Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant in 2020? | Kom er hier achter & lees je goed in!

May 2, 2020 | Boekhouder

De term boekhouder of accountant wordt regelmatig, bewust of onbewust, door elkaar gehaald. Een ondernemer zal namelijk sneller spreken van een accountant omdat dit wat netter klinkt. Echter kan het zijn dat hij niet samen werkt met een accountant, maar met een boekhouder.

Dit is zeker niet ten ongunste van een boekhouder, maar het is wel belangrijk om te weten dat er een verschil tussen een boekhouder en accountant is. Een andere belangrijke vraag is: waar jij als ondernemer het best voor kunt kiezen? Daarom gaan we in deze tekst verder in op het verschil tussen een accountant en boekhouder.

Accountant of boekhouder, wat zijn de verschillen precies?

Het grote verschil tussen een accountant en boekhouder is natuurlijk de naam, maar dit zegt nog niet zo veel bij de meeste mensen. Wij hebben daarom de 5 grote verschillen hieronder voor jou op een rijtje gezet. Zo zie jij precies waarin ze precies van elkaar verschillen. Het verschil tussen een boekhouder en accountant zit hem vooral in de:

  • Opleiding en titel die zij hebben
  • Werkzaamheden die zij verrichten
  • Aansprakelijkheid foutief advies
  • Betrokkenheid bij een bedrijf
  • Tarieven die zij hanteren voor werkzaamheden

Zoals je ziet zijn er nog best een aantal verschillen tussen een boekhouder en de accountant. Vandaar dat het verstandig is om je eerst in te lezen over de belangrijkste verschillen voordat je een keuze maakt. Hieronder gaan we er wat dieper op in.

Boekhouder of accountant, wat betekenen de titels?

We beginnen eerst met een stukje over de titel en opleiding van een boekhouder en accountant, zodat je een beeld krijgt van wat ze precies zijn en doen. Een accountant wordt je niet zomaar, terwijl iedereen zich wel een boekhouder kan noemen. Daarom lees je hieronder meer over de opleiding en titel van een accountant en boekhouder. Wil je meer weten over zakelijke telefoon oplossingen voor boekhouders en accountants? Bekijk dan eens deze pagina over Business Phone Systems.

Titel en opleiding van een boekhouder

Het verschil tussen een boekhouder en accountant zit hem vooral in de naam (de titel). Zo is de titel ‘boekhouder’ niet beschermd, wat inhoudt dat iedereen zich een boekhouder kan noemen. Als iemand denkt verstand te hebben van boekhouden kan hij of zij zich een boekhouder noemen.

Daarentegen zijn er wel studies om mensen tot boekhouder op te leiden, maar deze zijn niet verplicht om te volgen om deze titel te mogen gebruiken. Echter wil dat niet zeggen dat een boekhouder minder expertise heeft dan een accountant. Het enige verschil is dat een boekhouder niet wordt getoetst op zijn kennis.

Titel en opleiding van een accountant

Een accountant heeft ten opzichte van een boekhouder wel een beschermende titel. Dat wil zeggen dat niet iedereen zich zomaar een accountant kan noemen. Hiervoor moet je namelijk een speciale opleiding hebben gevolgd.

Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen een AA accountant (Accountant-Administratieconsulent) en een RA accountant (Registeraccountant). Een AA accountant kan zijn titel verdienen door een afgeronde HBO opleiding ‘Accountancy’. De RA accountant heeft ook een opleiding ‘Accountancy’ afgerond, maar dan op universitair niveau.

Je kunt er daarom bij een accountant op vertrouwen dat hij of zij beschikt over de benodigde kennis. Een accountant is dan ook verplicht om jaarlijks opleidingen te volgen om de kennis op het gewenste niveau te houden door middel van ‘PE-punten’.

Verschil accountant en boekhouder omtrent de titel en opleiding

De titel van een boekhouder of accountant zegt niets over de expertise of kennis waar zij over beschikken. Alleen kunnen we stellen dat je bij een accountant verzekerd bent van een goede basis kennis die door middel van een studie en een afgeronde stage is getoetst.

Wat is het verschil tussen een accountant en een boekhouder qua werkzaamheden?

De werkzaamheden die een accountant of boekhouder verricht hebben vooral te maken met de afspraken die zij hebben gemaakt met een bedrijf. Toch zijn er een aantal werkzaamheden die een boekhouder of accountant over het algemeen verricht. Daarom geven wij hieronder een aantal voorbeelden van werkzaamheden die zij verrichten.

Werkzaamheden van een boekhouder

Een boekhouder houdt zich vooral bezig met:

Werkzaamheden van een accountant

Een accountant houdt zich vooral bezig met:

  • Het controleren van de bedrijfsadministratie
  • Het controleren van opgestelde jaarrekeningen
  • Het opzetten en inrichten van de boekhouding
  • Het opstellen van accountantsverklaringen

Je kunt zien dat er over het algemeen een behoorlijk verschil is tussen accountant en boekhouder wanneer je kijkt naar de werkzaamheden die zij verrichten. Je ziet ook dat een boekhouder de meeste administratieve taken uitvoert, terwijl een accountant deze administratieve taken vooral indeelt en controleert.

Wat is het verschil tussen boekhouder en accountant en de betrokkenheid bij het bedrijf?

Boekhouders en accountants weten veel over jouw bedrijf. Dit komt mede doordat zij toegang hebben tot de bedrijfsadministratie. Maar hoe betrokken zijn accountants en boekhouders nou eigenlijk bij het bedrijf? Daar lees je hieronder meer over.

Betrokkenheid van een boekhouder

De betrokkenheid van een boekhouder heeft vaak te maken met hoeveel administratieve taken je uitbesteed. Veel ondernemers doen namelijk zelf een deel van de boekhouding.

Boekhouders zitten over het algemeen dicht bij de administratie en hebben meestal ook een deel van de bedrijfsadministratie tot hun beschikking. Hierdoor zijn boekhouders vaak nauw betrokken bij het bedrijf waar zij de administratie voor verrichten.

Betrokkenheid van een accountant

Een accountant is vaak minder betrokken bij een bedrijf dan een boekhouder. Dit komt doordat de meeste bedrijven eens per jaar of per kwartaal contact opnemen met een accountant en soms nog tussendoor voor advies.

Het controleren van de boekhouding kost immers minder tijd dan het beheren ervan. Vandaar dat een accountant meestal minder betrokken is bij het bedrijf dan een boekhouder.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is een boekhouder over het algemeen meer betrokken bij het bedrijf dan een accountant. Toch kan dit in de praktijk anders zijn, doordat je bijvoorbeeld regelmatig contact hebt met je accountant en deze ook vaker ziet dan een aantal keer per jaar.

Het is namelijk wel fijn om terug te kunnen vallen op een accountant voor objectief advies voor je bedrijf. Zij hebben immers de kennis en weten vaak veel over jouw bedrijf te vertellen.

Daarentegen heeft de boekhouder een uitvoerende functie, waardoor hij/zij meer tijd kwijt is en over het algemeen ook meer betrokken is bij het bedrijf

Verschil accountant en boekhouder qua aansprakelijkheid

Het is als bedrijf-zijnde heel belangrijk om de boekhouding goed op orde te hebben. Niet alleen voor een goede bedrijfsvoering, maar ook voor de belastingdienst wanneer zij komen controleren. Want blijkt nou dat er een fout is gemaakt in de boekhouding en dit financiële gevolgen heeft voor jouw bedrijf? Dan wil je natuurlijk weten hoe het met de aansprakelijkheid zit van een boekhouder of accountant.

Aansprakelijkheid van een boekhouder

Een boekhouder is niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als hij fouten maakt is hij wel verantwoordelijk voor de financiële schade. Het kan voor een bedrijf alleen wel lastiger zijn om deze schade daadwerkelijk te innen bij een boekhouder omdat zij hier niet voor verzekerd zijn.

Zij kunnen bijvoorbeeld geen miljoenen euro’s uit eigen zak betalen. Het is daarom verstandig om bij het selecteren van een boekhouder te kijken of ze beschikken over een aansprakelijkheidsverzekering.

Aansprakelijkheid van een accountant

Daarentegen is een accountant ten alle tijden verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een fout van een accountant met financiële gevolgen kan daarom worden verhaald op de desbetreffend accountant.

De geleden schade is dan door de aansprakelijkheidsverzekering van de accountant verzekerd. Dit geeft natuurlijk een stukje zekerheid voor een bedrijf.

Zowel een boekhouder als accountant is verantwoordelijk voor foutief handelen bij het maken/controleren van de boekhouding. Bij een accountant ben je ervan verzekerd dat de geleden schade wordt verhaald op de verplichte aansprakelijkheidsverzekering.

De financiële gevolgen worden dan namelijk altijd volledig vergoed. Een boekhouder is ook verantwoordelijk voor de geleden schade die door fout handelen is ontstaan. Daarentegen ben je er niet van verzekerd dat de schade volledig kan worden gedekt, omdat hij misschien niet beschikt over een aansprakelijkheidsverzekering.

Verschil accountant en boekhouder, wat zijn de kosten?

Een belangrijk verschil tussen de kosten van een boekhouder en een accountant. Wat betaal je namelijk voor de diensten van deze experts?

Kosten voor een boekhouder

We kunnen je gelijk al vertellen dat de kosten voor een boekhouder aanzienlijk lager liggen dan de kosten voor een accountant. Hierbij wordt er ook nog eens onderscheid gemaakt tussen een boekhouder die werkt als ZZP’er en een boekhouder die werkzaam is bij een administratiekantoor.

De kosten voor een ZZP boekhouder liggen meestal lager en daarom variëren de kosten tussen de €30,- en €70,- per uur. Bovendien moet je er rekening mee houden dat een boekhouder meestal meer uren maakt dan een accountant, waardoor de kosten per uur dus lager liggen.

Kosten voor een accountant

De kosten voor een accountant variëren al gauw tussen de €70,- en €150,- per uur. Daarbij wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen een AA accountant en een RA accountant die we eerder hebben besproken.

Zo starten de tarieven van een RA accountant meestal bij €150,- per uur en dit kan oplopen tot wel €300,- per uur. Voor kleine- en midden-klein bedrijven zal een accountant meestal niet noodzakelijk zijn, maar voor grote bedrijven is dit meestal wel het geval.

Verschil boekhouder en accountant omtrent de kosten

Het verschil accountant en boekhouder qua kosten is zeer groot. Zo liggen de kosten voor een accountant aanzienlijk hoger dan voor een boekhouder.

Dit is daarentegen wel logisch, omdat een accountant een lang opleidingstraject heeft moeten volgen om accountant te worden. Hierdoor heeft een accountant ook bepaalde bevoegdheden verkregen die een boekhouder niet tot zijn beschikking heeft.

Een accountant mag bijvoorbeeld een accountantsverklaring uitgeven bij een jaaruitgave. Bovendien is dit voor veel grote bedrijven verplicht, waardoor de kosten voor een accountant dus al hoger zijn.

 
Handige & leuke video’s