Jaarrekening BV, hoe stel je deze precies op voor je BV? | Kom er hier achter!

Jun 27, 2020 | Boekhouder

Een jaarrekening opstellen voor de BV is nog niet zo makkelijk. Voordat je überhaupt kunt denken aan het opstellen van een correcte en overzichtelijke BV jaarrekening moet er goed gekeken worden naar de boekhouding. Is een BV jaarrekening verplicht? Ja zeker.

Een besloten vennootschap komt met vele pluspunten, fiscale voordelen, aansprakelijkheidsvoordelen en meer. Maar helaas zijn er ook een aantal verplichtingen waar je verplicht aan moet voldoen. Het opstellen van de jaarrekening is er hier een van.

Het hoeft echter niet moeilijk te zijn om aan deze verplichting te voldoen. Het opstellen van een jaarrekening voor een besloten vennootschap begint met een overzichtelijke en correcte boekhouding. Hierna is het een kwestie van de regels volgen: opmaken, vaststellen en deponeren.

Drie categorieën: opmaken, vaststellen, deponeren

Het opstellen van de jaarrekening BV bestaat uit drie categorieën. Binnen vijf maanden na het aflopen van het boekjaar moet de jaarrekening zijn opgemaakt. Dit is normaliter op 1 juni. Maak je gebruik van een boekhouder? Dan zal deze je uiteraard van te voren waarschuwen.

Vaststellen

Daarna moet de jaarrekening worden vastgesteld. Dit gebeurt door de algemene vergadering van aandeelhouders. Het vaststellen moet gebeuren binnen twee maanden nadat de jaarrekening is opgemaakt.

Als de jaarrekening niet tijdig wordt vastgesteld, dan moet de jaarrekening gepubliceerd worden met de mededeling dat deze niet is vastgesteld. De kosten jaarrekening kleine BV worden hierdoor anders dan de jaarrekening van de grote vennootschappen.

Bij kleine vennootschappen zijn de aandeelhouders tevens de bestuurders van de BV. Hierdoor valt het moment van ondertekenen bij het opmaken vaak samen met het moment vast vaststellen. Dit is een stukje tijdbesparing. Wil je nou echt professionele hulp? Dan raden we je aan om een boekhouder of accountant in de hand te nemen.

Deponeren

Als laatst moet de jaarrekening BV worden gedeponeerd. Het deponeren moet gebeuren binnen acht dagen na de vaststelling. Dit is uiterlijk twaalf maanden na het einde van het boekjaar.

Het niet tijdig deponeren van de jaarrekening BV kan leiden tot enorme problemen. De bestuurdersaansprakelijkheid wordt hierdoor getriggerd. Bij faillissement betekent dit dat een curator de bestuurders privé aansprakelijk kan stellen.

Extra tijd nodig voor de jaarrekening BV

Bij het opmaken van de jaarrekening is het mogelijk dat het bestuur uitstel krijgt van de algemene vergadering van aandeelhouders. De termijn werd dan altijd met zes maanden verlengd tot (uiterlijk) 1 december. Sinds 2016 is deze regel veranderd en kun je maximaal met vijf maanden uitstellen. Dit is dan tot uiterlijk 1 november.

Kosten jaarrekening BV

De kosten opstellen jaarrekening BV zijn afhankelijk van het boekhoud programma dat je gebruikt. Op onze website kun je de verschillende boekhoud pakketten vergelijken. Handig, want in sommige van deze boekhoud programma’s zit de optie om een jaarrekening BV voor een groot gedeelte te laten opstellen.

Dit wordt gedaan door een geautomatiseerd systeem. Natuurlijk is het belangrijk om de boekhouding op orde te hebben. Zonder een kloppende en goede boekhouding wordt het onmogelijk een correcte jaarrekening op te stellen.

Een goed boekhoud programma is daarom erg belangrijk. Vergelijk gemakkelijk de beste boekhoud programma’s op onze website. Selecteer verschillende filters, waarna, geheel vrijblijvend, de kosten opstellen jaarrekening BV het beeld in komen rollen. Ideaal en gemakkelijk vergelijken!

Let op, jij bent altijd zelf verantwoordelijk voor de correctheid van gegevens

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een jaarrekening voor een besloten vennootschap? Dan is het een goed idee om een accountant of jurist in te schakelen. Als het goed is kunnen beide je helpen bij het opstellen van de jaarrekening.

Daarnaast kunnen ze je ook adviseren over het vaststellen en deponeren. Het vaststellen van de jaarrekening zorgt niet automatisch voor decharge van de bestuurders en/of commissarissen, maar dit kan wel.

Decharge houdt in dat de bestuurders (en/of commissarissen) persoonlijk aansprakelijk worden, dit is te vergelijken met de eerder geschetste situatie over het niet tijdig deponeren. De kosten jaarrekening BV wordt dan wel een stuk hoger; uiteraard. Wil je een voorbeeld van een andere jaarrekening zien? Jaarrekening BV opvragen kan bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Gratis boekhouder offertes

Bent u op zoek naar de beste boekhouder in uw regio voor het deponeren van de jaarcijfers? Zoek niet langer verder en vraag vrijblijvend en gratis 4 offertes op.

 
Handige & leuke video’s