Rittenregistratie mogelijkheden vergelijken in 2020? | Bekijk nu alle mogelijkheden & lees jezelf in!

May 14, 2020 | Boekhoudpakketten | 0 comments

Wanneer je een eigen bedrijf hebt of een auto van de zaak is het onvermijdelijk dat je ermee te maken krijgt: de rittenadministratie. Ook als je regelmatig met de auto onderweg bent voor je werk is het belangrijk om de kilometerregistratie bij te houden.

Toch is het belangrijk om te weten wat de rittenregistratie precies inhoudt en waarom je dit moet bijhouden. Ook zijn er verschillende manieren waarop je dit bij kunt houden. Zo kun je de rittenadministratie app gemakkelijk downloaden en snel doen en hoeft het je weinig tijd te kosten.

Meer over het belang van rittenregistratie Belastingdienst

Rittenregistratie, wat is dat precies? Als je een eigen bedrijf hebt en je veel onderweg bent, zul je hier ongetwijfeld mee te maken gaan krijgen. Rittenregistratie is het bijhouden van het aantal kilometers dat je in de auto hebt gereden.

Rijden in een auto van de zaak kan onder werktijd, maar het komt vast ook voor dat je de auto privé gebruikt. In dit geval valt het volgens de Belastingdienst onder loon in natura. De rittenregistratie geldt niet alleen voor medewerkers die hun bedrijfsauto ook privé mogen gebruiken.

Ook wanneer je als ondernemer je bedrijfsauto privé gebruikt, kom je in aanmerking voor de rittenregistratie. Het is voor jouw bedrijf belangrijk om de gegevens bij te houden. Omdat de Belastingdienst het privégebruik van de auto ziet als loon in natura. Net als iedere andere vorm van loon moet hier belasting over worden betaalt.

De Belastingdienst kan op ieder moment de gegevens van de rittenregistratie opvragen en het is dan ook belangrijk om dit paraat te hebben. Daarom is het van belang om de rittenadministratie bij te houden. Je hebt er veel baat bij als je de rittenregistratie altijd goed hebt bijgehouden en er gemakkelijk bij kunt komen.

Je kunt online een rittenregistratie voorbeeld opzoeken, zodat je een beeld hebt van de mogelijkheden waarop je dit kunt bijhouden.

Mogelijkheden om de administratie bij te houden

Hoe kun je de kilometerregistratie bijhouden? Dit kan op een aantal manieren. Het is vooral belangrijk om een methode te kiezen die voor jou goed werkt en waar jij als ondernemer het meeste aan hebt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de kilometerregistratie gemakkelijk bij te houden in een Excel bestand.

Maar er zijn nog tal van andere manieren waarop jij de administratie van je werk- en privé ritjes kunt bijhouden. Op deze manier maak je het voor jezelf makkelijk en heb je de gegevens altijd paraat wanneer de Belastingdienst hier om vraagt.

Optie 1: Excel

Maak je veel dezelfde ritten? Dan kun je dit op een hele makkelijke manier bijhouden, namelijk door het gebruik van een Excel bestand. Je hebt Excel waarschijnlijk al op je pc of laptop staan en je hoeft dus geen enkele moeite te doen om dit op te starten.

Het bijhouden van de kilometerregistratie kun je op je eigen overzichtelijke manier doen. Er zijn daarnaast ook kant-en-klare templates beschikbaar waardoor je alleen nog maar de gegevens hoeft in te vullen. Op deze manier is het gebruik van rittenregistratie Excel nog makkelijker en houdt je hier al je gegevens eenvoudig in bij.

Optie 2: Software

Wanneer je veel verschillende ritten maakt kun je nog steeds Excel gebruiken, maar er is ook een makkelijkere manier. Zo kun je onder andere een software downloaden waarmee het bijhouden van de rittenregistratie een stuk makkelijker wordt.

Online kun je kijken of je een geschikte software kunt downloaden. Dit kan soms kosteloos, en soms moet je er een klein bedrag voor betalen. Het belangrijkste voordeel is dat al je gegevens worden opgeslagen in de software en zo houdt je de administratie overzichtelijk.

Ook kun je op ieder moment gemakkelijk bij de software komen om zo de ingevulde gegevens te bekijken of indien nodig te wijzigen. Een rittenregistratie app gratis aanschaffen? Er zijn een aantal prettige opties aanwezig.

Optie 3: Boekhouding

Er zijn ook boekhoudprogramma’s die je de mogelijkheid bieden om de autoritten administratie bij te houden. Soms werken boekhoudprogramma’s samen met aanbieders van rittenregistratie. Maar er zijn ook gratis mogelijkheden waar je gebruik van kunt maken.

Wanneer je nog geen boekhoudprogramma hebt kun je wellicht de rittenregistratie meenemen in je keuze. Het zou makkelijk zijn wanneer je ook dit gemakkelijk zelf kunt invoeren en dit samen met al je andere gegevens op één plek hebt.

Er zijn heel veel online programma’s voor boekhouding beschikbaar en het is aan jou om hieruit een geschikte optie te kiezen voor het bijhouden van de rittenregistratie app.

Optie 4: Kastje (GPS)

De laatste optie is het bijhouden van de administratie door middel van GPS via een kastje. Rittenregistratie kastje kent een aantal voordelen. Het grootste voordeel hiervan is dat je de ritten niet handmatig hoeft bij te houden. Je kunt een black box aanschaffen die de ritten bijhoudt via GPS.

De registratie is op deze manier altijd in orde en je bent altijd op de hoogte van de laatste gegevens. Er zijn verschillende programma’s die rittenregistratie via GPS aanbieden. Je kunt hiermee de datum, het vertrek- en aankomstpunt, de reistijd en de kilometerstand bijhouden.

Zo is de rittenadministratie altijd zeer nauwkeurig en kun je de gegevens altijd doorsturen naar de Belastingdienst. Rittenregistratie via GPS kan een goede oplossing zijn wanneer je veel ritten met de auto van je werk maakt.

Waar moet een rittenregistratie app aan voldoen?

Het is belangrijk om de rittenregistratie goed bij te houden. Op deze manier voorkom je dat je te maken krijgt met onduidelijkheden of zelfs boetes. Zo mag je niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijden met een bedrijfsauto; het is dus om deze reden belangrijk om de gegevens bij te houden.

Je moet iedere rit kunnen verantwoorden omdat je anders te maken kunt krijgen met allerlei extra kosten en dat wil je vanzelfsprekend voorkomen. Er zijn een aantal zaken die je altijd moet noemen in de administratie van je ritten, zoals het automerk, het autotype, het kenteken, de periode waarin je de auto tot je beschikking hebt en de ritgegevens (vertrek- en aankomstpunt, tijd en aantal kilometers).

Rittenregistratie voorbeeld zien? Dat kun je gemakkelijk online opzoeken. Het is dus van groot belang om als bedrijf de kilometerregistratie goed bij te houden. Op deze manier heb je in de eerste plaats zelf een goed inzicht. Je kunt zo zien of je voldoet aan de eisen en hoeveel kilometer er privé wordt gereden.

Er kan dus worden ingegrepen op het moment dat de grens van 500 kilometer per jaar bijna wordt overschreden. Verder is een goede rittenregistratie ook belangrijk voor de Belastingdienst. Hoe duidelijker en vollediger de administratie, hoe minder kans op boetes of andere maatregelen. Maak gebruik van een rittenregistratie app om het jezelf makkelijker te maken.

Handige & leuke Video’s