Geconsolideerde jaarrekening | Wat houdt het precies in & wanneer stel je deze op? | Bekijk het nu!

Jul 6, 2020 | Boekhouder

Een geconsolideerde jaarrekening is een jaarrekening van een moederbedrijf met daarin ook de resultaten opgenomen van de dochteronderneming of dochterondernemingen. Een simpeler antwoord op de vraag “wat is een geconsolideerde jaarrekening” ga je niet krijgen.

Toch zijn er een aantal regels waar rekening mee gehouden moet worden bij het opstellen van deze specifieke vorm van jaarrekening. Zeker als je niet meerdere jaarrekeningen op wil stellen.

Consolideren jaarrekening: wanneer?

Om goed zicht te krijgen op de financiën van een gehele groep, moeder- en dochterbedrijven, is het goed om een geconsolideerde jaarrekening op te stellen.

Zoals in de inleiding vermeld, de geconsolideerde jaarrekening betekenis, houdt dit type jaarrekening in dat jaarrekening van moeder- en dochteronderneming gecombineerd worden tot één overzichtelijke jaarrekening.

Dit heeft enkele voordelen. Het grootste voordeel is dat er in de meeste situaties geen aparte jaarrekeningen hoeven te worden gedeponeerd. Een geconsolideerde jaarrekening deponeren is in dit geval voldoende. Ideaal, kosten- en tijdbesparend.

Wanneer dekt de geconsolideerde jaarrekening ook de verplichting van dochteronderneming om een jaarrekening op te stellen?

Een van de grootste voordelen is het feit dat er maar één jaarrekening opgesteld hoeft te worden voor meerdere ondernemingen. Dit zorgt voor minder stress, tijdsverlies en kosten. Om dit te mogen moet er aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • De holding neemt aansprakelijkheid voor de schulden van de dochteronderneming;
  • De dochteronderneming moet jaarlijks instemmen met deze gang van zaken;
  • Het moederbedrijf deponeert een geconsolideerde jaarrekening waarin de cijfers van het dochterbedrijf zijn verwerkt. Zo wordt de jaarrekening van de dochter meegenomen bij die van de moedermaatschappij.

Wat gebeurt er met diensten die tussen de ondernemingen worden geleverd?

Onderlinge diensten tussen het moederbedrijf en de dochterondernemingen worden niet meegenomen in de jaarrekening. Dit geldt voor winst, maar ook voor de omzet. Oftewel: dit geldt voor zowel de balans (resultaat na belastingen) als de winst- en verliesrekening (omzet, resultaat).

Ook onderlinge debiteuren- en of crediteurenposities worden niet meegenomen. Op deze manier kan er geen sprake zijn van dubbele boekingen. Ook zou het onlogisch zijn om deze posten te vermelden in de grootboekrekening, gezien dit allemaal, zeker met een geconsolideerde jaarrekening, binnen dezelfde onderneming plaatsvind. De gedeponeerde jaarrekening wordt immers behandeld als één onderneming.

Geconsolideerde jaarrekening verplicht of vrijblijvend?

Consolideren jaarrekening is niet altijd verplicht. Er zijn uitzondering op de regel. De basisregel is dat, wanneer er sprake is van een groep, er altijd een jaarrekening in deze vorm opgesteld moet worden. De wet kent echter een aantal vrijstellingen voor de consolidatieplicht van het groepshoofd. Deze uitzonderingen zijn vrij ingewikkeld, maar als volgt:

  • Vrijstelling door de omvang van de rechtspersoon en zijn groep (artikel 2:407 lid 2 BW);
  • Vrijstelling vanwege het tussenhoudsterregime (artikel 2:408 BW);
  • Of een vrijstelling wanneer er sprake is van een personal holding die niet aan het hoofd van een groep staat.

Wij raden sterk aan een boekhouder of zelfs accountant in te schakelen als het gaat om het wel of niet vallen onder de vrijstellingen die de wet toekent. Wil je hiervan gebruik maken? Kijk dan onderaan dit artikel voor meer informatie, of klink rechtsboven op deze pagina op de button met ‘boekhouder nodig?’. Dus: geconsolideerde jaarrekening verplicht? Ja en nee. Afhankelijk van jouw situatie!

Vergelijken: boekhoud software en de jaarrekening opstellen

Het vergelijken van boekhoudpakketten kan nog wel eens lastig zijn. Wil je een geconsolideerde jaarrekening opstellen? Dan moet de boekhouding op orde zijn. Correct en overzichtelijk.

Op onze website kun je gratis, geheel vrijblijvend, de verschillende boekhoud programma’s vergelijken. Alle boekhoud software die op de markt verkrijgbaar is vergelijken wij op basis van kwaliteit en prijs.

Vul jouw wensen in, bepaal jouw budget en de beste prijs voor jouw situatie komt er vanzelf uitgerold. Daarbij vergelijken wij ook boekhouders en administratiekantoren. Rechtsboven op deze pagina kun je klikken op ‘boekhouder gezocht?’.

Hier kun je gemakkelijk en snel verschillende offertes aanvragen die perfect aansluiten bij jouw situatie. Geheel vrijblijvend! Ben je opzoek naar meer informatie omtrent de geconsolideerde jaarrekening; vergelijk snel en voordelig bij ons!

Gratis boekhouder offertes

Bent u op zoek naar de beste boekhouder in uw regio voor het deponeren van de jaarcijfers? Zoek niet langer verder en vraag vrijblijvend en gratis 4 offertes op.

 
Handige & leuke video’s