Online boekhouden in 2021? Alles van A-Z & vergelijken

May 3, 2019 | Boekhoudpakketten | 0 comments

Online boekhouden is tegenwoordig heel normaal geworden, er waren nog veel mensen die de boekhouding online regelen een beetje eng vonden en gebruik bleven maken van Excel. Dat is misschien niet zo gek want Excel biedt veel voordelen maar het is op dit moment een beetje een verouderde manier van boekhouden geworden. Je hebt tegenwoordig namelijk talloze online administratie mogelijkheden door gebruik te maken van een van de bekende pakketten in Nederland.

Digitaal boekhouden is tegenwoordig heel makkelijk, je hebt namelijk de mogelijkheid om alles in de cloud op te slaan, veel koppelingen te maken en je kunt talloze werkzaamheden automatiseren door de boekhouding online te regelen. Om je een goed beeld te geven van alle mogelijkheden bespreken we alle voordelen van online boekhouden in dit artikel.

boekhouden online
online boekhouden zzp

Online administratie volledig in de cloud beschikbaar

Je hebt het woord waarschijnlijk al vaker gehoord, de cloud. Maar wat wordt daar nu precies mee bedoeld? Nou, dat is gelukkig simpel, als je werkt in de cloud worden alle gegevens, software en bestanden waar je gebruik van wil maken opgeslagen in een beveiligde online omgeving. Het voordeel van het gebruiken van zo’n omgeving is dat je altijd en overal gebruik kunt maken van de software en bestanden die opgeslagen staan in een online administratie software omgeving.

Kortom, door te kiezen voor online boekhouden heb je alleen maar de beschikking nodig over een goede internetverbinding en een device waarmee je gebruik kunt maken van je online boekhouding. Overal ter wereld kun je inloggen op een portaal om je complete boekhouding direct in te zien, dat is nog eens handig.

Daarnaast kun je er vanuit gaan dat al je bestanden en software enorm goed beveiligd zijn, zeker als je dit vergelijkt met de oude manier van boekhouden. Vroeger sloeg je je bestanden namelijk op je eigen PC of lokale netwerk op en dat is een stuk minder goed beveiligd dan de servers in de cloud die aangeboden worden door aanbieders van digitale boekhoud diensten.

Overzicht, controle en de mogelijkheid tot automatiseren online boekhouding

Door gebruik te maken van een online boekhouding heb je een stuk meer controle en overzicht in vergelijking met de vele mappen en ordners die je moet gebruiken bij een reguliere boekhouding. Door te kiezen voor een online boekhouding kun je super makkelijk filters opzetten om bepaalde facturen of boekstukken terug te vinden.

Daarnaast heb je natuurlijk ook een makkelijk systeem om relaties, bedragen en andere onderwerpen te selecteren en filteren. Ook zorgt digitaal boekhouden er voor dat je veel makkelijker aangifte kunt doen en worden er veel berekeningen automatisch doorgevoerd. Meer overzicht en controle is natuurlijk een groot voordeel voor je onderneming, daardoor kun je namelijk snel bijsturen op bepaalde kerncijfers als dit nodig is.

Boekhouding online volledig te automatiseren

Je online administratie is heel makkelijk te automatiseren, je kunt namelijk automatische BTW aangiftes doen, automatische bankkoppelingen maken en het versturen van aanmaningen en maandelijkse facturen kan ook volledig geautomatiseerd gebeuren. 

Dat kan je als ondernemer behoorlijk veel tijd en moeite schelen zodat je je kunt focussen op de belangrijke zaken van ondernemerschap. Door te kiezen voor boekhouden online weet je een ding zeker, je gaat een hoop tijd besparen door veel handmatige taken te automatiseren. Een boekhoudpakket bespaart flink wat tijd waardoor je eigenlijk ook doet aan goedkoop boekhouden.

Online boekhouden ZZP of toch online boekhouden voor MKB bedrijven?

Het is wel belangrijk om goed te kijken naar welke programma’s nu eigenlijk geschikt zijn voor jou onderneming. Het perfecte programma vinden om een goede online administratie te regelen kan best een taak zijn, je bedrijf heeft natuurlijk specifieke wensen en behoeften waar je rekening mee moet houden.

Gelukkig kun je op onze website heel makkelijk kijken naar een aantal reviews om een goed beeld te krijgen van alle aanbieders, maar wil je het nog makkelijker maken? Dan kun je wellicht beginnen met online boekhouden vergelijken, klik je bedrijfstype aan, filter op je eigen wensen en behoeften en je krijgt direct de beste boekhoudprogramma aanbieders voor digitaal boekhouden in een overzichtelijke lijst voorgeschoteld.

Zo kun je makkelijk beginnen met gratis online boekhouden door te kiezen voor een proefaccount, bij sommige aanbieders kun je namelijk 1 maand of zelfs 1 jaar gratis boekhouden gebruik maken van een pakket zodat je kennis kunt maken met alle functionaliteiten en mogelijkheden van een online administratie. We raden je ook aan om goed te kijken naar de beschikbare reviews, daarmee krijg je namelijk direct een goed beeld van alle ervaringen van andere ondernemers.

Waar allemaal op letten bij online boekhouden vergelijken?

Het is wel belangrijk om goed te kijken naar wat je specifiek nodig hebt als ondernemer, zoals we hierboven al bespraken zijn de wensen en behoeften van een ZZP’er een stukje anders als een MKB bedrijf. Denk bijvoorbeeld na over de maandelijkse kosten die je wil maken voor een online administratie maar kijk ook goed naar de beschikbare modules. De boekhouding ZZP kan namelijk in veel gevallen wat lastiger zijn dan het lijkt.

Wil je bijvoorbeeld facturen kunnen opmaken en versturen? Dan is het wel handig om een ingebouwde factuurmodule beschikbaar te hebben. Ook kan het zijn dat je vooral behoefte hebt aan een compleet pakket voor online boekhouden waarmee je makkelijk kunt koppelen aan allerlei software die je gebruikt. Dan is het slim om voor een ietwat duurder pakket te kiezen die het mogelijk maak om diverse online administratieprocessen te automatiseren.

Of heb je wellicht behoefte aan een handige boekhouding app zodat je op locatie ook gebruik kunt maken van allerlei functies voor de online administratie? Ook dan raden we aan om goed rond te kijken naar aanbieders die een mobiele app leveren aan hun gebruikers, zo kun je op locatie direct facturen sturen naar klanten waar je zojuist geweest bent. Ook kan dit handig zijn om bonnetjes en facturen te scannen en direct in te schieten in de online boekhouding.

Doe je de boekhouding via een apparaat van Apple? Wellicht is het artikel boekhoudprogramma Mac iets voor jou.

Wat zijn functies die je vaak terugziet bij een online boekhouding?

  • Online boekhouding die zelf leert, alle data die je invoert wordt opgeslagen en het pakket leert daardoor zelf waar je behoefte aan hebt
  • Handige bankkoppeling waardoor je makkelijk alle transacties in je pakket kunt boeken, dit is tegenwoordig mogelijk in real-time
  • Handige scan en herken functie waardoor je inkoopfacturen en bonnen makkelijk kunt inscannen en inschieten via een app
  • Complexe boekingen maken is helemaal niet moeilijk meer door gebruik te maken van een online boekhouding
  • Je hebt de mogelijkheid om meerdere gebruikers toe te voegen op je online administratie, laat bijvoorbeeld je boekhouder meekijken
  • Makkelijk eigen facturen opmaken in eigen huisstijl en versturen naar klanten
  • Gemakkelijk offerte’s opmaken en opsturen naar klanten in een handomdraai
  • Al je facturen automatisch verwerken in je winst en verlies berekening, balans en de BTW aangifte
  • Direct facturen versturen vanuit je online boekhouding en deze incasseren met een handige iDEAL betaallink.

Op zoek naar een simpel boekhoudprogramma welke niet zoveel functies als hierboven bevatten? Lees het artikel en wellicht helpt dit in je zoektocht naar een geschikt programma voor jouw organisatie.

Handige & leuke Video’s
 

Alle aanbieders vergelijken!