ICP aangifte indienen in 2020? | Lees jezelf in & bekijk wat er allemaal bij komt kijken!

May 11, 2020 | Boekhoudpakketten | 0 comments

De ICP aangifte wordt meestal ieder kwartaal gedaan bij de btw aangifte. Hier heb je een opgaaf ICP voor nodig waarin vermeld staat welke producten en diensten je hebt geleverd. Het gaat hierbij niet om producten en diensten die zijn geleverd in Nederland, maar juist in andere EU-landen.

De ICP betekenis is letterlijk ‘Intracommunautaire prestaties’ en staat voor producten en diensten die zijn geleverd aan andere EU-landen waarvan de desbetreffende ondernemers btw-plichtig zijn. Dus exporteer jij diensten of producten naar andere EU-landen? Dan ben je verlicht om dit te doen.

Tijdens het doen van de btw aangifte geef je aan welk gedeelte van jouw producten of diensten waren gericht aan andere EU-landen. Deze transacties worden tussen EU-landen onderling uitgewisseld en de belastingdienst controleert deze door middel van de ICP opgaaf. Lever je producten of diensten aan consumenten in andere EU-landen? Dan hoef je deze niet mee te nemen in de ICP aangifte. Graag meer weten? Lees dan snel mee!

Wanneer ICP aangifte doen?

Zoals we hierboven al hebben benoemd verricht je de aangifte ICP tegelijk met de btw aangifte. Dit moet dus ieder kwartaal gebeuren, wanneer je producten of diensten levert aan btw-plichtige ondernemers in andere EU-landen. Je doet dit dus alleen wanneer je in een bepaalde periode producten of diensten levert aan andere EU-landen.

In de btw aangifte geef je precies aan welk gedeelte van jouw producten of diensten zijn gericht aan het buitenland, mits deze landen binnen de EU liggen. Na het invullen van de btw aangifte vul je de ICP-aangifte in.

Bovendien is het mogelijk om de ICP aangifte per maand te doen, maar enkel als je regelmatig producten of diensten levert aan het buitenland. Dit is volledig afhankelijk van het drempelbedrag, maar daar lees je hieronder meer over.

Wanneer kan je de ICP aangifte per maand doen?

In sommige gevallen ben je als ondernemer verplicht om de ICP aangifte per maand in te vullen en te versturen. Het drempelbedrag bepaalt voor welke periode jij de aangifte moet verrichten. Lever je zowel goederen als diensten aan andere EU-landen? Dan moet je meestal ICP aangifte doen over verschillende tijdvakken. In de meeste gevallen kan de ICP opgaaf direct gedaan worden middels een boekhoudpakket.

Normaal gesproken kun je opgaaf ICP per maand, per kwartaal of per jaar doen. Bovendien mag je ICP opgaaf per jaar enkel doen als daarvoor een vergunning is verleend door de belastingdienst. Lever je alleen goederen aan andere ondernemingen in EU-landen? Dan krijg je te maken met een drempelbedrag van €50.000,-. 

Zodra je het bedrag van €50.000,- overschrijdt moet je de ICP aangifte per maand aanleveren. Stel je overschrijdt de drempel in de tweede maand van het eerste kwartaal, dan moet je vervolgens maandelijks een aangifte doen. Wanneer je weer 4 opeenvolgende kwartalen onder de drempel blijft mag je weer ICP aangifte doen per kwartaal. Verder geldt er voor diensten die gericht zijn aan het buitenland geen drempelwaarde, alleen voor goederen dus. Meer lezen over de ICP opgaaf? Bekijk dan de website van de belastingdienst.

Handige & leuke Video’s