Boekhoudprogramma VOF nodig? Vergelijk alle aanbieders!

May 2, 2019 | Boekhoudpakketten | 0 comments

De boekhouding VOF, je bent verplicht er een te voeren wanneer je jezelf en anderen hebt ingeschreven als Vennootschap Onder Firma. Er zitten echter wel wat regeltjes aan de boekhouding VOF, zo mag u een enkelvoudige boekhouding voeren wanneer de jaaromzet minder dan € 500.000,- per jaar betreft. Verdien je meer dan € 500.000,- per jaar dan ben je vanuit de wet verplicht om een dubbele boekhouding te voeren. Dit is een keuzemogelijkheid, je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om onder de grens ook een dubbele boekhouding te voeren.

Om deze administratie in goede banen te leiden is het verstandig om een boekhoudprogramma VOF af te sluiten. We raden het je aan om je allereerst in te lezen en vervolgens een vergelijking te maken tussen alle boekhoudprogramma VOF. Lees je met ons mee?

Boekhoudprogramma VOF, enkel- of dubbelvoudig?

Met een boekhoudprogramma VOF zal je afhankelijk van de jaaromzet enkelvoudig of dubbelvoudig moeten boekhouden. Met een enkelvoudige boekhouding dien je alle aankopen en verkopen te boeken, met een dubbelvoudige online boekhouding moet er bij elke aankoop en verkoop een betaling of ontvangst ingediend worden. Dit is voor de bewijslast maar volgens de regels is een enkelvoudige boekhouding VOF toegestaan, waarom zou je hier voor kiezen en waarom juist niet?

Er wordt voornamelijk voor een dubbele boekhouding VOF gekozen om meer bewijskracht te creëren, daarbij heb je meer overzicht in de relatie tussen de aankopen, verkopen en hierbij horende betalingen of ontvangsten. Steeds meer zelfstandigen kiezen voor een dubbele boekhouding voor een hogere bewijskracht voor een eventueel geschil met de fiscus. Je kunt dit met een online of offline boekhoudprogramma doen.

Boekhouding VOF met een boekhoudprogramma VOF

Je hebt een Vennootschap Onder Firma gekozen, het is één van de ondernemingsvormen die je in Nederland kunt kiezen voor je eigen onderneming. Een VOF wordt opgericht door minimaal twee of meer natuurlijke personen, deze dienen ook als rechtspersonen. Zijn één of meerdere vennoten personen dan kun je deze het beste vergelijken met een eenmanszaak. Je zit dus met meerdere mensen in één ondernemingsvorm waardoor eventuele schulden problemen kunnen opleveren. Desalniettemin kan een schuldeiser een enkele vennoot aansprakelijk stellen.

Om problemen te voorkomen raden wij het je sterk aan om de boekhouding VOF te realiseren middels een boekhoudprogramma VOF. Hiermee ontvang jij en de vennoten een duidelijk inzicht, controle en toegang tot de boekhouding. Mankementen in de financiële administratie zijn zo ook snel uit de wereld verholpen. Daarboven op profiteer je van een flinke tijdbesparing door handige functies in het boekhoudprogramma VOF.

Zo hoef je bijvoorbeeld niet meer zelf aangiftes op te stellen, dit doet het boekhoudprogramma voor je. Een tijdbesparing aan de ene kant maar aan de andere kant ook een veel kleinere kans op menselijke fouten. Gratis boekhouden kan je helpen om te kijken of het gekozen boekhoudpakket goed bij de VOF past.

Aansprakelijkheid en de boekhouding VOF

Hierboven hadden we al een stukje vermeld over de eventuele schulden die kunnen ontstaan binnen een VOF. Als privé persoon ben je volledig aansprakelijk voor alle verplichtingen die de VOF is aangegaan. Daarbij maakt het niet uit of jij of juist een andere vennoot deze verplichtingen is aangegaan, de aansprakelijkheid is voor iedere vennoot namelijk hetzelfde.

Wat dit inhoudt is dat de schulden van een VOF verhaald kunnen worden over de natuurlijke personen, privé dus. Hierbij kunnen privé schulden weer niet verhaald worden op de VOF zelf. Dit levert het risico met zich mee dat de financiële gezondheid van de VOF ook in handen ligt van andere vennoten. Om een voorbeeld te noemen, wanneer een enkele vennoot een financiële misser maakt zullen de andere vennoten dit ook voelen.

Om dit soort zaken duidelijk te regelen is een goede werking en voering van de boekhouding VOF essentieel. Je ontvangt namelijk een duidelijk in- en overzicht waardoor eventuele onduidelijkheden uit de wereld geholpen kunnen worden. Daarnaast is een eenvoudig boekhoudprogramma fijn om te hebben.

Handige & leuke Video’s
 

Alle aanbieders vergelijken!