Jaarrekening ZZP, lees hier wat het precies inhoudt & hoe je deze opstelt!

Jun 30, 2020 | Boekhouder

Op deze webpagina ga je wat lezen over de jaarrekening van een de ZZP’er. Ben je een ZZP’er? Of denk je er aan om een zelfstandig ondernemer te worden? Dan ben je aan het juiste adres. We pakken het begrip jaarrekening aan, wat de kosten hiervan zijn, of het verplicht is en wat er bij komt kijken.

Boekhouden is de basis van een kloppende jaarrekening. Als je geen cijfers bijhoud omtrent je onderneming wordt het erg lastig om een jaaroverzicht op te stellen. Hierbij kunnen een winst- en verliesrekening en balans helpen om de ZZP jaarrekening inzichtelijker te maken.

Jaarcijfers ZZP

Jaarcijfers en jaarrekening zijn twee begrippen die nog wel eens door elkaar gebruikt worden. Echter, beide begrippen hebben een compleet andere betekenis. Met jaarcijfers worden meestal de omzet en de kosten van het afgelopen jaar bedoeld.

Op basis van de omzet en kosten kan er een winst- en verliesrekening worden opgesteld. Hierin worden opbrengst en vaste en flexibele kosten vermeld. Ook afschrijvingen zijn hier een onderdeel van.

Eenmanszaak jaarrekening: uitgaven vs. kosten

Houd in je achterhoofd dat kosten en uitgaven twee verschillende dingen zijn, net als inkomsten en opbrengsten. Het terugkrijgen van uitgeleend geld is bijvoorbeeld wel een getal voor de inkomstenpost, maar zeker geen opbrengst, dit geld bezat je namelijk al in de vorm van een debiteur.

Jaarrekening ZZP: niet hetzelfde als jaarcijfers

Met jaarrekening wordt dus iets anders als jaarcijfers bedoeld. Een ZZP jaarrekening is simpelweg een momentopname van de onderneming met een toelichting op deze momentopname. Dan komen we gelijk bij een belangrijke vraag: is het opstellen van de jaarrekening eenmanszaak verplicht? Het antwoord daarop is: nee.

Eenmanszaak jaarrekening verplicht bestaat niet. Als je ergens hebt gehoord dat je dit wel moet doen ben je verkeerd geïnformeerd. Je bent verplicht je boekhouding bij te houden, mocht de belastingdienst deze willen controleren, maar een jaarrekening ZZP is zeker geen verplichting.

Het is dus ook niet zo, zoals bij een besloten vennootschap jaarrekening, dat jaarrekening eenmanszaak, belastingdienst en KvK gemoeid zijn bij de jaarrekening van de eenmanszaak.

Het boekhouden en de jaarrekening

Kan ik de jaarrekening eenmanszaak zelf opstellen? Zeker. Dit is heel goed mogelijk zelfs. De kosten jaarrekening eenmanszaak blijven hierdoor laag of zelfs helemaal uit. De kosten opstellen jaarrekening eenmanszaak kunnen flink oplopen als je hier een accountant of boekhouder bij betrekt.

Dit is absoluut niet nodig. Het kan, als je dit graag doet moet je dat ook zeker doen. Maar het is niet nodig. Omdat de jaarrekening ZZP niet verplicht is kun je hier zelf invulling aan geven. Wil je zelf een jaarrekening gaan opstellen dan heb je de jaarcijfers ZZP nodig.

Een goed, overzichtelijk, boekhoudprogramma draagt hier aan bij. Op onze website kun je verschillende boekhoud programma’s met elkaar vergelijken om er achter te komen welke voor jou werkt en betaalbaar is.

Het vergelijken is geheel vrijblijvend en snel. Dit laatste omdat we weten dat jouw tijd, als zelfstandig ondernemer, uiterst waardevol is.

Maar, als het niet verplicht is, waarom?

Zoals gezegd, de tijd van een ondernemer is waardevol. Dus waarom zou je tijd steken in iets wat niet verplicht is en dus geen resultaat met zich meebrengt? Dat laatste klopt niet helemaal. Een jaarrekening ZZP kan zeker wel resultaat met zich meebrengen.

  • Er zijn namelijk banken die bij het aanvragen van een hypotheek, (wat nog wel eens lastig kan zijn als ondernemer), of bij het aanvragen van een andere vorm van krediet, geen genoegen nemen met een uitdraai van de balans en de winst- en verliesrekening;
  • Deze banken willen dan graag een jaarrekening (of meerdere jaarrekeningen) zien om te bepalen of ze veilig geld kunnen uitlenen.
  • In dit geval kan een jaarrekening erg handig zijn. Ook omdat je hierin een korte toelichting kunt verwerken waarmee je de bank in kwestie wellicht kunt overhalen!
  • Stel je hebt besloten, na het lezen van dit artikel, dat je geen jaarrekening ZZP gaat opstellen. Dat is helemaal prima. Wel raden wij aan, voor je eigen overzicht, een balans en winst- en verliesrekening op te stellen. Op de balans plaats je jouw bezittingen en schulden. Op de winst- en verliesrekening, zoals we eerder hebben gezegd, de opbrengsten en kosten.

Deze manier van werken zorgt ervoor dat je zelf een goed overzicht hebt over wat er financieel gebeurd binnen jouw onderneming. Dit kan in allerlei situaties uitstekend van pas komen. Geen jaarrekening ZZP, maar wel een balans kan daarom een uitstekende oplossing zijn voor de zelfstandig ondernemer.

Gratis boekhouder offertes

Bent u op zoek naar de beste boekhouder in uw regio voor het deponeren van de jaarcijfers? Zoek niet langer verder en vraag vrijblijvend en gratis 4 offertes op.

 
Handige & leuke video’s