwerk, advies of jaaraangiftes.

Kosten boekhouder eenmanszaak

Ben jij begonnen met een eenmanszaak? Dan is het ook goed in te schatten hoeveel werk de administratie ongeveer is, je hebt hier zelf waarschijnlijk al wat ervaring mee en je zult weten hoe belangrijk het is om dit op orde te hebben. Als je echter weinig kennis hebt van boekhouder of je weinig zin hebt om er nog tijd in te steken kan het een slim idee zijn om een specialist in te schakelen.

Je moet jezelf een aantal vragen stellen, wil je bijvoorbeeld alleen de jaarrekening laten opstellen? Of wil je de complete boekhouding uit handen geven? De totale kosten boekhouder eenmanszaak zijn afhankelijk van de werkzaamheden die je af laat handelen door de boekhouder. Doorgaans liggen de gemiddelde kosten voor een eenmanszaak rond de 60 tot 80 euro per maand.

Kosten boekhouder klein bedrijf

Als je een klein bedrijf hebt kan het zijn dat je een jaarrekening moet laten opstellen, ook het bijhouden van het grootboek en natuurlijk debiteurenbeheer behoren tot de meest uitgevoerde taken.

Ben je een groter MKB bedrijf? Dan kan het ook zijn dat je een behoorlijk uitgebreide financiële administratie moet voeren. Denk bijvoorbeeld aan zaken zoals salarisadministratie, het invoeren en controleren van behoorlijk wat facturen en een groter grootboek.

De kosten liggen voor dit soort bedrijven een stuk hoger, toch worden deze kosten over het algemeen makkelijk terugverdiend door een goede boekhouding te voeren. Je kunt bijvoorbeeld het betalen van facturen overlaten aan een administratiekantoor zodat je dat niet meer hoeft te regelen

Kosten boekhouder voor BV of VOF

Als je een BV of een VOF hebt dan kan het zijn dat je te maken krijgt met behoorlijk wat financiele adninistartie. Denk bijvoorbeeld aan alle zaken die je moet indienen bij de Belastingdienst.

Zo heb je te maken met inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Ook moet je rekening houden met het opstellen van de jaarrekening en is een toelichting verplicht voor een VOF of BV. Het opstellen van een jaarrekening is verplicht voor een BV of VOF en is bij veel boekhouders doorgaans te regelen met een all-in-prijs als je dit soort diensten vanaf het begin uitbesteed.

Ook hier is het zo dat de kosten boekhouding afhankelijk zijn van de werkzaamheden en de moeilijkheidsgraad van de boekhouding. Het kan dan verstandig zijn om voor een vast tarief te gaan zodat je niet te maken krijgt met onverwachts hoge kosten.

Kosten boekhouder ZZP

Ben jij een zelfstandig ondernemer en heb je geen zin meer om de boekhouding zelf te regelen? Logisch, je wil je natuurlijk focussen op de groei van je bedrijf, je hebt al weinig tijd over omdat je alles zelf moet doen en de administratie doen helpt daar niet echt bij.

Doorgaans zijn er behoorlijk wat verschillen in de boekhouder ZZP kosten. Zo kan het zijn dat de administratie en BTW aangifte door een zelfstandig ondernemer zelf uitgevoerd worden.

De balans, winst- en verliesrekening worden dan door de boekhouder opgemaakt, en ook de inkomstenbelasting wordt meestal uitbesteed. Daardoor blijven de kosten boekhouder ZZP lager t.o.v. een pakket waarbij de volledige administratie wordt uitbesteed. Doorgaans variëren de kosten van 40 tot 115 euro per maand.

Boekhouder kosten inzichtelijk?

Wellicht een boekhouder nodig na het bekijken van alle boekhouder kosten? Dan is het natuurlijk wel handig als je direct kunt kiezen voor de beste en voordeligste boekhouder uit je regio?

Doe dit eenvoudig door diverse offertes langs elkaar te houden. Zo kun je zonder moeite alle boekhouders uit de regio met elkaar vergelijken. Gebruik ons offerteformulier en vergelijk gratis talloze offertes uit de regio en vindt de beste boekhouder voor de beste prijs.

Gratis boekhouder offertes

Bent u op zoek naar de voordeligste boekhouder in uw regio? Zoek niet langer verder en vraag vrijblijvend en gratis 4 offertes op.

 
Handige & leuke Video’s