Jaarrekening maken, lees hier alles over hoe je deze opstelt & maak voor jezelf een duidelijk overzicht!

Jul 3, 2020 | Boekhouder

Een jaarrekening maken; niet voor iedereen het leukste om te doen. Het opmaken van de jaarrekening is voor sommige ondernemers een verplichting, voor anderen een optie. Gelukkig, want de jaarrekening opstellen kan lastig zijn, maar ook weer niet altijd. Een jaarrekening opstellen is in wezen het maken van een financieel verslag van het afgelopen boekjaar. In dit verslag worden financiële aspecten toegelicht om zo de buitenwereld op de hoogte te stellen van de financiële stand van zaken.

Vaststellen jaarrekening

Het opmaken, opstellen, vaststellen en deponeren van een jaarrekening is niet voor iedereen verplicht. Het opstellen van de jaarrekening is dan ook voor vele ondernemers niet nodig. Wel kan de jaarrekening opmaken goed zijn voor overzicht binnen je eigen onderneming.

Ook zijn er andere redenen die je kunnen bewegen om toch een betreffend overzicht op te maken. Hieronder eerst een lijstje met ondernemingsvormen die verplicht een jaarrekening vaststellen:

Zoals je ziet is het samenstellen van de jaarrekening niet verplicht voor bijvoorbeeld de ZZP’er (eenmanszaak) of de VOF (vennootschap onder firma). Zoals gezegd kunnen er voor deze typen ondernemers toch beweegredenen zijn om jaarrekening samenstellen aantrekkelijk te maken.

Dit kan zijn omdat de bank vraagt om meer financiële informatie bij het verstrekken van een lening. Door een jaarrekening te overleggen wordt de kans op een lening, zeker als dit gaat om grote bedragen, een stuk groter. Hierin kan de bank financiële gegevens inclusief toelichting rustig doornemen en eventuele risico’s beter afwegen.

Zelf jaarrekening maken

Een jaarrekening maken kun je zelf. Je kunt het ook laten doen, hierover zomenteen meer. Laten we eerst kijken naar het zelf vaststellen jaarrekening. Om een overzicht op te maken moet je allereerst een gedegen boekhouding hebben. Verzonden facturen, inkomende facturen, bonnetjes, inkomsten, uitgaven, opbrengsten en kosten, alles moet worden bijgehouden. Daarbij is het van belang om belangrijke tabellen op te stellen.

De balans

Een van de belangrijkste informatiebronnen bij het proces van een jaarrekening maken, is de balans. De balans van een onderneming geeft de bezittingen en schulden weer. Hier kun je gemakkelijk en overzichtelijk een eerste indruk opdoen. Zijn de schulden velen malen hoger dan de bezittingen? Dan is dit een belangrijk aandachtspunt. Uiteraard met de uitzondering van het eigen vermogen (tevens aan de creditzijde van de balans).

De winst- en verliesrekening

Een andere belangrijke tabel, als we het hebben over een jaarrekening maken, is de winst- en verliesrekening. Op de winst en verliesrekening worden opbrengsten en kosten weergegeven. Je kunt op de W&V-rekening daardoor het bruto en netto resultaat zien van een boekjaar.

Een positief resultaat is natuurlijk altijd mooier dan een negatief resultaat. De W&V-rekening bevat gegevens als de omzet, de inkoopwaarde van de omzet, huurkosten, afschrijvingskosten en meer. Let er op dat kosten en uitgaven niet hetzelfde zijn, net zoals opbrengsten en inkomsten niet hetzelfde betekenen.

Het terugkrijgen van een geld bedrag dat je had uitgeleend is geen opbrengst, maar wel een inkomstenpost. Het geld komt binnen (inkomen), maar was al van jou en is daarom geen opbrengst. Wel is de eventuele rente over het uitgeleende bedrag een opbrengst (en een vorm van inkomsten).

Jaarrekening opstellen en toelichten

Na het toevoegen van de balans en de resultatenrekening aan de jaarrekening ben je bijna klaar. Naast deze twee hoofdpunten moet er ook toelichting gegeven worden op deze twee uitermate belangrijke tabellen.

Een klein bedrijf hoeft minder toelichting te geven dan een groot bedrijf. Daarbij, als je niet verplicht bent om een jaarrekening te maken, kun je natuurlijk erg beknopt zijn. Wel is van belang dat de persoon voor wie je de jaarrekening maakt voldoende informatie uit de toelichting kan halen.

Het aantal werkzame personen, de manier waarop de balans is opgesteld en een uitleg met betrekking tot het resultaat is al gauw voldoende. Zelf jaarrekening maken blijft op deze manier behapbaar en goed te doen.

Vind je dit nog ingewikkeld, wat volledig begrijpelijk is, dan kun je een cursus jaarrekening opstellen volgen. Dit helpt je met alle ins en outs als het gaat om het samenstellen van de jaarrekening

Jaarrekening laten maken

De jaarrekening maken is een bezigheid die je volledig zelf kunt uitvoeren, maar je kunt dit ook uitbesteden. Een jaarrekening laten maken is een uitkomst voor grote bedrijven en ondernemers die geen idee hebben hoe, of geen zin hebben om, een jaarrekening op te stellen.

Opmaken jaarrekening kan simpelweg veel tijd in beslag nemen. Iets waar ondernemers niet echt om zitten te springen. Rechtsboven op deze pagina kun je klikken op de knop ‘boekhouder nodig?‘. Hier kun je, geheel vrijblijvend, een aantal offertes aanvragen met betrekking tot een boekhouder en administratiekantoor.

Wat je ook nodig hebt, volledig onafhankelijk, binnen 48 uur in de mailbox. Ook is het goed om te melden dat er jaarrekening opstellen software bestaat. Deze software, soms ingebouwd in boekhoud software, zorgt ervoor dat het opstellen van een jaarrekening extreem simpel wordt.

Het programma maakt de balans en W&V-rekening op basis van de data die jij aanlevert, waarna je zelf alleen nog een korte toelichting hoeft te geven. Voor sommige bedrijven, zeker als je geen verplichting hebt een jaarrekening op te stellen, maar toch overzicht wilt, is deze manier van werken ideaal.

Boekhouden en jaarrekeningen

Zoals je ondertussen ongetwijfeld hebt begrepen gaan een goede boekhouding en het correct opstellen jaarrekening hand in hand. Op onze website kun je verschillende boekhoud pakketten met elkaar vergelijken om er op die manier achter komen welke voor jouw onderneming het beste werkt.

Voor elke onderneming is er een ander boekhoudpakket wat de ideale keuze is. Wij hebben een gemakkelijke vergelijker opgesteld, waardoor jij, op basis van jouw specifieke wensen, de beste boekhoudsoftware kunt kiezen. Een jaarrekening maken wordt hierdoor niet alleen gemakkelijk, maar zelfs (bijna) leuk!

Gratis boekhouder offertes

Bent u op zoek naar de beste boekhouder in uw regio voor het deponeren van de jaarcijfers? Zoek niet langer verder en vraag vrijblijvend en gratis 4 offertes op.

 
Handige & leuke video’s