Boekhoudprogramma eenmanszaak nodig? Vergelijk alle aanbieders in 2021

Apr 30, 2019 | Boekhoudpakketten | 0 comments

Ben jij de eigenaar van een eenmanszaak en zoek jij de oplossing voor de administratie van een eenmanszaak? Dan is de kans groot dat je aan de slag moet gaan met online boekhouden voor een eenmanszaak, het is namelijk mogelijk om tegenwoordig op een laagdrempelige en makkelijk manier de administratie bij te houden door gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Als je hier naar orienteert is de kans groot dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet door de enorme keus tussen boekhoudprogramma’s voor een eenmanszaak.

Beste boekhoudprogramma eenmanszaak

Zo heb jij bijvoorbeeld pakketten die gemaakt zijn voor grotere organisaties met veel personeel, maar zijn programma’s die speciaal zijn ingericht voor eenmanszaken. De vraag die jij jezelf dus moet stellen is, wat heb ik specifiek nodig in een pakket en wat wil ik maandelijks betalen voor een boekhoudprogramma eenmanszaak.

De boekhouding was vroeger nog een heel werk voor een eenmanszaak door alle belastingregels en het bijhouden van facturen en bonnetjes, gelukkig is er veel veranderd en kun je nu dus beschikken over online boekhoudprogramma’s die jou als eenmanszaak een hoop werk uit handen kunnen nemen. Online boekhouden voor eenmanszaken is helemaal niet moeilijk meer, je hebt maar een uurtje of 2 per week nodig om alles keurig bij te houden.

De eerste keuze die je moet maken is de keuze tussen een online of offline boekhoudprogramma voor je eenmanszaak. Als je gebruik maakt van een offline programma installeer je deze op je PC en kun je alleen vanaf daar gebruik maken van je pakket. Kies je voor een online boekhoudprogramma voor je eenmanszaak dan kun je de administratie overal en altijd inzien. Het is daarna belangrijk dat je gaat nadenken over de functionaliteiten die je zoekt in zo’n pakket. Wil je bijvoorbeeld alleen boekhouden? Of moet er ook een functie in zitten zodat je makkelijk facturen en offertes kunt maken.

Daarnaast heb je nog allerlei functies zoals het doen van je BTW aangifte, het bijhouden van je uren en kun je bij sommige pakketten makkelijk bonnetjes en facturen inschieten. Kortom, elk boekhoudprogramma voor de eenmanszaak heeft weer andere voordelen en functionaliteiten. Het is daarom handig om eerst op te zoeken waar je behoefte aan hebt om vervolgens een vergelijking te maken tussen alle beschikbare opties. Simpel boekhouden, dat is waar het vandaag de dag om draait.

Wij raden eigenlijk altijd een pakket aan waarmee je ook facturen en offertes kunt maken, wellicht doe je dat nu via Excel maar het is wel zo prettig om alles op 1 centrale plek te kunnen regelen, bovendien beschikken bijna alle pakketten tegenwoordig over zo’n module en dat hoef je niet eens te merken aan de prijs die je betaalt.

Het voordeel van de factuurmodule is dat je zeker weet dat je facturen belastingtechnisch in orde zijn en de verwerking gaat een stuk gemakkelijker, daarnaast kun je in een boekhoudprogramma ook nog zien of er nog facturen openstaan, nog betaald moeten worden of dat de betalingstermijn overschreden is door je klanten. Ook heb je de mogelijkheid om elke maand standaard te factureren aan bepaalde partijen.

Ondanks dat boekhoudprogramma’s voor eenmanszaken steeds populairder worden hebben erg veel ondernemers toch een boekhouder. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van alle ondernemers toch beschikt over een boekhouder naast een online boekhoudpakket.

Dat is ook wel logisch want het is wel prettig om alle cijfers nog eens goed na te lopen, als je bijvoorbeeld inkomstenbelasting moet doen is het wel zo prettig om een professional beschikbaar te hebben die je kan helpen bij je aangifte.

Daarnaast kan een boekhouder ook kijken naar andere vraagstukken zoals het aanvragen van een financiering of het bekijken van investeringsmogelijkheden. Daarnaast kun je nog extra advies krijgen over allerlei andere fiscale aangelegenheden en dat vinden veel ondernemers wel zo prettig.

Gelukkig ben je als eenmanszaak helemaal vrij in hoe je de boekhouding wil regelen, als je denkt dat je alles helemaal zelf kunt regelen via een online boekhoudpakket voor de eenmanszaak dan is dat ook prima. Op zoek naar een boekhoudprogramma VOF? Lees jezelf eerst in!

Over het algemeen heeft een online boekhoudprogramma voor eenmanszaken nogal wat voordelen, je bent namelijk altijd en overal in staat om je administratie in te zien en je kunt een boekhouder makkelijk toegang geven tot je administratie met een speciale account. Het enige wat je daar voor nodig hebt is een werkende internetverbinding en een apparaat waarmee je gebruik kunt maken van het boekhoudprogramma. Ook is het boekhoudprogramma voor eenmanszaken altijd veilig en heb je mogelijkheid om je boekhouding altijd te back-uppen. Dat betekent dat je eindelijk af bent van al die eindeloze losse mappen en ordners.

Beste boekhoudprogramma eenmanszaak

1. Exact Online

Als je op zoek bent naar het meest complete boekhoudprogramma voor eenmanszaken dan kom je al snel terecht bij Exact Online, de boekhoudrobot van Exact neemt bijna al het werk dat je met de administratie hebt uit handen en leert van alle gemaakte keuzes die jij genomen hebt als ondernemer. Exact noemt dit no-hands accounting. Daarnaast is er geen enkel pakket dat zo ontzettend veel integraties heeft met andere pakketten, je kunt namelijk koppelen met 220 andere zakelijke softwareprogramma’s.

Het enige nadeel van Exact is dat de maandelijkse tarieven wat hoger liggen ten opzichte van andere boekhoudprogramma’s voor eenmanszaken. Daar tegenover staat wel dat je enorm veel functies kunt gebruiken die het voor jou makkelijker maken om de boekhouding te doen. Ben je op zoek naar een wat goedkopere oplossing en wil je niet te veel geld kwijt zijn aan je boekhoudprogramma voor eenmanszaken? Dan kun je wellicht beter verder kijken naar eBoekhouden of Informer.

2. eBoekhouden

Als je op zoek bent naar een goed boekhoudprogramma eenmanszaak, dan moet je zeker een kijkje nemen naar eBoekhouden. Dit pakket biedt je nu namelijk 15 maanden gratis gebruik om kennis te maken met een van de meest complete boekhoudprogramma’s van dit moment. Als eenmanszaak heb je aan dit boekhoudpakket meer dan genoeg, alles wat je nodig hebt zit in dit pakket verwerkt, je kunt namelijk beschikken over een geintegreerde BTW aangifte, handige koppelingen met de bank of andere software en het is mogelijk om facturen en offertes aan te maken voor klanten.

Als je op zoek bent naar een simpel boekhoudprogramma eenmanszaak gratis dan ben je met eBoekhouden aan het juiste adres, eigenlijk heb je alles wat je nodig hebt in dit pakket zitten en het hoeft de eerste maanden dus geen geld te kosten. Als de proefperiode is afgelopen betaal je ook nog een zachte prijs, je bent dan 7,50 euro per maand kwijt aan dit pakket. Afgewogen tegen bijvoorbeeld Exact is dit nog steeds vrij goedkoop. Boekhoudprogramma gratis is een ideale manier om een pakket te testen.

3. Informer

Informer is ook een van de meest gekozen keuzes voor online boekhouden eenmanszaak, dat is ook niet zo gek want dit pakket heeft eigenlijk alles aan boord voor een eenmanszaak. Je kunt voor een bedrag van € 10,00 p/mnd gebruik maken van alle functionaliteiten zoals online factureren, automatische BTW aangifte, en het betalen van facturen via iDEAL. Ook kun je gebruik maken van de handige scan en herken functie om al je facturen direct in de boekhouding in te schieten. Dat kun je doen door de handige boekhoud app op je smartphone.

Je kunt ook gebruik maken van de automatische bankkoppeling en je aangifte in een paar klikken doorsturen naar de Belastingdienst. Ook kun je een extra account aanmaken voor je boekhouder zodat deze je op afstand kan helpen met de administratie.

Handige video
 

Alle aanbieders vergelijken!