Boekhouder Voor ZZP, Wat Zijn De Belangrijkste Zaken En Factoren Die Meespelen?

Feb 14, 2020 | Boekhouder

ZZP boekhouding, veel ondernemers krijgen al lichte stress als ze deze term voorbij horen komen. Wanneer je als ZZP’er gaat werken is het voeren van een eigen boekhouding verplicht vanuit de Belastingdienst en ben je hier zelf verantwoordelijk voor.

Bij het voeren van een ZZP administratie is het belangrijk om erachter te komen wat je precies verdiend en welke kosten er uit gaan. Om een hoop moeite en tijd te besparen kun je voortaan ook terecht bij een ZZP administratiekantoor of een ZZP boekhouder, zij zullen alles voor je regelen. Lees snel verder als je direct alles te weten wilt komen over boekhouden ZZP.

Heb je al een goed beeld van alle belangrijke zaken en wil je beginnen met het gebruiken van een ZZP boekhouder? Begin dan direct met het aanvragen en vergelijken van offertes. Het is heel gemakkelijk, je vult de gegevens in, geeft je wensen en voorkeuren aan en binnen 48 uur krijg je 5 gratis offertes van boekhouders in je mailbox.

Boekhouden ZZP zelf uitvoeren of toch beter uitbesteden?  

Heb je een ZZP boekhouder nodig om altijd een goede administratie te voeren? Nou zeker niet, je hoeft zelf geen professionele boekhouder te zijn, wel moet je inzicht hebben in de inkomsten en uitgaven om een sluitende boekhouding te krijgen aan het einde van het jaar. Tegelijkertijd krijg je direct inzichten in je ZZP administratie en weet je op welke punten je winst maakt en op welke punten je verlies aan het maken bent.  

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je boekhouding uit te besteden bij een gespecialiseerde ZZP boekhouder, ideaal als je kostbare tijd als ondernemer niet wilt verspillen en zeker wilt zijn van alle voordelen. De boekhouder heeft immers verstand van zaken en kan fiscale voordelen realiseren. Om beide mogelijkheden wat duidelijker te maken hebben we de voor- en nadelen van alle twee de opties hieronder uiteengezet:  

Voordelen ZZP boekhouding zelf uitvoeren 

Aan het voeren van je eigen boekhouding zitten zeker een paar voordelen verbonden, we hebben ze hieronder neergezet:  

  • Geen boekhouder kosten kwijt aan een ZZP boekhouder of ZZP administratiekantoor 
  • Voortaan altijd inzicht in de inkomsten en uitgaven  

Heb je dus al wat ervaring met het doen van de boekhouding? Dan kun je dit vaak prima zelf. Boekhouden ZZP kun je immers ook nog leren, wil je het toch echt zelf doen. 

Nadelen ZZP administratie zelf uitvoeren 

Natuurlijk zitten er ook wat nadelen aan het doen van je eigen boekhouding als ZZP’er. We hebben ze hieronder voor je uiteengezet:  

  • Fiscale voordelen kunnen over het hoofd worden gezien 
  • De boekhouding en administratie bijhouden neemt veel tijd in beslag 

Denk altijd goed na voor jezelf of het slim is om de boekhouding zelf te doen. Over het algemeen is het namelijk beter om een boekhouder in de arm te nemen, hiermee ben je verzekerd van alle fiscale voordelen.

Voordelen boekhouding laten doen door ZZP boekhouder

Het laten doen van de boekhouding als ZZP’er kan zeker verstandig zijn, je leest hieronder waarom: 

  • Je maakt tijd vrij voor leukere dingen zoals het ondernemen 
  • Fiscale voordelen worden niet gemist en advies krijgen is altijd mogelijk 

De nadelen van het laten doen van de boekhouding is in de volgende alinea te lezen.

Nadelen van uitbesteden 

Je bent vaak best wat geld kwijt aan een goede presterende boekhouder 

Hoe werkt het doen van de boekhouding als ZZP’er? 

Misschien denk je nu wel dat het doen van de boekhouding als ZZP’er vrij lastig is, maar in de werkelijkheid valt dit vaak reuze mee. In de meeste gevallen hoef je niet erg veel handelingen uit te voeren om een sluitende boekhouding te realiseren.

Een aantal zaken die moeten gebeuren zijn het opstellen van facturen, inkomsten in kaart brengen en natuurlijk niet te vergeten de uitgaven. Ook moet je rekening houden met BTW-splitsing als je een goede ZZP boekhouding zelf wilt beheren. We gaan hieronder verder over de ZZP administratie en wat deze allemaal moet bevatten. 

Laten we allereerst even duiden dat er tegenwoordig erg veel online boekhoudprogramma’s beschikbaar zijn, deze kun je enorm veel helpen bij het voeren van een goede boekhouding. Over het algemeen wordt het doen van de boekhouding als een stuk eenvoudiger ervaren als er gebruik gemaakt wordt van een van deze boekhoudprogramma’s.

Voor ZZP’ers zijn er veel online boekhoudpakketten beschikbaar, vaak kun je hier standaard facturen mee opstellen en wordt er meteen rekening gehouden met de BTW-splitsing. Het voeren van een goede ZZP boekhouding als je dit zelf wil doen is vaak wel vereist. Vergelijk dan ook altijd alle boekhoudprogramma aanbieders om tot de beste keus te komen. 

Administratie ZZP goed bijhouden is belangrijk voor de Belastingdienst 

Naast dat je een boekhouding moet aanleggen van de Belastingdienst moet je ook een administratie aanleggen. Hier zitten wat regels aan verbonden, zo is het bijvoorbeeld verplicht om jouw administratie minimaal 7 jaar te bewaren. Dit wordt automatisch gedaan online in het boekhoudprogramma, ook kun je dit op papier uitprinten. Daarbij moet je ook kassabonnen, contracten, bankafschriften, planning en notities bewaren. Hoe je deze precies moet inrichten kun je hieronder lezen.  

Maak een voorraadadministratie aan 

Dit type administratie hoef je enkel aan te leggen wanneer je daadwerkelijk werkt met het verkopen en inkopen van goederen. Werk je wel met het verkopen en inkopen van goederen? Dan zijn er een aantal zaken die goed in orde moeten zijn. Zo moet je minimaal één keer per jaar alle goederen inventariseren zoals de voorraad en alle waarde van deze goederen, het is verplicht om deze in te voegen bij de boekhouding.  

Aanleggen van een crediteuren en debiteurenadministratie  

Net zo belangrijk is het aanleggen van een debiteuren en crediteurenadministratie als ZZP’er. Hierin worden alle facturen van leveranciers en klanten in opgeslagen. Je kunt hier informatie vinden over de bedragen, posten die openstaan en hoeveel belasting er moet worden afgedragen.  

Aanmaken van een grootboekadministratie 

Als je te maken krijgt met de grootboekadministratie dan zul je zien dat deze is opgedeeld in verschillende delen. In al deze delen kun je jouw inkomsten en uitgaven plaatsen, natuurlijk bij het juiste deel.

Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan betaalde belastingen, ontvangen belastingen, bankrekeningen, kosten van de zakelijke auto en telefoon kosten. De werkzaamheden die je uitvoert en de zaken die je nodig hebt bepalen vaak hoeveel delen de grootboekadministratie heeft.  

Standaard worden er nummers toegevoegd aan elk deel, zo kun je gemakkelijk alle kosten van een bepaalde post terughalen en heb je direct overzicht. Dit nummer wordt ook wel ‘’grootboekrekeningnummer’’ genoemd.  

Inkoop en verkoopadministratie 

Bij deze soort administratie is het de bedoeling dat je verkoop- en inkoop facturen inboekt in dit deel van de grootboekrekening. Wanneer je een boekhoudpakket gebruikt als ZZP’er worden verkoopfacturen vaak al automatisch toegevoegd aan het juiste grootboeknummer. Tegenwoordig kun je op verschillende manieren ook inkoopfacturen automatisch laten inschieten in de grootboekrekening.  

ZZP administratiekantoor of ZZP boekhouder het werk laten doen?

Als ZZP’er is er een ding wat je graag wilt doen en dat is aan het werk en ondernemen. Je hebt vaak geen tijd om veel aandacht te besteden aan de boekhouding, daarom wordt er toch vaak gekozen voor een boekhouding uitbesteden.

Er zijn meerdere redenen zoals het niet mislopen van fiscale voordelen. Wanneer je een ZZP administratiekantoor in de hand neemt, dan moet je vaak een keer in de maand alle administratie doorsturen en vervolgens wordt alles uit handen genomen.  

Natuurlijk hoef je niet alles uit te besteden, maar kun je ook alleen belangrijke elementen laten uitvoeren door een ZZP boekhouder of ZZP administratiekantoor zoals de ZZP jaarrekening. Ga voor een boekhouder of kantoor wat verstand heeft van zaken en waar je niet belachelijk veel geld kwijt bent. Zorg er dan ook altijd voor dat je een duidelijk contract opstelt over de uren en werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd.  

Wat voor boekhouder is geschikt voor een ZZP’er? 

Als je op zoek bent naar een goede ZZP boekhouder dan raden we je allereerst aan om te kijken welke er beschikbaar zijn in de regio, zo kun je altijd goede en persoonlijk contact behouden. Ga ook op zoek naar een goed boekhoudprogramma zodat je altijd op een correcte manier de boekhouding kunt uitvoeren.  

Vraag ook altijd even in je eigen netwerk naar wat raad, zo hebben andere ZZP’ers vaak al een goede ZZP boekhouder gevonden die jou misschien ook wel kan helpen. Je kent de boekhouder dan toch wat beter en je weet wat je kunt verwachten.  

Kosten boekhouder ZZP, waar moet je aan denken? 

Wat de kosten van een ZZP boekhouder zijn is afhankelijk van wat verschillende factoren. Iedere ZZP’er heeft zijn eigen wensen en eisen, waar ook een prijskaartje aan hangt. Vraag wat offertes aan om erachter te komen wat de boekhouder ZZP kosten zijn en ga voor jezelf na wat de beste is. Gebruik de vergelijker om kosten te besparen op de boekhouder, zo heb je in ieder geval het beste boekhoudprogramma en kan je een goede ZZP boekhouding voeren. 

 

Handige & leuke Video’s
zzp boekhouding