Administratie software in Nederland, waar moet je op letten in 2021?

Apr 26, 2019 | Boekhoudpakketten | 0 comments

Administratie software, elke ondernemer heeft het nodig om op een goede manier de boekhouding te verwerken. Het vinden van een administratieprogramma is echter nog een hele andere opdracht, het kan namelijk best lastig zijn om een goed administratiepakket te vinden dat bij je onderneming past. Zo is er een degelijk verschil tussen zzp administratiesoftware en MKB administratieprogramma’s.

We zien vaak dat boekhouders een administratieprogramma aanraden maar over het algemeen moet een ondernemer zijn eigen administratie software uitkiezen. Wij gaan je helpen bij het maken van deze keuze en geven je antwoord op een aantal vragen waar je als ondernemer mee kunt zitten.

Wat is de belangrijkste factor van een administratieprogramma?

Als wij kijken naar de belangrijkste factor van een administratie programma denken wij dat gebruikersgemak van het grootste belang is voor veel ondernemers. Boekhouden of online boekhouden niet bepaald een hobby van veel ondernemers en het is ook nog eens tijdrovend. We raden je dan ook aan om eerst wat administratieprogramma’s uit te proberen voordat je er een kiest om latere frustratie te voorkomen.

Gelukkig kun je diverse administratiepakketten testen in een demo-modus of een proefperiode gebruiken om te kijken of de administratie software echt bij je past.

Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen voor dat je gaat kiezen voor administratiepakketten zijn:

  • Hoe modern is de software? Is het gebruiksvriendelijk en kan ik deze administratiesoftware de komende jaren blijven gebruiken? Denk na over de continuïteit van het administratiepakket.
  • Hoe zit het met de klantenservice? Reageert deze snel op vragen en moet je bijbetalen voor specifieke kennis of service? Waar heb je als ondernemer behoefte aan?
  • Beschikt het administratiepakket over de juiste functionaliteiten? Kan mijn boekhouder meekijken in de boekhouding en is het mogelijk om zelf facturen aan te maken? Zoek je administratie software ZZP of ben je meer op zoek naar een pakket voor MKB?
  • Hoeveel wil ik betalen voor de administratiesoftware? Wil ik aan de slag met een gratis boekhoudprogramma of een pakket kiezen voor een zacht maandelijks tarief? Of heb ik toch behoefte aan een duurder pakket waarvan ik zeker weet dat alle functionaliteiten aanwezig zijn die ik nodig heb. 

Kosten en functionaliteiten verschillen tussen administratie pakketten

De verschillen tussen administratie software kunnen behoorlijk groot zijn in functionaliteit en in kosten, het ligt er maar net aan waar je naar op zoek bent en wat voor ondernemer je bent. Zo is er ZZP administratie software maar kun je ook beschikken over een uitgebreider administratiepakket voor grotere organisaties. Boekhoudpakket ZZP is over het algemeen makkelijk te vinden. 

Qua kosten kun je eigenlijk alle kanten op, zo is het mogelijk om gratis administratiesoftware te gebruiken en zijn er ook pakketten te verkrijgen tegen een maandelijks bedrag tussen de 10 tot 20 euro. Heb je echt geavanceerde functies nodig omdat je een behoorlijk grote boekhouding hebt? Dan moet je rekenen op 50 tot 150 euro per maand aan kosten.

Functionaliteiten van de administratie software

Nog een zaak waar je dus op moet letten als ondernemer is de functionaliteit van een software administratie, heb je bijvoorbeeld de behoefte om vaak zelf te factureren? Dan is het wel handig dat je een factuurmodule hebt ingebouwd, daarnaast kan het ook zijn dat je graag facturen wil betalen, zorg er dan voor dat je software administratie een betaalmodule heeft waarmee je makkelijk kunt betalen met iDeal.
Daarnaast heb je nog een aantal modules waarmee je automatisch herinneringen stuurt of een factuurscanner die het mogelijk maakt om facturen direct in de boekhouding in te schieten.

Ben je een groter bedrijf en heb je meer functionaliteiten nodig zoals een aantal diverse logins, in- en export functies en een klantenservice die je kan helpen bij dringende vragen of problemen. Toch bevatten de meeste administratiepakketten al over een enorm scala aan functionaliteiten, gebruik de vergelijker om je benodigde functies te selecteren zodat je een goed beeld krijgt van wat je nodig hebt.

Externe koppelingen voor software administratie

Je zult het misschien wel weten, je kunt de administratiepakketten tegenwoordig ook gemakkelijk koppelen met allerlei externe bronnen. Denk daarbij aan een bankkoppeling, webwinkelsoftware of andere databases die je helpen om de administratie nog efficiënter te regelen. Heb je al een eigen (kleine) boekhouding in bijvoorbeeld Excel? Dat is geen enkel probleem, er zijn al veel mogelijkheden in administratie pakketten om dit soort boekhoudingen in te schieten met een aantal klikken op de knop van je muis.

Veiligheid van een administratiepakket

Veiligheid is voor ondernemers en bedrijven natuurlijk steeds belangrijker aan het worden, er ontstaat steeds meer bewustzijn over de gevaren van online werken en een administratiepakket moet dan ook voldoen aan een aantal factoren om zo veilig mogelijk te werken. Je wil natuurlijk niet dat je administratie op straat ligt of toegankelijk is voor derden. Ook is het wel zo handig om een backup te kunnen maken van je administratie zodat je altijd terug kunt vallen op een reservebestand indien dat nodig is.

Als je gebruik maakt van een online of administratieprogramma kun je er vanuit gaan dat er automatisch backups gemaakt worden of dat je deze zelf kunt aanmaken. We raden kleine ondernemers altijd aan om gebruik te maken van een administratiepakket omdat het lokaal bewaren van een Excel bestand behoorlijk risicovol kan zijn, voor de kosten hoef je het niet meer te laten want er zijn zelfs gratis administratieprogramma’s beschikbaar.

Door gebruik te maken van de administratiepakketten in onze vergelijker is een ding zeker, je kunt volledig veilig aan de slag met je administratie en de kans is nihil dat er derden toegang kunnen krijgen tot jouw administratie door de ingebouwde beveiliging van de huidige administratie software.

Kosten van een administratiepakket

Zoals we eerder besproken is het belangrijk om te kijken naar de specifieke kosten van een administratieprogramma. Omdat de functionaliteiten en de kosten die hier bij komen kijken behoorlijk kunnen verschillen is het slim om een vergelijking te maken, je kunt in onze vergelijker heel gemakkelijk een gepersonaliseerd aanbod bekijken.

Denk ook goed na over een toekomstscenario, als je bijvoorbeeld een grotere afdeling administratie krijgt is het wel zo prettig als je medewerkers ook goed gebruik kunnen maken van een administratieprogramma. Maak het jezelf gemakkelijk en begin met administratie software vergelijken, klik op de button en kies in de vergelijker het type bedrijf of onderneming waarin je actief bent.

Daarna kun je een aantal functionaliteiten selecteren om de beste pakketten direct naar voren te laten komen, in onze vergelijker worden de goedkoopste administratiepakketten direct bovenaan geplaatst.

Handige & leuke Video’s
 

Alle aanbieders vergelijken!