SBR een goede keus voor jou onderneming in 2020? | Kom er nu achter & bekijk de mogelijkheden!

Apr 25, 2020 | Boekhouder

Wat is SBR nou eigenlijk? SBR is het landelijk standaard model voor het uitwisselen van digitale rapporten met betrekking tot uw organisatie. Uw financiële data zullen eenmalig worden vastgesteld met behulp van het landelijke standaard model.

De gegevens zullen makkelijk herbruikbaar zijn voor verschillende rapporten die u moet leveren aan overheidsinstanties en kredietverstrekkers. Het wordt erg makkelijk gemaakt voor u en de andere betrokken partijen, met één klik worden uw rapporten opgesteld en vervolgens digitaal verzonden naar de desbetreffende instanties/organisaties.

Dankzij SBR software bent u dus minder tijd kwijt voor het maken van verschillende verplichte rapportages en kun je snel weer aan de slag met waar het echt om draait: ondernemen.

SBR details, wat is belangrijk om te weten?

Ten eerste is het belangrijk om te weten bij wie u deze SBR rapportages allemaal kunt gebruiken, deze instanties hebben wij voor u op een rijtje gezet:

  • De Belastingdienst, voor meerdere zaken, een aantal voorbeelden hiervan zijn de aangifte inkomstenbelasting, de aangifte vennootschapsbelasting en het aanvragen van uitstel van deze aangiften. Voor meer informatie met betrekking tot de Belastingdienst kunt u altijd even kijken op de site.
  • Het Centraal Bureau voor Statistiek, voor statistiekopgaven.
  • De Kamer van Koophandel, voor het inleveren van uw jaarrekeningen.
  • Verschillende kredietverstrekkers die met deze manier van rapporteren werken, met name voor kredietrapportages.

Ten tweede is het erg handig om te weten waarom organisaties voor deze rapportages kiezen. SBR is eigenlijk het standaardiseren van de volgende factoren:

  • Gegevens: er wordt een standaard gegevenswoordenboek gehanteerd namelijk de Nederlandse Taxonomie. Dit woordenboek bevat begripsomschrijvingen van alle benodigde data voor het assembleren van verplichte rapporten op het gebied van statistieken, belastingaangiften en jaarrekeningen. Hierdoor kan uw data worden hergebruikt.
  • Processen: de software die is ingebouwd in deze rapportages zorgt er voor dat al de benodigde rapporten bij de juiste organisaties terecht komen en vice versa. Zo is er de Digipoort voor al de vereiste gegevens die uitgewisseld moeten worden tussen overheidsinstanties en organisaties. Voor kredietrapportages met betrekking tot kredietverstrekkers is er de Bancaire Infrastructurele Voorziening (BIV).
  • Techniek: er wordt gewerkt met XBRL, dit is een soort standaardtaal die labels geeft aan bepaalde data. Deze labels geven een betekenis aan de informatie die in de data staan.

SBR details in het kort: dankzij het standaardiseren van gegevens, processen en techniek biedt SBR u een aantal voordelen: gegevens zijn herbruikbaar (hierdoor bent u minder tijd kwijt), de kwaliteit van rapportages zal verbeteren, het aantal vergissingen bij het verwerken van rapportages zal dalen, fouten worden eerder opgemerkt en u zult een stuk sneller in het bezit zijn van ontvangstbevestigingen. Zoals je ziet biedt Standard Business Reporting vele voordelen voor uw onderneming.

 
Handige & leuke video’s