Kolommenbalans | Waar moet je op letten & welke onderdelen zitten erin? | Lees het hier!

Jan 17, 2021 | Boekhouder

De kolommenbalans is één van de verschillende soorten balansen waar in een onderneming sprake van kan zijn. Voor dit type balans geldt dat ze zoals de naam reeds laat vermoeden een presentatie geeft van de winst- en verliesrekening in kolomvorm. Het betreft hier dan ook concreet een uitgebreid overzicht van alle grootboekrekeningen die deel uitmaken van de administratie.

Per grootboekrekening wordt er ook steeds een totaalsaldo aangegeven. Deze balans kan in de praktijk worden ingezet omwille van verschillende redenen. Wat deze redenen nu precies zijn en hoe een kolommenbalans in de praktijk kan worden ingezet zal je meteen te weten komen door middel van de hieronder terug te vinden informatie.

Wat is een kolommenbalans?

In eerste instantie wordt er van de deze balans gebruik gemaakt om de resultatenrekening en de eindbalans op te stellen. Het saldo van alle grootboekrekeningen zal hierbij in de eerste kolom van de kolommenbalans worden opgenomen.

In de kolommen die daarop volgen zal je de resultatenrekening en op die manier ook de balans moeten uitwerken. Ondanks het feit dat dit geen vereiste is kan er in de praktijk worden vastgesteld dat er soms nog extra kolommen worden opgenomen in de kolombalans.

Dit gebeurt onder meer wanneer men bepaalde correcties wenst aan te brengen in de saldibalans. Naast bovenstaande kan er ook worden vastgesteld dat deze balansen een belangrijk overzicht bieden van de financiële informatie van een bepaalde onderneming.

Door gebruik te maken van een dergelijke balans kan er dan ook op zeer eenvoudige en efficiënte wijze een beeld worden gekregen van hoe de winst- en verliesrekening precies tot stand is gekomen. Het gebruik van dit type balans in de praktijk is dus zeker een aanrader.

Uit welke onderdelen bestaan kolommenbalansen?

Een kolommenbalans maken doe je niet zonder eerst even grondig te kijken naar de verschillende onderdelen waaruit ze moet bestaan. Een dergelijke balans is dan ook in de praktijk een behoorlijk omvangrijke verzameling van allerhande cruciale data uit je bedrijf. In ieder geval dien je er rekening mee te houden dat een kolombalans in de praktijk altijd de onderstaande onderdelen dient te bevatten:

  1. De proefbalans;
  2. De saldibalans;
  3. De resultatenrekening;
  4. De eindbalans;

Deze bestaan dus in de praktijk duidelijk uit (minstens) vier verschillende onderdelen. Voor de proefbalans geldt dat ze een overzicht bevat met alle totaalbedragen van alle grootboekrekeningen. De saldibalans geeft op haar beurt zoals de naam reeds aangeeft het saldi-overzicht weer.

Het gaat hierbij om het saldi-overzicht van elke grootboekrekening die wordt opgenomen in de proefbalans. Het derde onderdeel is de resultatenrekening. Dit is de winst- en verliesrekening die zal worden opgesteld op basis van de saldibalans. De eindbalans is tot slot de balans die wordt opgemaakt aan het einde van het boekjaar.

Hoe een kolommenbalans maken?

Het opmaken van kolommenbalansen kan in de praktijk op verschillende manieren gebeuren. De werkwijze die voor jou van toepassing is, is een beetje afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je zou er namelijk voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld een kolommenbalans in Excel op te maken.

Dit programma leent zich hier uitstekend voor, maar het manueel opstellen van een dergelijke balans kan heel wat tijd en moeite in beslag nemen. Interessanter is het dan ook wellicht om er voor te kiezen om gebruik te gaan maken van een boekhoudprogramma.

Boekhoudprogramma’s zijn in de praktijk perfect in staat om op basis van de ingevoerde data dergelijke balansen te gaan maken. Deze balansen kunnen bovendien ook zeer eenvoudig geactualiseerd worden met de laatste nieuwe cijfers.

Op deze manier beschik je altijd over een goede kijk op de financiële situatie en mogelijkheden van je onderneming zonder dat je daar eigenlijk zelf veel tijd en moeite in dient te investeren. Kan je wel een beetje hulp gebruiken bij het vinden van het voor jou beste boekhoudprogramma? Dan is het altijd de moeite waard om gebruik te maken van de vergelijker die hier op deze pagina is terug te vinden.

Misschien ook interessant voor jou?

 
Handige & leuke video’s