Saldibalans | Wat is het & hoe werkt het precies? | Kom er nu direct achter!

Dec 30, 2020 | Boekhouder

Een saldibalans is één van de verschillende balansen, waar in een bedrijf gebruik van wordt gemaakt. Het gaat hierbij concreet om een balans waarop van elke grootboekrekening het saldo wordt vermeld.

Deze balans maakt verder deel uit van de zogenaamde kolommenbalans. Ben jij nog op zoek naar concrete informatie over de inhoud van deze balans? Of wil je vooral graag weten hoe je deze precies moet opstellen? Je ontdekt het allemaal op deze pagina!

Wat is een saldibalans?

Voordat er kan worden overgegaan tot het opstellen van een saldibalans is het belangrijk om een proefbalans op te stellen. Het overzicht dat wordt gecreëerd door de balans bestaat in de praktijk uit twee verschillende kolommen. Wanneer er in het grootboek een saldo staat op de debetzijde zal deze eveneens aan die kant opduiken in de saldibalans.

Dit geldt ook voor een saldo dat zich op de creditzijde bevindt in het grootboek. Ook deze zal op haar beurt terugkomen aan de desbetreffende kant op de balans. Houd er bovendien ook rekening mee dat zowel de debet- als de creditzijde op de saldibalans gelijk moeten zijn.

Hoe werkt een dergelijke balans precies?

Zoals reeds aangegeven zorgt een saldi balans er voor dat er voor elke grootboekrekening het verschil wordt weergegeven tussen enerzijds de debet telling en anderzijds de credit telling. Door gebruik te maken van een proefbalans kun je uiteindelijk ook een saldibalans opstellen.

Het verschil waarvan sprake zal zijn tussen de debet- en de creditzijde van de proefbalans wordt vervolgens toegevoegd aan de saldibalans. Is het voor jou niet helemaal duidelijk hoe dit nu precies werkt? Dan wordt dit meteen verklaard door middel van de onderstaande twee punten:

  • Wanneer het debet bedrag op de proefbalans groter is dan het creditbedrag dien je het saldo op de debetzijde van de saldibalans te plaatsen.
  • Is het creditbedrag op de proefbalans groter dan het debet bedrag? Dan zal je het saldo op de creditzijde van de saldibalans willen plaatsen.

Met andere woorden kun je stellen dat de gesaldeerde bedragen die afkomstig zijn van de proefbalans de saldibalans zullen vormen. Afhankelijk van het verschil dat optreedt worden deze bedragen aldus toegevoegd op de debet- of de creditzijde van de saldibalans.

Saldibalans maken in een boekhoudprogramma

Het opstellen van de verschillende vereiste balansen voor je bedrijf kunnen niet alleen bijzonder veel tijd, maar ook moeite gaan kosten. Vooral wanneer je met name de saldi balans handmatig moet opstellen. Gelukkig kan dit in de praktijk ook anders. Het is namelijk mogelijk om hiervoor gebruik te maken van een boekhoudprogramma.

Op basis van de ingevoerde data kan dergelijke software op een efficiënte manier voor jou een volledige correcte saldibalans opmaken. Maak je nog geen gebruik van een boekhoudprogramma? Dan kan de vergelijker op deze pagina je helpen bij het vinden van juiste software die aansluit op jouw wensen.

Misschien ook interessant voor jou?

 
Handige & leuke video’s