Fiscale oudedagsreserve, wat houdt het precies in? | Kom er nu achter & bekijk de mogelijkheden!

Apr 28, 2020 | Boekhouder

Bent u een zelfstandige ondernemer? Dan mag u ieder jaar een gedeelte van uw gerealiseerde winst voorbehouden voor uw pensioen. Het deel van de winst die u mag reserveren voor uw pensioen is de fiscale oudedagsreserve. Deze regeling zorgt er niet voor dat u daadwerkelijk geld aan de kant zet, u maakt alleen een reservering op een gedeelte van uw winst.

Dankzij de reservering zult u over dit deel van de winst uitstel krijgen van belastingheffing. Het zal u dus op de korte termijn belastingvoordelen opleveren. Wij lichten in dit artikel graag verder toe hoe deze regeling in zijn werk gaat en hoe u met uw onderneming gebruik kunt maken van de fiscale oudedagsreserve. Lees je snel mee?

Welke voorwaarden worden er gesteld aan de fiscale oudedagsreserve?

U moet voldoen aan een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen met de fiscale oudedagsreserve:

  • U mag de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebben aan het begin van het kalenderjaar.
  • U moet ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting.
  • U moet voldoen aan het urencriterium dat gesteld word aan organisaties (1225 uren). Omdat u ondernemer moet zijn voor de inkomstenbelasting zijn er veel organisaties die niet in aanmerking komen voor de oudedagreserve, denk bijvoorbeeld aan NV’s en BV’s, zij zijn ondernemers voor de vennootschapsbelasting.

Omdat u ondernemer moet zijn voor de inkomstenbelasting zijn er veel organisaties die niet in aanmerking komen voor de oudedagreserve, denk bijvoorbeeld aan NV’s en BV’s, zij zijn ondernemers voor de vennootschapsbelasting.

Fiscale oudedagsreserve opbouwen

Voldoet u aan de bovenstaande voorwaarden? Dan mag u jaarlijks 9,44% van uw winst reserveren voor uw fiscale oudedagsreserve, dit percentage wordt jaarlijks aangepast. Het bedrag dat u kunt reserveren mag niet hoger zijn dan € 9.218,-, ook dit bedrag wordt jaarlijks aangepast.

Uw oudedagsreserve berekenen zal dus ieder jaar anders zijn. Dankzij deze fiscale aftrekpost wordt de te belasten winst verlaagd waardoor op de korte termijn uw inkomstenbelasting verlaagd zal worden. Het totale bedrag dat u door de jaren heen gereserveerd heeft zal op de balans komen te staan onder de post fiscale oudedagsreserve.

Houdt er rekening mee dat als u gebruik maakt van deze regeling, u een belastingschuld zult hebben omdat er sprake is van uitstel van inkomstenbelasting. Op het moment dat u er voor kiest om uw onderneming te beëindigen zal uw oudedagreserve weer op de balans komen te staan als winst, hier zult u nog inkomstenbelasting over moeten betalen. U moet dus achteraf de belasting over uw fiscale oudedagsreserve afrekenen.

Fiscale oudedagsreserve omzetten in lijfrente

U kunt uw oudedagsreserve omzetten in lijfrente op een voor u geschikt moment. Omdat u uiteindelijk belasting moet betalen over het totaal gereserveerde bedrag is het verstandig om daadwerkelijk geld apart te zetten op een spaarrekening of door de fiscale oudedagsreserve om te zetten in lijfrente. Met een lijfrente kunt u later uw AOW en pensioen aanvullen.

Uw oudedagsreserve omzetten in lijfrente kan alleen als u jaarruimte heeft. Als u jaarlijks minder pensioen opbouwt dan van de overheid mag, dan is er sprake van jaarruimte. Jaarruimte is dus niks anders dan een tekort aan opgebouwd pensioen in het laatste kalenderjaar. Dit tekort mag u aanvullen door middel van uw oudedagreserve.

U zult dus uw fiscale oudedagsreserve afbouwen omdat u hiermee uw jaarlijkse pensioen tekort aanvult. Voor meer informatie over jaarruimte verwijzen wij u graag door naar de Belastingdienst om meer te lezen over de oudedagreserve. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om een particuliere belastingadviseur te raadplegen

Fiscale oudedagsreserve zzp’er

Wilt u als zzp’er een pensioen opbouwen, maar wilt u hiervoor geen geld ontnemen van uw organisatie? Dan kunt u ook een percentage van de winst reserveren voor uw oudedagsreserve. Let wel op dat u als zzp’er door de jaren heen een flinke reserve opgebouwd kunt hebben. Ook kunt u uw boekhouder raadplegen om hier meer informatie over te krijgen. 

Stel nou dat u jaarlijks een winst maakt van €50.000,- dan mag u hiervan €4.720,- aan uw fiscale oudedagsreserve toevoegen. In een periode van 25 jaar kan de reserve dus oplopen tot €180.000,- waarover u dus nog belasting moet betalen. Op het moment dat u uw onderneming beëindigt zal u deze belastingschuld moeten terugbetalen.

Daarnaast is de kans aanwezig dat u over dit bedrag het hoogste belastingtarief moet betalen terwijl u rekening heeft gehouden met het laagste belastingtarief. Het kan dus zo zijn dat u €70.000,- moet afrekenen terwijl u maar €60.000,- bespaard heeft, uw verlies bedraagt dan dus €10.000,-. Het is dus erg verstandig om uzelf goed in te lezen voordat u begint met het opbouwen van oudedagsreserve als zzp’er.

Oudedagsreserve omzetten in banksparen

Een andere mogelijkheid om nu geld apart te zetten voor uw pensioen is om uw oudedagsreserve buiten uw onderneming over te zetten naar een bankspaarrekening. U laat uw oudedagsreserve, of een deel hiervan, beschikbaar stellen. Het bedrag dat u beschikbaar stelt zal er voor zorgen dat uw winst zal toenemen.

Houdt er rekening mee dat u alleen een deel van uw reserve beschikbaar kunt stellen als u deze direct omzet in een lijfrente. U moet vervolgens hetzelfde bedrag dat u beschikbaar heeft gesteld inleggen op een bankspaarrekening voor de opbouwfase. De inleg van uw fiscale oudedagsreserve naar een bankspaarrekening mag u daarna bij uw belastingaangifte aftrekken.

 

Handige & leuke video’s