Eenvoudig boekhoudprogramma in 2021? Alles van A-Z & vergelijken

May 3, 2019 | Boekhoudpakketten | 0 comments

Eenvoudig boekhoudprogramma nodig? Dat kunnen we ons voorstellen, tegenwoordig zijn er zo veel pakketten beschikbaar dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig kunnen wij je helpen want we hebben onderzoek gedaan naar mogelijkheden om eenvoudig boekhouden mogelijk te maken. Een simpel boekhoudprogramma betekent overigens niet dat je een pakket neemt waarbij je erg beperkte mogelijkheden hebt, tegenwoordig zitten alle eenvoudige boekhoudprogramma’s namelijk vol met handige functies die eenvoudig boekhouden een realiteit maken.

Een eenvoudig boekhoudprogramma moet volgens ons voldoen aan een aantal eisen, zo moet deze makkelijk zijn in gebruik, een goede helpdesk hebben niet overvol zitten met moeilijke, onnodige technische functionaliteiten. Je kunt dit artikel verder lezen als je op zoek bent naar meer achtergrondinformatie over het kiezen van een simpel boekhoudprogramma of direct beginnen met het vergelijken van alle eenvoudige boekhoudprogramma’s. We weten zeker dat je in een minuut een geschikt pakket kunt vinden.

Eenvoudig boekhoudprogramma vinden tips

Als je op zoek bent naar een simpel boekhoudprogramma is het aan te raden om na te denken over hoeveel je precies zelf wil doen aan je boekhouding. Wil je bijvoorbeeld veel zelf uitvoeren waardoor de boekhouding doen goedkoper wordt? Of wil je veel uitbesteden waardoor de kosten wellicht iets hoger worden.

Daarnaast is het een goed idee om na te denken over wat voor onderneming je precies hebt en hoe een eenvoudig boekhoudprogramma daar het beste in past. Wat voor functies heb je bijvoorbeeld nodig? En hoe moet de interface er uit zien, gaan er mensen op de administratieve afdeling bijvoorbeeld mee aan de slag?

Heb ik de ondersteuning van de klantenservice regelmatig nodig? En heb ik behoefte aan een snelle afhandeling van deze vragen? Hoe gespecialiseerd moet deze klantenservice zijn? Doorgaans verwachten we niet dat je veel ondersteuning nodig hebt als je kiest voor een eenvoudig boekhoudprogramma maar het is wel fijn om een steuntje in de rug te hebben indien dat nodig is. In het algemeen krijg je bij een online boekhouding support meegeleverd, erg handig en leerzaam.

Daarnaast raden we je aan om te kijken wat anderen zeggen over het eenvoudig boekhoudprogramma, daarmee krijg je een goed beeld van de mening van andere ondernemers en ondernemingen en kun je een afgewogen beslissing nemen.

Hoe kun je het beste een eenvoudig boekhoudprogramma kiezen?

Omdat er zo ontzettend veel verschillende boekhoudpakketten op de markt zijn die beweren eenvoudig te zijn kan het wel eens lastig zijn om de juiste keuze te maken. Omdat je een simpel boekhoudprogramma pas kunt gebruiken na het inschrijven weet je op het eerste gezicht bijvoorbeeld niet hoe gebruikersvriendelijk zo’n pakket nu eigenlijk is. Het is daarom slim om naar de volgende zaken te kijken:

Zorg er voor dat je een makkelijk boekhoudprogramma kiest waarbij het aantal handelingen dat je moet uitvoeren laag is. Daardoor voorkom je onnodige fouten en zorg je er voor dat er overzicht blijft in je administratie. Door te letten op het taalgebruik van een simpel boekhoudprogramma kun je een idee krijgen van hoe geavanceerd een pakket precies is, je wil natuurlijk wel snappen waar het over gaat als je bezig bent met je administratie. Merk je dat een boekhoudprogramma over het algemeen beschikt over allerlei moeilijk boekhoudtermen? Dan is het voor de hand liggend dat dit pakket waarschijnlijk niet erg eenvoudig vormgegeven is en meer gericht is op grotere administraties.

Als je kiest voor een makkelijk boekhoudprogramma dan kun je er vanuit gaan dat je niet heel veel zelf meer hoeft in te vullen. Doorgaans zijn de inkomsten en uitgaven invullen meer dan genoeg, je zult merken dat de meest simpele boekhoudprogramma’s de rest voor je doen. Het is wel slim om even na te kijken of een makkelijk boekhoudprogramma beschikt over de minimale eisen die de Belastingdienst stelt, daardoor weet je zeker dat je aan de huidige wetgeving voldoet.

Bij een eenvoudig boekhoudprogramma kopen horen over het algemeen een aantal standaard elementen, denk bijvoorbeeld aan de in- en verkoopadministratie, het grootboek, de factuur en offerte module, debiteuren en crediteuren en in sommige gevallen is het ook mogelijk om een voorraadadministratie te gebruiken. Op zoek naar het beste boekhoudprogramma? Kijk eens in het artikel en wellicht helpt dit op de zoektocht.

Waarom kiezen voor eenvoudig boekhouden met een simpel boekhoudprogramma?

Omdat er tegenwoordig zo’n enorm scala aan verschillende boekhoudprogramma’s op de markt zijn kan het voorkomen dat je de verkeerde keuze maakt. Het is maar wat vaak zo dat een kleine zelfstandige ondernemer een uitgebreid pakket zoals Exact kiest terwijl dit eigenlijk helemaal niet nodig is. Er zijn genoeg pakketten beschikbaar die zich vooral richten op ZZP’ers, freelancers en startende bedrijven. Deze pakketten worden ook wel boekhouding ZZP genoemd.

Het hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn dat je perse een makkelijk boekhoudprogramma nodig hebt als kleine onderneming. Er zijn namelijk echt wel kleinere organisaties zijn die een wat gecompliceerdere boekhouding hebben, toch is het tegendeel vaak waar en hebben dit soort ondernemers en ondernemingen meer dan genoeg aan een eenvoudig boekhoudprogramma. Vaak is er behoefte aan een pakket waarbij een groot deel zelf gedaan kan worden zodat er bespaart kan worden op de uren van de boekhouder.

Let wel op, het gebruiken van een goedkoop boekhoudprogramma hoeft namelijk niet altijd te betekenen dat je kiest voor simpel boekhouden. Het is dus wel aan te raden om een proefaccount aan te maken bij diverse administratiepakketten zodat je eerst even kunt kijken of het desbetreffende pakket wel echt makkelijk in gebruik is. Dit kost je doorgaans maar weinig tijd en je hebt de volledige zekerheid dat je kiest voor het perfecte pakket.

Het kan ook zijn dat er een boekhoudprogramma offline wordt aangeboden. Over het algemeen zijn deze soorten wat gecompliceerder, vooral in het voorbereidende werk. Je werkt namelijk niet in de Cloud maar in een speciale server.

Welke mogelijkheden heb je met een simpel boekhoudprogramma?

Over het algemeen beschikken de meeste eenvoudige boekhoudprogramma’s over alle functies die je je maar kunt wensen als kleinere ondernemer. Zo kun je makkelijk geautomatiseerd BTW aangifte doen, facturen opmaken en verzenden en heb je de mogelijkheid om bonnetjes of facturen automatisch in de boekhouding te schieten via een handige boekhouding app. Zo weet je zeker dat je geen foutjes meer maakt, door gebruik te maken van een eenvoudig boekhoudprogramma kun je in ieder geval:

  • Nieuwe facturen en bonnetjes inschieten via je telefoon
  • Makkelijk koppelen met je bank of andere applicaties
  • Facturen en offertes opmaken in je eigen huisstijl
  • Direct overzicht krijgen over de financiële status van je onderneming
  • Makkelijk een overzicht krijgen over je uren, facturen, voorraad en offertes

Wil je allereerst deze functies vrijblijvend uitproberen of ze wel helemaal perfect bij jouw organisatie passen? Kies dan voor een gratis boekhoudprogramma. Je maakt hiermee gebruik van een periode waarin je vrijwel alle functies gratis kunt proberen, veel starters kiezen er dan ook voor.

Er zijn een aantal soorten organisaties waar een boekhoudprogramma uitermate geschikt voor is. We hebben hieronder een rijtje opgesteld:

 

simpel boekhoudprogramma
online boekhouden zzp
Handige & leuke Video’s
 

Alle aanbieders vergelijken!