Lees hier alles over de MKB boekhouding & de MKB administratie en profiteer direct

Apr 20, 2020 | Boekhouder

De MKB boekhouding kan zeer ingewikkeld zijn. Waar moet je allemaal aan denken en wat dient er allemaal te worden bijgehouden? Dit zijn vragen waar veel MKB ondernemers mee zitten. Daarom gaan wij jou in deze tekst meer te weten laten komen de boekhouding MKB.

Als ondernemer moet je denken aan veel verschillende zaken bij het invullen van belastingaangiftes. Daarom is een complete boekhouding MKB een echte ‘must’. Dit is namelijk niet alleen verplicht voor de belastingdienst, maar ook belangrijk voor jezelf om alles overzichtelijk te houden om vervolgens adequate beslissingen te kunnen nemen.

Er zijn speciale boekhoudpakketten ontwikkeld voor MKB ondernemers, waarmee je de boekhouding gemakkelijk op orde houdt. Op deze manier kun zelf de boekhouding doen, maar je kunt er ook voor kiezen om een MKB boekhouder dit te laten doen. Door gebruik te maken van de vergelijker onderaan deze pagina kom je erachter welk boekhoudpakket het beste past bij jouw MKB onderneming.

Waarom MKB administratie bijhouden?

Het is ten alle tijden heel belangrijk om de MKB boekhouding zorgvuldig bij te houden. Hiermee voorkom je niet alleen problemen met de belastingdienst, maar zorg je er ook gelijk voor dat het overzicht bewaard blijft. Een goede MKB administratie is namelijk de basis voor een btw-aangifte.

De belastingdienst heeft regels opgesteld over hoelang je de administratie dient te bewaren. Als ondernemer ben je namelijk verplicht om aan te tonen wat je kosten, inkomen en activiteiten zijn. Op basis daarvan wordt de inkomsten- en vennootschapsbelasting bepaald. Zo houdt je in de MKB boekhouding de volgende zaken bij:

  • Ontvangen facturen en (kopieën van) verzonden facturen
  • Kas-administratie en kassabonnen
  • Bankafschriften
  • Rittenadministratie van zakelijke auto’s
  • Een urenregistratie
  • Contracten, overeenkomsten, afspraken of agenda’s

Zo zie je maar weer dat er veel dingen zijn om rekening mee houden. Daarom is het belangrijk om voor jezelf na te gaan of je de MKB administratie gaat bijhouden met Excel, boekhoudsoftware voor MKB (zelf bijhouden) of dat je het uitbesteed aan een boekhouder MKB. Hieronder lees je meer over de verschillende mogelijkheden rond de MKB boekhouding.

Zelf de MKB boekhouding doen

Veel MKB ondernemers zitten met de vraag: “Ga ik de MKB administratie zelf bijhouden of besteed ik dit uit aan een boekhouder voor MKB?” ZZP ondernemers houden de boekhouding vaak zelf bij in Excel, maar dit is voor MKB ondernemers meestal niet zo eenvoudig.

Je werkt namelijk samen met meerdere mensen, waardoor er veel meer is om rekening mee te houden. Software voor MKB boekhouding kan dan een oplossing zijn voor ondernemers die het toch liever zelf willen doen. 

Zo zijn er namelijk veel verschillende online programma’s die je helpen met het op orde stellen van de MKB administratie. Ze helpen je onder andere met het leggen van verbanden tussen verschillende inkomsten- en kostenposten. Een ander groot voordeel van een online programma voor MKB boekhouding is dat je dit altijd en overal kunt toepassen.

Uitbesteden aan een MKB boekhouder

Toch zijn er veel MKB ondernemers die de boekhouding uitbesteden aan een MKB boekhouder. Op deze manier hoef jij je als ondernemer geen zorgen meer te maken over de boekhouding of administratie.

Je levert namelijk al je gegevens aan en de MKB boekhouder gaat er verder mee aan de slag. Daarentegen kan het verstandig zijn om de kosten voor MKB boekhouderssoftware eens te vergelijken met de kosten van een boekhouder voor MKB ondernemers.

Blijkt het dan niet gauw dat de MKB boekhouder net als de MKB boekhoudingssoftware evenveel kan. Alleen is de MKB boekhouder vaak wel een stuk duurder. Daarom is het verstandig om verschillende opties zorgvuldig met elkaar te vergelijken om te kijken of je misschien wel kosten kunt besparen op de MKB administratie.

Handige & leuke Video’s