Vrijwel elke ondernemer gebruikt een boekhoudprogramma
Er zijn in Nederland veel ondernemers onder ons en dat is geweldig! Veel van deze ondernemers zijn succesvol door een goede boekhouding. Wat ze daarbij helpt zijn hun handige boekhoudpakketten die veel tijd en geld voor ze bespaard. Lees er snel meer over!
Tegenwoordig zijn er nog maar weinig ondernemers die niet kiezen voor een boekhoudpakket. Zo zijn er voor vele soorten ondernemers boekhoudprogramma’s gemaakt. Dus ook voor startende ondernemers.
Daar zijn er veel gratis van tot betaalde abonnementen, elk van deze boekhoudprogramma’s heeft zo zijn eigen functies. Om het beste boekhoudpakket te kunnen kiezen moet je voor jezelf als ondernemer op een rijtje hebben staan welke functies je allemaal wilt kunnen uitvoeren met het pakket.
Wil je jouw boekhouding uitbesteden?
Natuurlijk de eerste vraag: Wil je zelf je boekhouding invoeren of wil je dit laten doen? Je kan kiezen voor een samenwerking met een boekhouder of administratieoffice. Door de boekhoudprogramma’s kan je voortaan al veel zelf doen en kan je een boekhouder inhuren voor de dingen die jij vervelend vindt om te doen.
Vaak zit je boekhouder gekoppeld aan jouw boekhoudpakket zodat jullie beide direct kunnen inzien hoe het ervoor staat, tevens kunnen jullie er dan ook samen in werken. Het fijne hieraan is dat het op elk moment mogelijk is voor de ondernemer om financieel advies in te winnen bij hun boekhouder.
Samenwerking met de boekhouder
Heb je momenteel al een contract bij een boekhouder? Dan is het fijn om hetzelfde programma te kiezen als waar de boekhouder mee werkt. Hierdoor kan de boekhouder jou ook helpen met het programma wanneer er voor jou als ondernemer problemen ontstaan met het invoeren van cijfers of facturen.
Het enige nadeel aan dit is dat een boekhouder nog steeds erg duur kan zijn, hou hier rekening mee. Je kunt natuurlijk ook ervoor kiezen om de boekhouder af te snijden van de kosten en om het helemaal zelf te gaan doen. Er zijn immers toch genoeg boekhoudprogramma’s waarvan je veel uitleg en cursussen kunt krijgen.
Verplicht om de boekhouding te doen
Je bent als ondernemer in Nederland verplicht om een boekhouding te voeren en om deze netjes te bewaren. Het is de bedoeling dat jij al deze gegevens jaarlijks inlevert bij de belastingdienst.
Echter is het niet verplicht om een boekhoudprogramma aan te schaffen, als je een kleine ondernemer bent en je wilt je boekhouding voeren met Office Excel dan is dit geen probleem voor de belastingdienst.
Een boekhoudprogramma kan dit wel een stuk makkelijker voor je maken zodat je aan het einde van het jaar niet met stress zit of het allemaal wel aan de wettelijke eisen voldoet.
Functionaliteiten van het boekhoudpakket
Zoals eerdergenoemd is het belangrijk om te weten welke functies je wilt kunnen gebruiken voordat je een boekhoudpakket aanschaft. Bij veel programma’s is de standaard hetzelfde namelijk: het opstellen van offertes, jaarrekening en grootboekadministratie.
Maar als jij als ondernemer nog steeds veel papieren rekeningen binnenkrijgt is het handig om te kiezen voor een programma met Scan & Herken functie waarmee je deze papieren rekeningen gemakkelijk kunt inscannen zodat het programma deze automatisch in de boekhouding invoert.
Beste boekhoudprogramma in Nederland, welk pakket in 2023?
Tegenwoordig is er een enorm aanbod aan boekhoudprogramma's beschikbaar, de vraag die wij dan ook vaak te horen krijgen is wat is het beste boekhoudprogramma van dit moment? Omdat alle boekhoudsoftware zo enorm verschilt in functionaliteit en doelgroep is er niet echt...
Buitengewone baten en lasten, wat houden ze in? | Alles wat je moet weten op één pagina!
Tot voor het jaar 2015 werd er vaak gesproken over buitengewone baten en lasten. Inmiddels zijn deze begrippen een beetje achterhaald omdat ze eigenlijk niet meer relevant zijn. Met ingang vanaf het jaar 2015 is het immers zo dat deze lasten niet langer apart worden...
Matchingbeginsel | Wat is het precies? | Lees hier de informatiegids en kom er snel achter!
Het matchingbeginsel is één van de absolute basisbeginselen die toegepast dienen te worden bij het opstellen van een jaarrekening. Op het ogenblik dat de jaarrekening wordt gecontroleerd door een accountant wordt er steevast gecontroleerd of...
Garantievoorziening, wat is het & hoe kan je dit inboeken? | Lees er hier alles over en kom erachter!
Wat zijn voorzieningen en wat is dan precies een garantievoorziening? Stel dat jij als ondernemer een mogelijke schadeclaim signaleert, dat in de toekomst tot kosten zal leiden. Denk bijvoorbeeld aan de kosten door een constructiefout of een mogelijke schadeclaim voor...
Financiële vaste activa | Wat verstaan we hieronder? | Alle informatie in een notendop!
De financiële vaste activa is een balansrubriek waar vaak veel onduidelijkheid over is. Dit komt doordat de meeste mensen bij financiële vaste activa al gauw denken aan beleggingen. Toch is er een groot verschil tussen beleggingen en langlopende aandelen in bedrijven....
Herwaarderingsreserve | Wat betekent het & hoe bereken je dit? | Alles wat je moet weten op één pagina!
Ondernemingen moeten rekening houden met prijsveranderingen van hun activa op de balans. Wanneer deze aanschafprijs van de activa toeneemt of afneemt, dan mag de boekwaarde van de huidige activa ook omhoog gaan. Bij de verkoop hiervan krijg je immers meer of minder...
Alle aanbieders vergelijken!