Omzetbelasting | Wat is het & hoe doe je belasting aangifte? | Lees het nu!
Op het moment dat je een bedrijf opricht zal je geconfronteerd worden met de aangifte voor de omzetbelasting. Dit met uitzondering van bedrijven die in aanmerking komen voor de kleine ondernemingsregeling. In de basis is de rechtsvorm voor het betalen van BTW niet van belang.
Ook voor met name een stichting of een vereniging kan dan ook gelden dat zij BTW verschuldigd zijn. Dit uiteraard uitsluitend wanneer zij door de belastingdienst worden beschouwd als onderneming. Zou jij graag alles te weten willen komen over de omzetbelasting? Dan zal de informatie op deze pagina je daar zeker bij kunnen helpen.
Wat is omzetbelasting?
Dit is de belasting die je moet betalen over de omzet die wordt gerealiseerd. In de praktijk wordt er naar deze belasting verwezen als zijnde de ‘BTW’. Voluit gaat het hierbij om de ‘belasting toegevoegde waarde’.
In de BTW-aangifte dient de BTW te worden opgenomen die door jouw onderneming in rekening is gebracht aan de klanten. De BTW over de zakelijke uitgaven kan bovendien worden afgetrokken als wijze van voorbelasting.
In de praktijk is het zo dat elk bedrijf die wordt opgericht een brief ontvangt met een BTW-nummer. Bij deze brief zit doorgaans een bericht met de mededeling dat er door jou onderneming een (periodieke) BTW-aangifte zal moeten gebeuren.
Ben jij een startende onderneming en komt er zoveel op je af dat je bang bent om iets over het hoofd te zien? In dat geval kan het interessant zijn om te weten dat je bij de Belastingdienst kan instellen dat je voor elke aangifte die moet gebeuren een reminder wil ontvangen via e-mail.
Wanneer moet bij de belastingdienst de BTW aangifte worden ingediend?
In de praktijk is het zo dat de frequentie waarmee de omzetbelasting moet worden aangegeven kan verschillen. Hoe vaak jij de aangifte van de omzetbelasting moet doen staat steeds gespecificeerd in het bericht dat je zal ontvangen van de Belastingdienst. Dit bericht wordt vrij snel naar je verzonden nadat je, je hebt ingeschreven in het Handelsregister.
In het merendeel van de gevallen is het zo dat ondernemers een aangifte indienen per kwartaal (dus per drie maanden). In de praktijk zijn er echter zeker ook uitzonderingen mogelijk. Zo is het eveneens mogelijk om je aangifte maandelijks of zelfs slechts jaarlijks te doen. Let wel op, het spreekt voor zich dat hier bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn.
Hoe de omzetbelasting aangifte doen?
Heel wat bedrijven zien stevig op tegen het indienen van hun eerste omzetbelasting aangifte. Nochtans is die vrees eigenlijk nergens voor nodig. In het bijzonder wanneer je een eenmanszaak hebt en je er voor zorgt dat je administratie goed bij wordt gehouden is dit eigenlijk een fluitje van een cent. Ben jij op administratief vlak niet zo’n knappe kop? Dan kan het interessant zijn om gebruik te maken van een goed boekhoudprogramma.
Het merendeel van deze programma’s zijn op basis van de door jou ingevoerde informatie dan ook uitstekend in staat om je een kant en klare aangifte voor de omzetbelasting voor te schotelen. Heb je nog geen boekhoudprogramma? Dan kan je er meteen één vinden door gebruik te maken van de handige vergelijker op deze pagina.
Zonder een boekhoudpakket een aangifte indienen
Wil je toch liever manueel de aangifte voor de omzetbelasting doen? Dan dien je er rekening mee te houden dat je hiervoor over verschillende informatie en / of documenten zal moeten beschikken. De zaken die je hiervoor voor handen dient te hebben zijn dan ook de volgende:
- De opgemaakte verkoopfacturen met de omzet exclusief BTW en de ontvangen BTW duidelijk aangegeven;
- De inkoopfacturen met de uitgaven exclusief BTW en de betaalde BTW;
- Alle afschriften van je zakelijke bankrekening (voornamelijk ter controle);
Voor het merendeel van de ondernemers geldt bovendien dat er binnen de aangifte van de omzetbelasting twee belangrijke onderdelen bestaan. Het gaat hierbij concreet om de volgende:
- Bij de prestaties binnenland dien je de omzet en de BTW aan te geven van alle verkochte producten of geleverde diensten. Je dient er hierbij rekening mee te houden dat deze aangifte dient te gebeuren met het juiste tarief. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen het hoog tarief van 21 procent en het laag tarief van 9 procent en de overige tarieven.
- Bij voorbelasting moet de BTW worden ingevuld die je zelf hebt betaald voor de zakelijke kosten die zijn gemaakt. De BTW over deze uitgaven kan worden afgetrokken en dient te worden ingevuld bij de voorbelasting.
Hou je rekening met de hierboven aangegeven informatie? Dan zal je kunnen vaststellen het indienen van de aangifte voor je omzetbelasting eigenlijk niet zoveel voeten in de aarde hoeft te hebben. Toch kan de beschikking hebben over een kwalitatief boekhoudprogramma op dit vlak een zeer belangrijke meerwaarde met zich meebrengen.
De omzetbelasting betalen
De aangifte doen voor de omzetbelasting is uiteraard nog maar één ding. Uiteindelijk zal je namelijk de belasting ook nog daadwerkelijk moeten gaan betalen. Er dient in principe voor te worden gezorgd dat de omzetbelasting aan de Belastingdienst moet zijn betaald aan het einde van de eerste maand na het desbetreffende kwartaal.
Dit betekent voor alle duidelijkheid dat het bedrag dan op de bankrekening van de Belastingdienst moet zijn bijgeschreven. Ben je te laat? Dan zal je kunnen vaststellen dat er daarvoor een boete zal worden aangerekend.
Deze boete kan in de praktijk behoorlijk stevig oplopen. Doet jouw onderneming slechts één keer per jaar een aangifte? In dat geval dient de aangifte en de betaling te gebeuren voor 31 maart van het nieuwe jaar.