Offline boekhoudprogramma? Alles van A-Z!
Een boekhoudprogramma offline, de keuze voor een boekhoudprogramma is vandaag de dag helaas niet meer zo eenvoudig. Je hebt de keuze uit tal van offline boekhoudprogramma’s en online boekhoudprogramma’s en de voordelen van beide zijn ook weer nadelen van elkaar. Steeds meer ondernemers geven de voorkeur aan online, echter zijn er nog steeds ondernemers die graag gebruik maken van de voordelen die een offline boekhoudprogramma ze biedt.
In dit artikel zullen we alles over boekhoudprogramma offline met je bespreken. De voor- en nadelen komen aan bod zodat jij na het lezen een weloverwogen keuze kunt maken. Wellicht is een offline boekhoudprogramma uitermate geschikt voor jouw onderneming, lees je met ons mee?
Waarom een offline boekhoudprogramma?
Kies je voor een offline boekhoudprogramma dan betaal je in de meeste gevallen vooraf een vaste prijs, je weet precies waar je aan toe bent en zit niet vast aan maandelijkse kosten. Kies je voor de andere vorm dan zit je namelijk gebonden aan een maandelijkse abonnement prijs. Maar wat houdt een offline boekhoudprogramma nou precies in? Offline betekent dat je het boekhoudprogramma niet online kunt aanspreken, het is dus alleen beschikbaar op je eigen computer.
Een pluspunt van dit gegeven is dat er een grote veiligheid wordt geboden, je werkt namelijk niet in de cloud waardoor hackers in geen enkel geval bij je offline boekhoudprogramma kunnen komen. Desalniettemin spelen online programma’s hier ook op in door een stevig veiligheidspakket te bieden waardoor je beveiligd bent met een antivirus, firewalls en beveiligde verbindingen.
Heb je hulp nodig tijdens het boekhouden dan is dit moeilijker met een offline boekhoudprogramma. Je zult in de meeste gevallen zelf op zoek moeten gaan naar bijvoorbeeld hulpfilmpjes of andere behulpzame bronnen.
Voordelen boekhoudprogramma offline
Wanneer je de keuze hebt gemaakt voor een offline boekhoudprogramma heb je te maken met een aantal voordelen. Het offline boekhoudprogramma is alleen toegankelijk vanaf een vaste laptop of computer. Alle data wordt opgeslagen op je harde schijf, de laptop of computer zelf of de server. Houd er rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor de veiligheid van je gegevens uit het offline boekhoudpakket. Een voordeel die we hieruit kunnen halen is dat je niet in de cloud werkt, het wordt dus erg lastig voor hackers om in te breken. Offline is handig voor ondernemingen zoals auto bedrijven, boekhoudprogramma autohandel.
Echter moet je wel rekening houden met het feit dat je over het algemeen duurdere servers moet aanschaffen en aan onderhoudsprocedures moet voldoen, een flink nadeel van dit type administratie software. Daarbij heb je in tegenstelling tot een online boekhoudprogramma niet de mogelijkheid om realtime inzicht te hebben in je financiële gegevens. Echter kun je dit probleem verhelpen door altijd je laptop bij je te hebben waar het offline boekhoudprogramma op geïnstalleerd is.
Offline boekhoudprogramma is milieuvriendelijk
Een ander groot voordeel van een offline boekhoudprogramma is dat het vele malen beter is voor het milieu, al helemaal wanneer je het vergelijkt met de ondernemers of boekhouders die nog werken met een papieren boekhouding. Met zowel een online als offline boekhoudprogramma verwerk je al je gegevens digitaal, door middel van zoekfuncties kun je hierdoor gemakkelijker inzicht verkrijgen in de boekhouding.
Ondernemers kiezen vooral voor een milieuvriendelijk offline boekhoudprogramma wanneer ze beschikken over een server waarop ze de gegevens kunnen opslaan. Zij kunnen nog winst behalen op het gebied van milieu wanneer ze deze server beter indelen, vaak is er namelijk nog ruimte over waardoor geen energie verspild wordt.
Eenmalige betaling voor een boekhoudprogramma offline
Wellicht het grootste voordeel van een boekhoudprogramma offline is dat je maar eenmalig hoeft te betalen en niet vast zit aan een abonnement waarvoor je maandelijks moet betalen. Je kunt na de aankoop van je offline boekhoudprogramma de gehele software onbeperkt gebruiken. Vooral de toegang tot alle functies is een groot voordeel, bij online boekhoudprogramma’s betaal je namelijk maandelijks extra voor de uitbreiding van functies.
Bij een offline boekhoudprogramma zitten in de meeste gevallen alle mogelijke updates gratis inbegrepen. Echter komt het ook nog wel eens voor dat je een klein bedrag moet betalen voor deze updates. Houd er echter wel goed rekening mee dat je moet beschikken over een server waarin je veilig kunt werken, deze kosten vaak wel wat meer geld. Al met al ben je in de meeste gevallen goedkoper uit met een offline boekhoudprogramma.
Offline boekhouden kan het veiligst zijn
Wanneer je je offline boekhoudprogramma op de juiste manier instelt kan het veiliger zijn dan een online boekhoudprogramma. Je werkt namelijk in de cloud en de kans bestaat dat je gehackt kan worden, echter is deze kans nihil. Doordat je met een offline boekhoudprogramma niet verbonden hoeft te zijn met het internet kun je voor je onderneming een veilige omgeving creëren, zo weet je zeker dat er niemand bij kan die er niet in hoort.
Houdt er wel rekening mee dat je je offline boekhoudprogramma juist moet implementeren op de server voor de zekerheid dat deze ook veilig is. Je kunt hier altijd hulp voor inschakelen in de vorm van een professioneel. Wellicht is het nog even goed om te weten dat de administratie eenmanszaak niet veel gedaan wordt met een offline boekhoudprogramma, deze ondernemingsvormen zijn in de meeste gevallen namelijk veel onderweg.
Offline boekhoudprogramma is niet afhankelijk van internet
Zoals we hierboven al hadden vermeld ben je met een offline boekhoudprogramma niet verbonden met het internet. Dit brengt het voordeel met zich mee dat je niet afhankelijk bent van een internet verbinding. Je ervaart dus geen enkele problemen wanneer het internet dermate slecht is of helemaal uitvalt, je kunt te allen tijde bij je gegevens.
Een klein nadeel dat hier bij komt kijken is dat het je vrij moeilijk wordt gemaakt om je boekhouding te koppelen aan online functies zoals internet bankieren en hierdoor ben je zelf verantwoordelijk voor een back-up. Zorg dus altijd dat je dit eens om de zoveel tijd geregeld hebt en opslaat op de veilige server waar je je offline boekhoudprogramma onderhoudt.
Offline boekhoudprogramma ZZP
Je bent ZZP en op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma, voor sommige een snel gemaakte keuze maar voor anderen een lastigere zoektocht. Zo kun je als ZZP voor een offline boekhoudprogramma ZZP kiezen, het kent namelijk een aantal voordelen in vergelijking met online software. Wat voor u de beste online boekhoudprogramma oplossing is hangt sterk af van het type onderneming en de wensen die je hebt.
ZZP’ers die veel onderweg zijn en niet beschikken over een internetverbinding maar wel altijd inzicht willen hebben in hun boekhouding kunnen bij uitstek het beste kiezen voor een offline boekhoudprogramma ZZP. Je werkt namelijk in een server die geen internetverbinding vereist, je hebt dus te allen tijde inzicht.
Daarnaast zijn er veel ZZP die niet belast willen worden met extra maandelijkse kosten. Met een offline boekhoudprogramma ZZP heb je hier geen last van, je betaal een eenmalige prijs en kunt vervolgens onbeperkt gebruik maken van alle functies die het offline boekhoudprogramma je biedt.
Ook zijn er ZZP’ers die in sectoren werken waarin betrouwbaarheid en veiligheid van gegevens op nummer één staat. Bij het goed inrichten van je offline boekhoudpakket ZZP kun je veiliger te werk gaan dan een online boekhoudprogramma, je werkt namelijk niet over het internet. Op onze website hebben we een flink aantal boekhoudprogramma’s die speciaal op de markt zijn gebracht voor de ZZP’er. Vul de filters in aan de hand van uw wensen en ontvang een overzicht van alle online en offline boekhoudprogramma’s!
Beste boekhoudprogramma in Nederland, welk pakket in 2023?
Tegenwoordig is er een enorm aanbod aan boekhoudprogramma's beschikbaar, de vraag die wij dan ook vaak te horen krijgen is wat is het beste boekhoudprogramma van dit moment? Omdat alle boekhoudsoftware zo enorm verschilt in functionaliteit en doelgroep is er niet echt...
Buitengewone baten en lasten, wat houden ze in? | Alles wat je moet weten op één pagina!
Tot voor het jaar 2015 werd er vaak gesproken over buitengewone baten en lasten. Inmiddels zijn deze begrippen een beetje achterhaald omdat ze eigenlijk niet meer relevant zijn. Met ingang vanaf het jaar 2015 is het immers zo dat deze lasten niet langer apart worden...
Matchingbeginsel | Wat is het precies? | Lees hier de informatiegids en kom er snel achter!
Het matchingbeginsel is één van de absolute basisbeginselen die toegepast dienen te worden bij het opstellen van een jaarrekening. Op het ogenblik dat de jaarrekening wordt gecontroleerd door een accountant wordt er steevast gecontroleerd of...
Garantievoorziening, wat is het & hoe kan je dit inboeken? | Lees er hier alles over en kom erachter!
Wat zijn voorzieningen en wat is dan precies een garantievoorziening? Stel dat jij als ondernemer een mogelijke schadeclaim signaleert, dat in de toekomst tot kosten zal leiden. Denk bijvoorbeeld aan de kosten door een constructiefout of een mogelijke schadeclaim voor...
Financiële vaste activa | Wat verstaan we hieronder? | Alle informatie in een notendop!
De financiële vaste activa is een balansrubriek waar vaak veel onduidelijkheid over is. Dit komt doordat de meeste mensen bij financiële vaste activa al gauw denken aan beleggingen. Toch is er een groot verschil tussen beleggingen en langlopende aandelen in bedrijven....
Herwaarderingsreserve | Wat betekent het & hoe bereken je dit? | Alles wat je moet weten op één pagina!
Ondernemingen moeten rekening houden met prijsveranderingen van hun activa op de balans. Wanneer deze aanschafprijs van de activa toeneemt of afneemt, dan mag de boekwaarde van de huidige activa ook omhoog gaan. Bij de verkoop hiervan krijg je immers meer of minder...
Alle aanbieders vergelijken!