Belastingadviseur Particulier,Is Het Handig En Wat Kun Je Er Mee?

Feb 14, 2020 | Boekhouder

Hulp bij belastingaangifte particulier wordt steeds populairder, niet gek. Zoals ze Belastingdienst zelf al stelt, leuker kunnen we het niet maken. Gelukkig kun jij het jezelf nog makkelijker maken, je moet immers ieder jaar aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Tijdens het invullen van de (complexe) belastingaangifte particulier zul je er achter moeten komen of je nog moet betalen of geld terugkrijgt.

Echter loopt dit gehele proces van het zelf invullen van de aangifte niet helemaal vlekkeloos. Wist je dat maar 7% van de aangiftes foutloos worden aangeleverd? Al met al, er gaat vaak wat mis. Hulp bij belastingaangifte particulier is dan ook geen overbodige luxe.

Heb je al een goed beeld van alle belangrijke zaken en wil je beginnen met het gebruiken van een particuliere belastingadviseur? Begin dan direct met het aanvragen en vergelijken van offertes. Het is heel gemakkelijk, je vult de gegevens in, geeft je wensen en voorkeuren aan en binnen 48 uur krijg je 5 gratis offertes van boekhouders in je mailbox.

Belastingadvies particulier: lees je in

De kosten voor hulp bij administratie particulier kunnen per locatie sterk verschillen. Daarnaast zijn er nog een hele hoop andere factoren die de tarieven verhogen.

Maak je er niet teveel druk om, we gaan het er nog uitvoerig over hebben in dit artikel. Ook bespreken we de punten waar je goed op moet letten tijdens het kiezen van een belastingadviseur particulier. Natuurlijk mogen de voordelen, maar ook de nadelen niet achter blijven.

Je kunt bij ons ook direct gratis en vrijblijvende offertes opvragen voor lokale boekhouders en belastingaangifte specialisten. Vergelijk de dienstenpakketten en kies voor de adviseur zoals een boekhouder die het beste bij je wensen past.

Wanneer particuliere aangifte inkomstenbelasting?

Ieder jaar vanaf 1 maart is het mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting in te dienen. De aangifte moet voor 1 mei binnen zijn bij de Belastingdienst. Deze komt (helaas) ieder jaar terug. Elk jaar doe je een aangifte over het inkomen dat je het jaar daarvoor hebt verdiend.

Verplicht of niet?

Goed om te weten is dat er een zogenaamd aanslaggrens geldt van €15,- en €46,-. Dit houdt in dat wanneer je minder dan €15,- terugkrijgt geen particuliere aangifte inkomstenbelasting hoeft in te dienen. Moet je minder dan €46,- betalen? Dan is het indienen ook niet nodig.

Let op: heb je een brief binnen gekregen van de Belastingdienst? Dan ben je verplicht om een aangifte in te dienen. In dit geval zijn er geen uitzonderingen van kracht. Normaliter ontvang je deze brief tussen januari en februari.

Waarom kiezen voor een belastingadviseur particulier?

Op het eerste oog lijkt de belastingaangifte particulier heel gemakkelijk. Dit komt doordat de Belastingdienst zoveel mogelijk gegevens voor je heeft ingevuld. Echter is het wat complexer dan wordt voorgesteld. Let met name op bij het bezit van een hypotheek of intensief gebruik van aftrekposten.

Het niet of verkeerd invullen van aftrekposten kan grote financiële nadelen met zich meebrengen. Het kan zijn dat je veel meer belasting moet betalen of een stuk minder terug krijgt.

 1. Aftrekposten worden vaak niet of verkeerd ingevuld
 2. Je betaalt teveel belasting of krijgt minder terug
 3. De belastingaangifte particulier indienen is een tijdrovende klus
 4. Verdieping in regels- en wetten is sterk aangeraden

Voordelen belastingadvies particulier

Een belastingadviseur die je helpt bij het invullen van de aangifte is enorm handig. Het indienen hoef je in dit geval niet zelf te doen, ook het terugvragen wordt voor je uit handen genomen. Met weinig kennis en ervaring is het een tijdrovende klus met een grote kans op fouten. Daarnaast kan deze adviseur je belastingdruk sterk verlagen, deze weet namelijk precies welke aftrekposten mogen worden gebruikt.

Doe je dit niet of niet goed? Dan moet je in de meeste gevallen meer belasting betalen, en dat wil natuurlijk niemand. Met een specialistische opleiding en actuele kennis is het uitbesteden van de belastingaangifte particulier sterk aangeraden. De fiscale wet- en regelgeving is namelijk onderhevig aan veel veranderingen.

 • Adviseur is op de hoogte van actuele regel- en wetgeving
 • Het potentieel van de jaarlijkse aangifte wordt optimaal benut
 • 100% zekerheid op een adequaat ingevulde belastingaangifte

Kosten belastingaangifte particulier, hoe zit het?

Je zult wellicht denken dat de kosten belastingaangifte particulier relatief hoog liggen, gelukkig is dit een misvatting, het valt namelijk reuze mee. De gemiddelde kosten belastingadviseur particulier beginnen per persoon al vanaf €40,-. De tarieven kunnen stijgen afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Kosten belastingaangifte particulier: fiscale partner en kinderen

Bent u bijvoorbeeld alleenstaand? Dan zullen de kosten belastingaangifte particulier reuze meevallen. Hebt u daarentegen een fiscale partner, dan moeten beide aangiftes tegelijkertijd moeten worden ingevuld, logischer zullen de tarieven hierdoor iets hoger worden. Ga uit van een bedrag tegen de €60,- en €70,-.

Goed om verder nog te weten is dat de kosten belastingaangifte particulier voor kinderen vaak voor de helft lager ligt. Zo kun je belastingadvies particulier ontvangen vanaf €20,- per (meerderjarig & inwonend) kind.

Bepalende factoren voor kosten belastingaangifte particulier

Wellicht vraag je je af waarom de kosten voor het particulier uitbesteden van de belastingaangifte voor kinderen of alleenstaanden lager uitvallen. Dit heeft te maken met persoonsgebonden factoren.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan de extra informatie voor het hebben van een koopwoning, een flink stuk extra gegevens die ieder jaar moeten worden opgevoerd bij de fiscus.

Particulier belastingaangifte doen is geen pretje

De belastingaangifte is nu eenmaal geen leuke bezigheid, gelukkig kun je het jezelf nog makkelijker maken door hulp bij belastingaangifte particulier.

Naast de persoonlijke factoren per persoon verschillen de prijzen voor een belastingadviseur particulier sterk. We raden het je dan ook zeker aan om bij ons gratis en vrijblijvend offertes op te vragen voor alle lokale particuliere belastingadviseurs.

Kostenfactoren op een rijtje

 • Verschillende tarieven per belastingadviseur
 • Hoe meer ervaring, hoe hoger de kosten
 • Totale dienstenpakket waar je voor kiest
 • Hoe meer je uitbesteed, hoe hoger de kosten
 • Hulp is goedkoper dan volledig uitbesteden

Maak je niet teveel druk over de kosten voor hulp bij administratie particulier of het volledige uitbesteden. De gemaakte kosten zul je in vrijwel alle gevallen terugverdienen door het optimaal gebruik maken van de aftrekposten. Een belastingadviseur zal er altijd voor zorgen dat je of meer belastinggeld terugkrijgt of minder hoeft te betalen.

 

Handige & leuke Video’s
mkb administratie