Verlengd boekjaar | Wat houdt het in & waar moet je op letten? | Kom er nu achter!

Dec 30, 2020 | Boekhouder

Een verlengd boekjaar, de meeste ondernemers krijgen hier wel eens mee te maken. Voor het merendeel van de ondernemers geldt namelijk dat zij niet wachten tot precies 1 januari voor het oprichten van hun onderneming. Zij kiezen er dan ook voor om een vennootschap op te richten op het ogenblik dat hun activiteiten kunnen worden opgestart.

Ook ondernemers die met het idee spelen om hun eenmanszaak om te zetten naar een BV wachten daarmee niet tot het einde van het jaar. Dat lijkt logisch, maar het brengt in de praktijk ook steeds de nodige vragen met zich mee. Hoe zit het dan namelijk precies met de jaarrekening en met de (belasting)aangifte? Wij zochten het voor je uit en hebben onze bevindingen even op een rijtje geplaatst door middel van de hieronder terug te vinden informatie over het verlengde boekjaar.

Wat is een verlengd boekjaar?

Laat ons nu even concreet ingaan op wat een verlengd boekjaar nu precies is. Op het ogenblik dat je er voor kiest om midden in het jaar een onderneming op te richten zal je te maken krijgen met een gebroken boekjaar. In een dergelijke situatie is het mogelijk om een verlengd boekjaar aan te vragen. Het boekjaar zal in dat geval nog lopen tot 31 december van het jaar dat daarop volgt.

Dit betekent concreet dat je bijvoorbeeld over de mogelijkheid beschikt om in het jaar 2020 belastingen te betalen over de inkomsten die je hebt verzameld in het jaar 2018. Je moet er wel rekening mee houden dat er om hier aanspraak op te kunnen maken aan verschillende, concrete voorwaarden dient te worden voldaan.

Waar aandacht aan besteden bij een verlengd boekjaar?

Bij een verlengd boekjaar aanvragen zijn er best een aantal zaken waar je aandacht aan zal willen besteden. Wij hebben de drie belangrijkste punten die zeker niet aan je aandacht mogen ontsnappen hieronder op een rijtje gezet.

  • Des te meer je gaat investeren, des te lager de investeringsaftrek zal worden. Het kan in de praktijk financieel (veel) interessanter zijn om investeringen te verdelen over twee boekjaren, waarvan er dus één een gebroken boekjaar zal zijn. Dit kan veel interessanter uitpakken dan wanneer er sprake zou zijn van één enkel verlengd boekjaar.
    Is het jouw verwachting om in het gebroken boekjaar een aanzienlijke winst te maken? In dat geval kan het financieel interessanter uitvallen om er twee boekjaren van te maken. Dit niet in het minst omdat je op deze manier aanspraak kan maken op het verlaagde vennootschapsbelasting tarief van 20 procent.
  • Is er sprake van een belastbare winst van meer dan 200.000 euro? Dan zal je er daarbij rekening mee moeten houden dat je over dat bedrag zo’n slordige 25 procent aan belastingen zal moeten ophoesten. In deze situatie is kiezen voor twee losse boekjaren dus duidelijk interessanter dan een verlengd boekjaar.
  • Het is best mogelijk dat de belastingtarieven in het komende jaar omhoog zullen gaan. Wanneer dat gebeurt zal je niet alleen over dat jaar, maar eigenlijk over allebei de jaren het verhoogde tarief betalen. De omgekeerde situatie kan zich uiteraard ook voltrekken. Verlagen de belastingtarieven? Dan kan je in dat geval met een verlengd boekjaar natuurlijk alleen maar voordeel behalen.

Concrete voordelen bij een verlengd boekjaar aanvragen

Bovenstaande klinkt nu natuurlijk vrij negatief. Dat hoeft het nochtans helemaal niet te zijn. Er zijn immers aan een verlengd boekjaar aanvragen ook zeker een aantal interessante voordelen verbonden. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  • Er kan stevig worden bespaard op de kosten voor de accountancy;
  • Het is mogelijk om een positief eerste boekjaar voor te leggen;
  • Je moet eigenlijk slechts relatief laat belastingen betalen;

Spreken de bovenstaande voordelen jou ook wel aan en leent de situatie er zich toe? Dan kan het dus zeker interessant zijn om een verlengd boekjaar aan te vragen.

Misschien ook interessant voor jou?

 
Handige & leuke video’s